Palvelusrikoksesta Lemmenjoella syytetty ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen siirtyy syrjään – presidentti nimittää uuden komentajan

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo Lännen Medialle, että kenraalimajuri Sampo Eskelinen siirtyy reserviin 1. huhtikuuta. Hän ei hae jatkokautta. Eskelinen joutuu hovioikeuteen syytettynä palvelusrikoksesta.

Mauri Ratilainen
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo ilmavoimien komentajan vaihtuvan.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo ilmavoimien komentajan vaihtuvan.

Joonas Kuikka

Syytteen palvelusrikoksesta saanut ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelinen siirtyy reserviin 1. huhtikuuta.

Asiasta kertoi Lännen Medialle puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.). Eskelisen seuraajaa ei ole vielä päätetty.

– Tasavallan presidentti nimittää uuden ilmavoimien komentajan, kertoo Niinistö.

Niinistön mukaan Eskelinen oli tehnyt päätöksensä reserviin siirtymisestä viime vuoden lopulla. Hän olisi voinut hakea jatkokautta virassaan, mutta ei tehnyt niin.

Tärkeä rooli hävittäjähankkeessa

Eskelinen on ilmavoimien komentajana ollut merkittävässä roolissa myös hävittäjähankkeessa, jonka tarjouspyyntövastaukset tulevat tammikuun aikana.

Niinistö muistuttaa, että hävittäjähankkeen parissa työskentelee useita kymmeniä ihmisiä niin Puolustusvoimissa kuin puolustusministeriössäkin.

Ilmavoimien komentaja vastaa aselajikomentajana hävittäjien suorituskyvyn arvioinnista, mikä on tärkein yksittäinen kriteeri lopullista hävittäjävalintaa varten.

Eskelinen syytettynä oikeudenkäynnissä

Eskelinen joutuu hovioikeuteen palvelusrikoksesta syytettynä Inarin Lemmenjoen ylimääräisen kertausharjoituksen jälkeisestä tapahtumasarjasta.

Eversti Markus Päiviö sai syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Karjalan Lennoston silloisena komentajana toimineen Päiviön epäillään rikkoneen sotilaan käyttäytymisvelvoitteita sekä kohdelleen alaisiaan epäasiallisesti johtamansa harjoituksen aikana Lemmenjoella. Ylimääräisessä kertausharjoituksessa 22.–24. syyskuuta 2017 oli paikalla sotilaita ja siviilejä.

Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Eskelinen sai syytteet palvelusrikoksesta, koska hän ei heti aloittanut eversti Päiviön toimista esitutkintaa. Tutkintapyyntö everstin toimista tehtiin 18.12.2017. Molempien tapaus käsitellään aikanaan hovioikeudessa.

Puolustusvoimien komentajan Lindbergin rooli selvitetään

Myös Puolustusvoimien komentajan, kenraali Jarmo Lindbergin tapauksesta valtakunnansyyttäjä saattaa tehdä esiselvityksen. Lindberg oli yhtä lailla tietoinen alaisensa sopimattomasta käytöksestä, mutta ei ryhtynyt heti toimenpiteisiin. Myös Lindbergillä on tausta ilmavoimien komentajana.

– Esiselvitys ei tarkoita edes esitutkintaa. Hävittäjähanke ei kaadu, vaikka komentaja vaihtuisi, muistuttaa puolustusministeri Niinistö.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) lausuntoa on korjattu 14.50. Tasavallan presidentti nimittää uuden ilmavoimien komentajan.


Kommentit (2)

  • Ex lennostolainen,

    Pääseeköhän Lemmenjoelle ” kertausharjoituksiin” jatkossa ??

  • Nimetön

    Ilmavoimien toimintakulttuuri on ollut omituinen pitkään. Ns. kerosiinijutussa aikanaan koko esimiesketju tiesi laittomasta toiminnasta mm. nyt puheena olevan majan lämmityksessä Silti kaikki selvisivät syytteittä. Ei riitä, että Päiviö ja Eskelinen ovat tutkinnan alla. Ilmavoimataustainen Lindberg on komentoketjun huipulla ja olisi naivia edes kuvitella, ettei hän olisi ollut tietoinen. Turkinta osoittakoon hänen vastuunsa – yleinen etu edellyttää, ettei ketään suojella asemastaan johtuen (vrt. Paatero ym).

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös