Pääkirjoitus: Trumpin diplomatian saavutuksia voi vain arvailla

USA:n ja Pohjois-Korean johtajat allekirjoittivat Singaporessa yleisluonteisen sopimuksen. Olisi hienoa, jos ydinliennytys oikeasti etenisi sen seurauksena.

Pääkirjoitus: Trumpin diplomatian saavutuksia voi vain arvailla

Donald Trump teki nyt Kim Jong-unin kanssa diilin.

Kylmän sodan aikaan maailma oli kahtia jakautunut. Oli USA:n johtama länsiliittouma ja Neuvostoliiton johtama sosialistinen blokki. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen rakenteet alkoivat nopeasti muuttua ja ne muuttuvat yhä.

Kiinasta on kasvanut maailman laajuinen toimija, vahva sekä sotilaallisesti että taloudellisesti. Venäjä on Vladimir Putinin johdolla voimistunut sotilaallisesti, mutta taloudellisesti itänaapuri on täysin riippuvainen öljystä ja kaasusta.

Myös perinteinen länsiliittouma rapistuu. Samalla Euroopan merkitys maailman politiikassa näyttää vähenevän.

USA:n presidentti Donald Trump on ensimmäisen virkavuotensa aikana useaan kertaan osoittanut, ettei USA:n nykyjohto nosta yhteistyötä Euroopan kanssa enää etusijalle. Viime viikonloppuna johtavien teollisuusmaiden G7 -kokouskin päättyi sekasortoon.

Omaperäisyydestään ja arvaamattomuudestaan tunnetun suurvaltajohtajan kiinnostus suuntautuu nyt muualle kuin Eurooppaan. Myös Trumpin arvot poikkeavat EU-valtioiden johtajien painotuksista. Trump on populisti arvokonservatiivi.

Inho lienee molemminpuolista.

Tiistain vastaisena yönä Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un allekirjoittivat historiallisessa kokouksessa Singaporessa sopimuksen, jossa vakuutetaan yhteistä rauhan tahtoa.

”Maailma tulee näkemään todella suuren muutoksen”, Kim Jong-un hehkutti.

Maat julistavat tähtäävänsä kestävään rauhaan Korean niemimaalla. Pohjois-Korea myös sitoutuu työhön ydinaseettoman Korean niemimaan puolesta. Trump lupasi turvatakuita Pohjois-Korealle. Sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa lopetetaan.

Sopimusta voi luonnehtia lähinnä hyvän tahdon eleeksi, ei niinkään konkreettiseksi sopimukseksi aseistariisunnasta. Vaikka näin on, Trumpin ja Kim Jong-unin tapaaminen ei ole merkityksetön.

Se, että johtajat tapaavat, on jo voitto. Pohjois-Korean ja USA:n suhteet ovat olleet jäässä Korean sodasta lähtien. Pienikin lähentyminen on hyvä uutinen.

Sitä on mahdoton sanoa, mihin konkreettisiin tuloksiin kokous johtaa. Väheneekö sotilaallinen jännitys Korean niemimaalla pysyvästi? Trumpin ja Kim Jong-unin kannalta tapaaminen oli varmasti merkittävä, mutta Nobelin rauhanpalkintoon taitaa olla vielä matkaa. Kiinan ja USA:n lähentyminen alkoi 1970-luvulla Richard Nixonin Kiinan matkasta.

P.S.

Onko syy henkilön karismassa ja osaamisessa vai siinä, että Paavo Väyrynen on sitkeä tikku Suomen keskustan lihassa? Olivatpa syyt mitkä tahansa, Väyrynen on medialle ehtymätön uutisen lähde. Tiistaina Väyrynen palasi Euroopan parlamentista takaisin eduskuntaan ja järjesti ensitöikseen tiedotustilaisuuden. Väyrynen kertoo olevansa oppositiossa myös opposition kanssa. Valtaa Väyrysellä ei ole enää vähääkään, mutta omaa sirkustaan hän pyörittää suvereenisti. Mikko Kärnästäkin Väyrynen näyttää tekevän kirjailijan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös