Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Jalkapallojuhla käyntiin, jalkapallojohtajuus kateissa

MM-kisat tuovat ihmisoikeusrikkomusten mustaamalle Venäjälle hyvää julkisuutta. Huippu-urheilun johtajuuden alamäelle ei näy loppua.

Marcelo Machado De Melo
Pääkirjoitus: Jalkapallojuhla käyntiin, jalkapallojohtajuus kateissa

Argentiinalainen Lionel Messi on yksi Venäjän MM-kisojen jalkapallotähdistä.

On aika unohtaa Krimin miehitys, Ukrainan sota, matkustajakoneen pudotus, Salisburyn myrkkyisku, ihmisoikeusloukkaukset, lehdistönvapausongelmat, vaalivilpit, korruptio, toisinajattelijoiden vainot ja Syyrian diktaattorin rinnalla sotiminen. Tulevan kuukauden ajan Venäjä ei ole kansainvälisten pakotteiden vaan maailman jalkapallojuhlan keskipiste.

Jalkapallo on planeettamme harrastetuin ja seuratuin urheilulaji. Lajin MM-kisa on jättitapahtuma, joka kerää tv-katsomoihin miljardiyleisön. Järjestelyissä ei ole pihistelty tälläkään kertaa. Stadioneihin ja muuhun tarvittavaan on kulunut miljardeja. Venäjälle ja sen johtajalle Vladimir Putinille on luvassa runsaasti myönteistä julkisuutta.

Kun Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa myönsi MM-kisat Venäjälle 2010, tilanne Venäjällä oli toinen. Tosin sillä tuskin oli merkitystä valintaan. Fifalla, kuten myös olympialaisten pitopaikasta päättävällä Kansainvälisellä olympiakomitealla KOK:lla on tapana katsoa järjestäjäkandidaattien ihmisoikeustilanteita sormien läpi.

Esimerkkejä ei tarvitse hakea kaukaa. Jalkapallon seuraavat MM-kisat pidetään diktatuurivaltio Qatarissa, jonka stadiontyömaat ovat vaatineet jo noin tuhannen vierastyöläisen hengen. Kiina sai järjestettäväkseen olympialaisten kesäkisat 2008 toiveella, että tapahtuma tuo muutoksen maan ihmisoikeustilanteeseen. Ei tuonut. Silti KOK myönsi Kiinalle myös 2022 talviolympialaisten isännyyden.

Huippujalkapalloa, kuten myös muuta huippu-urheilua ohjaa yhä enemmän paitsi raha myös politiikka. Urheilevan maailman suurimmat juhlat ovat muuttuneet mahtipontisuuskisoiksi, missä valtiot ja varsinkin niiden johtajat mittelevät siitä, kuka rakentaa komeimmat kulissit näytökselleen. Näissä piireissä korruptio ja lahjonta ovat arkipäivää.

Vastuu kehityksestä ei ole urheilijoilla, eikä katsojilla, vaan Fifan ja KOK:n kaltaisten mahtijärjestöjen ja valtioiden johtajilla. Peruslähtökohtana pitäisi olla se, ettei jättikisoja myönnetä maille, jotka eivät kunnioita ihmisoikeuksia, eikä maille, mistä puuttuvat kaikki kisapaikat.

Tältä osin ei näytä hyvältä. Urheilu- ja valtiopomojen puheet demokratian ja kestävän kehityksen kisojen edistämisestä ovat osoittautuneet pelkiksi puheiksi. Jatkuvan kasvun periaate yhdistettynä häikäilemättömyyteen saattaa sopia markkinatalouteen, mutta huippu-urheilun se voi viedä kohti lopullista tuhoa.

P.S.

Miehet ovat pelanneet jalkapallon maailmanmestaruudesta 20 kertaa, eikä Suomi ole yltänyt kertaakaan lopputurnaukseen. Venäjälläkään Suomea ei nähdä, vaikka mukana on peräti kolme Pohjoismaata: Ruotsi, Tanska ja Islanti. Norja ei ole Venäjällä, mutta sekin on pelannut MM-kisoissa. Jatkossa Suomen mahdollisuudet päästä MM-kisoihin paranevat, sillä kisajoukkueiden määrä kasvaa 32:sta 48:aan 2026 kisoihin mennessä. Tämä on tietysti pelkkää teoriaa, sillä Eurooppaan on tulossa vain kolme lisäpaikkaa, joista yhtäkään ei ole valitettavasti korvamerkitty Suomelle.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös