Veera Syväjärvi

Lapissa influenssakausi on saavuttanut uuden huipun ja tautitapaukset ovat lisääntyneet rajusti viime ja tämän viikon aikana.

–Viime viikolla päivystyspoliklinikalla diagnosoitiin 73 tapausta, sitä edellisellä 35. Määrät ovat tämän kauden huippua, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektio- ja sairaalahygieniayksiön ylilääkäri Markku Broas.

Broaksen mukaan tämän talven influenssakausi on ollut poikkeuksellinen.

Kausi alkoi ennen vuodenvaihdetta ja huippu oli vuoden alussa. Sitten tilanne rauhoittui, ja pahimman arveltiin jo menneen ohi. Nyt tapauksia on kuitenkin selvästi enemmän kuin alkuvuodesta.

Yhdeksi syyksi influenssatapausten lisääntymiseen Broas arvioi rokotetehoa. Influenssan aiheuttajia ovat kaksi A-virusta ja kaksi B-virusta. Koko kauden liikkeellä on Broaksen mukaan ollut nimenomaan B-viruksen aiheuttamaa influenssaa. Julkinen terveydenhoito tarjoaa rokotetta, johon kuuluvat molemmat A-viruksen tyypit, mutta vain toinen B-viruksista.

–Sen takia rokoteteho ei ole niin vahva ja myös rokotteen saaneet voivat sairastua B-influenssaan.

Broaksen mukaan rokotteen ottaminen ei silti ole turhaa tai myöhäistä, sillä se suojaa kuitenkin A-influenssalta.

–A-influenssaakin voi vielä tulla tälle kaudelle, joten kyllä rokotteesta hyötyä on. Kestää 7–10 päivää, että rokote alkaa vaikuttaa, joten vielä ei ole sen suhteen myöhäistä.

Miila Kankaanranta

Myös henkilökunta sairastunut

Influenssatapaukset kuormittavat Lapin keskussairaalaa nyt erityisen paljon. Broaksen mukaan osasto on täynnä potilaita ja pian joudutaan miettimään jo lisätiloja.

–Viime vuonna jouduimme lisätilaa hankkimaa, nähtäväksi jää, miten tänä vuonna käy. Toistaiseksi vielä pärjäämme.

Tällä hetkellä koko Lapin keskussairaalan vuodepaikoista vapaana on noin 15 prosenttia.

Noussut influenssa-aalto on näkynyt myös henkilökunnan lisääntyneenä sairastumisena, sillä myöskään sairaanhoitopiirin henkilökunta ei ole saanut kattavampaa rokotetta.

Broaksen mukaan olisikin erittäin tärkeää, että kasalliseen rokoteohjelmaan saataisiin nelivalenttinen rokote, joka suojaisi myös toista B-virusta vastaan.

–Esimerkiksi työterveydessä se rokote on monin paikoin jo käytössä. Seuraavasta rokoteohjelmasta tehdään pian päätökset, joten toivotaan, että nelivalenttinen rokote saataisiin myös valtion rokoteohjelmaan.

Täysin erilainen kausi kuin viime vuonna

Viime vuonna influenssakauden kulku oli Broaksen mukaan tyystin erilainen.

Silloin A-virustapausten määrä nousi terävästi huippuunsa joulun ja uudenvuoden tietämillä, mutta määrä myös laski hyvin nopeasti eikä uutta huippua tullut. Huippuviikolla tapauksia diagnosoitiin 140. B-influenssaa oli vähemmän liikkeellä.

Yleensä influenssakausi kestää noin kahdeksan viikkoa.

–Nyt kun vaihtelu on ollut tällaista, on vaikea ennustaa, miten ja kuinka pitkään kausi jatkuu.

B-influenssan lisäksi nyt on Broaksen mukaan alkanut vähitellen ilmetä myös A-influenssaa ja RS-viruksen aiheuttamia infektioita. RS kuuluu influenssan tavoin hengitystieinfektioihin, mutta kuume- ja särkyoireet eivät yleensä ole yhtä rajuja kuin influenssassa.

–Tärkeää on muistaa, että perusterve selviää molemmista taudeista ihan levolla ja kuumelääkkeillä. Esimerkiksi lapsilla, vanhuksilla, sairailla tai raskaana olevilla päivystykseen tulo voi olla tarpeen. Samoin, jos oireet ovat poikkeuksellisen voimakkaita.

Influenssat A ja B

Influenssaviruksia on kolmea päätyyppiä: A, B ja C. A- ja B-tyypit aiheuttavat vuosittaisia epidemioita ihmisille.

Kansallisen rokotusohjelman rokote antaa suojaa kahta influenssa A -virusta (H3N2 ja H1N1) ja yhtä B-virusta (Victoria) vastaan.

Toinen Suomessa saatavilla oleva rokote suojaa myös Yamagata B-virukselta.

Influenssalla on lyhyt, muutaman päivän itämisaika. Oireita ovat korkea kuume, lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta.

Terveet aikuiset toipuvat yleensä 1─2 viikon vuodelevolla. Vanhuksilla ja pienillä lapsilla sekä tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa saattaa vaatia sairaalahoitoa.

Rokotteen lisäksi paras keino suojautua influenssalta ja hillitä sen leviämistä on hyvä käsihygienia ja yskimishygienia, eli nenäliinaan tai kyynärvarteen yskiminen.

Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2─3 kuukautta

Lähde: THL

Jopa puolet luokan oppilaista sairaana

Influenssakauden huippu näkyy myös kouluissa lisääntyneinä poissaoloina.

Esimerkiksi Rovaniemen Saaren koulussa joidenkin luokkien oppilaista jo yli puolet on poissa sairastumisen takia.

–En tiedä, onko kyseessä influenssa vai ihan tavallinen flunssa, mutta viime ja tällä viikolla on ollut paljon oppilaita pois sairastumisen takia, kertoo terveydenhoitaja Marja-Liisa Vipusaari.

Vipusaaren mukaan viime talvena sairastumispiikki ajoittui koulussa marras-joulukuulle.

–Jokavuotistahan se on, että flunssatapaukset lisääntyvät jossain vaiheessa. Nyt tapauksia on ollut poikkeuksellisen paljon yhtä aikaa. Yleensä sairastapauksia on vähemmän ja pitemmällä aikavälillä, Vipusaari arvioi.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Otsikko on hieman virheellinen. Kyllä siihen puree rokote, jos se on VaxigripTetra, jonka minäkin olen saanut yksityiseltä lääkäriasemalta. Julkinen terveydenhoito tarjoaa vain tuota heppoisemman suojan antavaa rokotetta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös