Kun aura-auto tulee vastaan, on syytä pitää oma ajonopeus maltillisena ja ajaa mahdollisimman lähellä tien oikeaa reunaa. Auran toinen reuna voi yltää hieman vastaantulevien kaistalle. Aura-auton ohittaminen on puolestaan jätettävä hetkeen, jolloin edessä aukeavan tien voi nähdä kunnolla.

–Ensin on harkittava ohitustarve. Jos ohitusta ei ole pakko tehdä, kannattaa se välttää. Aura-auton ollessa liikkeellä keli on useimmiten huono ja vielä huonompi sen edellä. Ohituksen turvallisuudesta on aina varmistuttava ennen sen tekemistä, painottaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi ja jatkaa:

–Aura-auton kuljettaja kyllä näkee peileistään takana tulevat autot ja päästää niitä aika ajoin ohi, kun se on turvallista. Maltilla siis eteenpäin.

Myös kävelijät ja pyöräilijät kohtaavat usein aura-autoja, etenkin taajama-alueilla. Erityisen tärkeää on käyttää heijastimia ja valoja oman näkyvyyden parantamiseksi. Myös koirat kannattaa varustaa näkyviksi.

–Kohtaamistilanteissa on pystyttävä varmistumaan siitä, että auran kuljettaja on nähnyt sinut. Tämän jälkeen hän voi hiljentää nopeutta ja väistää sinua. Joissakin tapauksissa myös kävelijä voi antaa tilaa ja helpottaa työkoneen kulkua, jos se turvallisesti onnistuu, muistuttaa Kinisjärvi.

Lisäksi Kinisjärvi muistuttaa vanhempia siitä, ettei lasten pidä antaa mennä auran synnyttämän lumisuihkun alle.

Lumen lisäksi mukana voi lentää myös jäätä ja kiviä, mikä tekee hauskaksi luullusta leikistä vaarallisen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös