Pohjois-Suomen keskustaedustajat: "Riittävä leikkaustoiminta on päivystyksen elinehto"

Keskustan kansanedustajat Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnista pitävät puheita kirurgisten leikkausten keskittämisestä laajan päivystyksen sairaaloihin liian yksinkertaistettuina.

Jo aiemmin on hallitus linjannut, että jokaisessa maakunnassa säilyy ympärivuorokautinen päivystys ja sitä varten sairaaloissa on oltava tietty palvelutaso. Leikkausten liiallinen radikaali keskittäminen ei käy, koska se estää onnistuvan sotetyönjaon ja päivystyksen.

- Päiväaikainen toiminta ja päivystys ovat käytännössä naimisissa keskenään. Jos suuria määriä tehtäviä toimenpiteitä, kuten esim. pallolaajennukset tai tekonivelleikkaukset, vietäisiin Kajaanista, Kemistä, Kokkolasta, Oulaisista tai Rovaniemeltä pois, olisivat päivystystoiminnan edellytykset vaarassa heikentyä. Toimiva sairaala on kokonaisuus, edustajat korostavat.

Keskustaedustajien mukaan leikkausten laadun ja potilasturvallisuuden korostaminen on erinomainen asia, mutta sen pitää perustua faktoihin.

- Leikkaukset, joita tehdään vain muutamia vuodessa, voidaan koota isompiin yksiköihin, mutta ei missään nimessä leikkauksia, joita tehdään päivittäin. Pelkkä sairaalan koko ei takaa myöskään laatua. Esimerkiksi sydäninfarkti- ja lonkkamurtumapotilaiden leikkausten jälkeinen kuolleisuus on Pohjois-Suomen pienissä sairaaloissa maan pienintä, kansanedustajat huomauttavat.

Pohjoisen edustajat painottavat myös, että sote-uudistuksen keskiössä on koko ajan ollut palveluiden turvaaminen koko maassa. Linjauksia ei tule tehdä ilman alueiden erityispiirteiden huomioon ottamista.

- Pohjois-Suomen ERVA-alueella yhteistyöstä ja työnjaosta on pystytty sopimaan, kuten ministeriöstä on odotettu ja jota on ilmoitettu kunnioitettavan. Esityksessä on muodostettu Oulun yliopistollisen sairaalan sekä Pohjois-Suomen päivystävien keskussairaaloiden ja terveyskeskusten toimiva työjako. Tällä vastataan tiukkoihin taloudellisiin odotuksiin, palvelutarpeisiin ja harvan asutuksen tuomiin haasteisiin, kansanedustajat linjaavat.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Niin, hyvät keskustalaiset päättäjät. SOTE uudistuksen päällä istuu Ministeri Juha Rehula keskusta ja viime kädessä pääministeri Juha Sipilä keskusta. Te tuotte mahdolliset epäkohdat Sosiaali ja Terveydenhuollon uudistamisesta syvästi huolestuneena, mutta toimitte eduskunnassa ja keskusta puolueen elimissä juuri niin kuin teidän ministerit esittävät. Taas tullaan näkemään, että ” Kepu pettää aina ”

    Johannes

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös