Kittilä

Poliisin esitutkinta Kittilästä paljastaa: ”Sisäpiiri” sopi mitä sanoa poliisille, –Tarmo Salonen: "Väite on täysin tuulesta temmattu"

Pekka Aho

Armi Auvinen

Poliisin esitutkintamateriaalin mukaan pieni sisäpiiriläisten ryhmä saneli päätöksentekoa Kittilän kunnassa. Materiaali tuli julki Kittilä-jupakan oikeudenkäynnin alettua kuluvalla viikolla

Entisen kunnanvaltuutetun Eino Holckin (kesk.) mukaan virkarikoksista syytteen saaneet poliitikot mahdollisesti jopa sopivat keskenään, mitä vastata poliisikuulusteluissa kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen liittyvistä asioista.

– Timo Kurula otti minuun yhteyttä ja esitti, että tulisin Leville kokoukseen, jossa sovittaisiin, miten asiat ovat menneet ja mitä kerrotaan poliisin kuulusteluissa, Holck kertoi esitutkinnassa.

Kuulustelupöytäkirjan mukaan Holck itsekin oletti aiemmin kuuluvansa heihin, jotka tietävät asioista enemmän. Kuulustelujen edetessä Holckille kuitenkin kävi selväksi, että toiset tiesivät taustoista hyvinkin paljon enemmän.

Holck sai tarpeekseen pelistä, kun hänelle paljastui, että hänelle oli valehdeltu toisten luottamushenkilöiden toimesta.

– Koin tulleeni kusetetuksi ja erosin kunnanhallituksen jäsenyydestä, Holck kertoo.

Sisäpiirin muodostivat Holckin käsityksen mukaan entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula (kesk.), Tarmo Salonen (ps.), Torsti Patakangas (kok.), Reijo Kyrö (kesk.) ja myöhemmin myös kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Rajala (kesk.). Holckin mukaan keskustan ryhmäkokouksissa ”näytettiin ovea”, jos ei toiminut kuten ryhmä halusi.

Kurittomia luottamushenkilöitä rangaistiin esimerkiksi jättämällä heidät kutsumatta ryhmä- ja muihin kokouksiin tietyksi ajaksi. Holck sai muilta moitteita myös siitä, että oli itse puheväleissä vastapuolen eli kunnanjohtaja Mäkelän, hallintojohtaja Esa Mäkisen ja teknisen johtajan Lauri Kurulan kanssa.

– Minua painostettiin muun muassa kysymällä, oletko vielä meidän kaveri, vai pitääkö alkaa katsomaan ”sillä silmällä”.

Holck koki painostusta myös toimiessaan kunnan teknisen lautakunnan puheenjohtajana. Häntä painostettiin esimerkiksi äänestämään tietyllä tavalla henkilövalinnoissa. Jos Holck ei totellut, häntä uhkailtiin kurinpitotoimenpiteillä.

Lopulta Holck luopui kaikista kunnallisista luottamustehtävistä, koska ei enää halunnut ryhmän painostusta.

Kunnanvaltuutettu Tarmo Salosen mielestä Holckin näkemykset Kittilän päätöksenteon sisäpiiriläisistä ovat täysin tuulesta temmattuja.

– Kiistän jyrkästi, hän sanoo.

Salosen mielestä Holckin poliisikuulusteluissa kertomat asiat ovat spekulointia, eivät totta.

– Minkäänlaista tämmöistä ei ole tapahtunut. Politiikka on politiikkaa, mutta nämä jutut ovat täysin mielikuvituksen tuotetta.

Kun Kittilä-jupakka alkoi, Salonen oli ollut mukana kunnallisessa päätöksenteossa vasta kahdeksan kuukautta.

– Miten voisin kuulua mihinkään sisäpiiriin?

Poliisi lisäkuulusteli elokuussa syyttäjän pyynnöstä muun muassa Holckia, toimitusjohtaja Jouni Palosaarta, Kittilän entistä vs.kunnanjohtaja Kyösti Tornbergia sekä luottamusmiehiä lakiasioissa avustanutta Pertti Eilavaaraa. Holckia kuultiin asiassa vastaajana ja muita todistajina.

Lapin Kansa ei tavoittanut Timo Kurulaa kommentoimaan asiaa pyynnöistä huolimatta.

Kittilä-jupakka

Lapin käräjäoikeus aloitti kuluvalla viikolla historiallisen suururakan. Sen tarkoitus on selvittää, mitä solmuja Kittilän luottamushenkilöiden, viranhaltijoiden ja elinkeinoelämän välillä oikein on viimeisen viiden vuoden aikana solmittu ja onko asiassa tapahtunut rikoksia.

Syytettyinä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä on 27 entistä Kittilän kuntapäättäjää.

Tapahtumat kulminoituivat kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamiseen vuonna 2014. Syyttäjän mielestä kyse oli rakenteellisesta korruptiosta sekä luottamushenkilöiden kostosta Mäkelälle tämän tehtyä tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaaresta kunnanhallitusta kuulematta. Vastaajien mielestä välit Mäkelään huononivat jo kauan ennen tutkintapyyntöä, joka oli "vain viimeinen tikki".

Käräjäoikeus käsittelee Kittilä-jupakkaa todennäköisesti joulukuun alkupuolelle saakka. Syyttäjä on vaatinut törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä rangaistukseksi ehdollista vankeusrangaistusta.


Kommentit (18)

  • Kriitikko

    Kun yritys kasvaa kuntaa isommaksi ja päätöksentekoon saadaan yrityksen toiminnan kannalta oikeat henkilöt,niin laillisuuskysymyksissä tulee juuri näitä ongelmia,joista Kittilä on tullut kuuluisaksi koko valtakunnassa.

  • jesöpää

    Kittilässä ei ymmärretäkuin H:n päälle jos siihenhän. Kyllä se on joka kylässä Lapissa ainakin että pieni sisäpiiri päättää asiat vuosien saatossa. Eihän se ole oikein tietenhän mutta ku ei ole mistä valita parempia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös