Pienlentokone teki pakkolaskun suoalueelle Rovaniemellä ja syttyi palamaan – hätäkeskukselle soittanut mies: "Pihalle tuli outo haju"

Jussi Leinonen
Pienlentokone teki pakkolaskun suoalueelle Rovaniemellä ja syttyi palamaan – hätäkeskukselle soittanut mies: "Pihalle tuli outo haju"

Rajavartioston helikopteri kiersi putoamispaikkaa. Paikalla on armeijan, poliisin ja pelastuslaitoksen henkilöstöä.

Niina Niemelä, STT

Yksityisomistuksessa oleva pienkone teki Rovaniemellä pakkolaskun ja syttyi palamaan, tiedottaa pelastuslaitos. Kaksi henkilöä pääsi koneesta ulos, eikä heille tullut vakavia vammoja. Henkilöt on toimitettu jatkohoitoon.

Palopäällikkö Ari Saarenpää kertoo, että miehet pääsivät itse kävelemään sairaanhoitoyksikköön.

–Koneessa matkustaneet eivät olleet vakavasti loukkaantuneet, he olivat altistuneet savulle, Saarenpää kertoo.

Hätäkeskukselle ilmoituksen teki alueella asuva John Kajula. Hän huomasi koneesta nousevat savupatsaat ja lähti juoksemaan paikkaa kohti ennen kuin tiesi, mitä on tapahtunut.

–Pihalle tuli outo haju, varmaan koneen palavasta kerosiinista.

Kajulalle tuli ensimmäisenä mieleen, että alueella oleva betoniyritys tai muu rakennus palaa. Hän kuitenkin paikansi savupatsaiden nousevan luoteesta ja ilmoitti hätäkeskukselle.

–Annoin ilmansuuntia ja kerroin, että savu nousee Tarsanlammelta pohjoisen suuntaan, Saaren erämiesten riistapellon takaa.

Jussi Leinonen
Alueella asuva John Kajula hälytti paikalle apua.

Alueella asuva John Kajula hälytti paikalle apua.

Pakkolaskupaikka ei Kajulan mukaan sijaitse kaukana Tarsanlammelta. Hän kuuli, kun hälytysajoneuvot ajoivat Nelostietä väärään paikkaan. Kajula jäi odottamaan levikkeelle ja neuvoi pian paikalle saapuneelle puolustusvoimien ambulanssille oikean paikan.

–Hyvä, ettei pakkolaskussa kuollut kukaan. Paikka on suota ja soista metsää.

Alueella on Kajulan mukaan pörrännyt armeijan Hawkeja. Ennen sitä alueella lensi pieni harjoituskone.

–Täällä on paljon kalustoa pelastuslaitokselta ja armeijalta paikalla.

Edellisen kerran mitään vastaavaa on Kajulan mukaan sattunut 1970-luvulla, kun lentonäytöksessä hävittäjälentäjä menehtyi.

Kajula oli hetkeä ennen pakkolaskua palannut kotiin lenkiltä. Hänen naapurinsa kuuli kolme kovaa pamausta ennen kuin savua alkoi nousta. Haju palosta levisi Kajulan kotitalon suuntaan.

Poliisi selvittää tapahtunutta. Pakkolaskun tehnyt Atol-merkkinen kaksipaikkainen kone on pelastuslaitoksen mukaan yksityisomistuksessa. Kone oli rovaniemeläisen Atoli Avion Oy:n valmistama kaksipaikkainen amfibiokone.

–  Tämä on täysin tuhoutunut, täällä ei oikeastaan ole muuta kuin moottori, kertoi palopäällikkö Ari Saarenpää onnettomuuspaikalta.

Puolustusvoimat oli ensimmäisenä onnettomuuspaikalla. Pelastuslaitoksen mukaan kone ei ole ollut Rovaniemen lentokentällä, vaan se on noussut ilmaan vedestä.

Finavian mukaan kone oli noussut ilmaan Rovaniemen lentokentältä. Lentoseurantapalvelu Flightradarin mukaan koneen lentoaika jäi lyhyeksi, ja se joutui tekemään pakkolaskun nopeasti nousunsa jälkeen. Onnettomuus ei vaikuta Finavian mukaan lentokentän toimintaan. Ensimmäinen viranomaisten kertoma tieto oli, että pienkone olisi pudonnut.

Viranomaiset kertovat asiasta enemmän tiedotustilaisuudessa, joka alkaa Rovaniemen lentoasemalla kello 13.

Uutista päivitetty 3.7. klo 12.31

klo 12.40: kone oli rovaniemeläisen Atol Avionin valmistama.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • timppa

    Kuka tähän kerosiinin keksi, tuo Kaijula tms kai sitä sanoi. Bensiinimoottorinen kone sentään kyseessä, ihan koneen valmistajan nettisivuilta luettavissa. Käyttää 95 tai 98 autobensaa, myös 100LL lentobensa sopii. Mutta kerosiini tankissa kyllä olisikin huono juttu.

  • Nimetön

    Kemijoen alajuoksukin saastuu nyt. Mites Perämeri?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös