Työelämä

Palkkaleikkaus veisi siivoojan 1 662 euron palkasta noin 133 euroa kuukaudessa – Pam: "On selvää, ettei tuollaista voi hyväksyä"

Alalla ei ole tällä hetkellä voimassa työehtosopimusta.Siivoojat palaavat töihin perjantaina.

Pekka Aho
Palkkaleikkaus veisi siivoojan 1 662 euron palkasta noin 133 euroa kuukaudessa – Pam: "On selvää, ettei tuollaista voi hyväksyä"

Pääluottamushenkilön Tiina Koiviston ja Pamin aluepäällikön Risto Kalliorinteen puhelimet ovat soineet tauotta sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli työantajapuolen esitykset heikennyksistä.

Niina Niemelä

Kiinteistöalan työnantajien aikomukset heikentää muun muassa siivoojien, kerroshoitajien ja kiinteistöhoitajien työehtoja on raivostuttanut alan työntekijät.

23 siivoojaa marssi torstaina ulos työpaikoiltaan Saariselällä, Ivalossa ja Rovaniemellä vastustaakseen työnantajien esitystä, joka toteutuessaan tarkoittaisi työntekijöiden tulojen laskua yli kahdeksalla prosentilla. Työnantajat esittivät muun muassa sunnuntailisistä luopumista, työpäivän pidentämistä ja sitä, ettei ylitöistä makseta enää rahaa.

Kokoaikaisen siivoojan keskimääräinen bruttopalkka on 1 662 euroa kuukaudessa, sanoo Palvelualojen ammattiliiton (Pam) Pohjois-Suomen aluepäällikkö Risto Kalliorinne.

–On selvää, ettei liitto voi hyväksyä tuollaista esitystä. Jäsenet ovat aivan raivoissaan, hän sanoo.

Alalla ei tällä hetkellä ole voimassa työehtosopimusta. Edellinen sopimus umpeutui keskiviikkona kello 24. Siivoojien mielenilmaus on Kalliorinteen mukaan laillinen, sillä työrauhavelvoite ei ole voimassa.

Arvostusta työlle

Ulosmarssineet työntekijät työskentelevät N-Cleanilla. Siivoojia harmittaa pääluottamushenkilön Tiina Koiviston mukaan heikennysesitykset ja hitaasti etenevät tes-neuvottelut.

–Haluamme palkan kautta saada lisää arvostusta siivoojien työlle, hän sanoo.

Moni alalla työskentelevä odotti Kalliorinteen mukaan tes-neuvotteluista erilaista tulosta. Alalla on hänen mukaansa tehty työtä kahdeksan vuotta ilman palkankorotuksia.

–Eikö talouskasvusta pitäisi olla jotain jaettavaa myös kiinteistöalan työntekijöille?

Kalliorinne kuvailee tilannetta mahdottomaksi. Useasta kiinteistöalan yrityksestä on hänen mukaansa kysytty, pitäisikö työntekijöiden lähteä mukaan mielenilmaukseen.

–Olen vastannut, että odotetaan nyt vielä, vaikka mielestäni Saariselän reaktio on aivan asiallinen, hän sanoo.

Mökit, hotellit ja iglut siivoamatta

Työpäivän mittaisen mielenilmauksen aikana muun muassa hotellien, mökkien, kylpylöiden ja iglujen siivoaminen jää tekemättä. Kiinteistöalan työntekijöiden panos Lapin matkailussa jää Kalliorinteen mielestä muiden alojen jalkoihin.

–Joku ne mökit käy siivoamassa ja hotellien lakanat vaihtamassa. Ala on aivan liian aliarvostettu.

Hän painottaa, että mielenilmaus ei ole N-Cleania vastaan, vaan yleisesti alan mahdotonta tilannetta kohtaan.

–Se, että pohjoisessa osoitetaan mieltä, näyttää, että täällä seurataan asioita ja on aktiivisia jäseniä, Kalliorinne sanoo.

Työntekijät palaavat Koiviston mukaan normaalisti töihin perjantaina. Työantaja on hänen mukaansa suhtautunut mielenilmaukseen asiallisesti.

–Toivomme, että mielenilmaus herättää työantajat tekemään asiallisemman esityksen, jotta sovinto olisi mahdollinen, Kalliorinne sanoo.

Ei virallinen työtaistelutoimi

Jo nyt siivousalalla puhutaan siitä, miten vaikea on saada ihmisiä töihin.

–Ala houkuttelee vielä vähemmän, jos pientä palkkaa leikataan, Kalliorinne sanoo.

Siivoojina työskentelee Koiviston mukaan paljon ihmisiä, jotka aidosti pitävät työstään. Aliarvostus voi hänen mielestään johtua siitä, että ihmisillä ei ole oikeanlaista käsitystä työn vaativuudesta.

–Ammattilaisille kuuluu heidän ansaitsemansa arvostus.

Mielenilmaus ei ole virallinen Pamin työtaistelutoimi. Kalliorinne toivoo, että sellaiseen ei tarvitsisi edes ryhtyä. Mahdollisesta työtaistelusta päättää Pamin hallitus.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • petri mattila

    Vaikuttaisi työnantajien vastavedolta tuleville palkkavaatimuksille. Törkeää aliarvostusta.

  • Marja

    Siivoojien olisi syytä aloittaa pitkä lakko, jolloin siivoamattomuuden jäljet näkyisivät todella ympäri yhteiskuntaa. Nämä näkymättömät työntekijät ovat yksi viihtyisän ja puhtaan yhteiskuntamiljöön kulmakiviä. Miettikää jos roskikset pursuaisivat lattioille, vessat haisisivat ja joka paikassa olisi ikäviä töhryjä, kauppojen lattiat ja hyllyt epähygieenisiä puhumattakaan sairaaloista, ikkunat likaisia, kadut täynnä roskia. Siivooja siivoaa tämän kaiken, että meillä olisi viihtyisä ja puhdas ympäristö. Heille kuuluu paljon parempi palkka!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös