.complementary-info {margin: 10px 0px 10px 0px; padding: 40px 15px 5px 15px; line-height: 1.2}.complementary-info .heading--main {font-size: 28px;}.complementary-info .section-tag {left: 15px;}@media (min-width: 750px) { .side-factbox {float: right; width: 38.2%; margin-left: 15px;}}

Oikeus ilmaiseen punkkirokotukseen laajenee nyt myös Kemiin

Uusia puutiaisaivotulehduksen riskialueita on mm. Kemissä, Lappeenrannassa, Raahessa ja Kotkassa

Tuntematon
Oikeus ilmaiseen punkkirokotukseen laajenee nyt myös Kemiin

Arkistokuva. Terveydenhoitaja Riikka Toppi antoi vuonna 2017 punkkirokotteen simoniemeläiselle Elsi Julkuselle.

STT

Ilmainen puutiaisaivokuumerokote on pian useamman saatavilla. Kuun lopusta rokotteen voi saada maksutta, jos asuu tai oleskelee pitkään alueella, jossa puutiaisaivotulehduksen riski on korkea, ilmoittaa sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessa.

Tällaisia alueita ovat muun muassa Kemin eteläiset osat,, appeenrannan Sammonlahti, Raahen edustalla sijaitseva Preiskari ja Kotkan Kuutsalon saari. Tähän mennessä ilmaisen rokotuksen on voinut saada Ahvenanmaalla, Paraisilla tai Simossa.

WHO suosittelee yleistä rokotusta alueella, kun taudin ilmaantuvuus on yli 15 tapausta per 100  000 asukasta vuodessa.

TBE-virus, joka voi aiheuttaa aivotulehduksen, tarttuu punkin syljestä jo pureman alkuvaiheessa. Myös punkkien nymfit ja toukat voivat levittää virusta, ja niiden puremaa ei yleensä havaita, THL kirjoittaa. Puutiaisaivotulehdus on virustauti eikä siihen ole tarjolla lääkehoitoa. Aivotulehduksen hoito vaatii sairaalahoitoa.

Puutiaiset levittävät myös muun muassa borrelioosia. Sitä vastaan ei ole rokotusta.

Samalla ministeriö päätti myös harventaa jäykkäkouristusrokotustehosteiden antoväliä. Peruste on, että vakavia jäykkäkouristustapauksia on ollut vain 1–2 vuodessa ja kaikki nämä ovat olleet puutteellisesti rokotetuilla yli 65-vuotiailla. Onnettomuuden yhteydessä tehosteita annetaan jatkossakin kuten aiemmin.

Rokotusasetuksen uudistukset astuvat voimaan 23. maaliskuuta.

(function() { window.rnsData = { apiKey: "iwfi9jj72gpjhpz6",title: "Oikeus ilmaiseen punkkirokotukseen laajenee nyt myös Kemiin",author: "STT",date: "2018-03-19T13:09:42",categories: ["lappi"],tags: [],ga: "lapinkansa.send"};var s = document.createElement("script");s.src = "https://reactandshare.azureedge.net/plugin/rns.js"; document.body.appendChild(s);}());

Kommentit (3)

  • Kulkuri68

    Kyllä rokotus kuuluisi vähintään kaikille kemiläisille ilmaiseksi .Valtion ja kuntien toiminta on tehny punkien leviämisen mahdolliseksi ( kun on kulotukset kieletty ) tuosta johtuen punkeja on jo tavattu rovaniemen pohjoispuolellakin

  • kunnanrajako punkkien tiellä?

    Miksi rokotuksia ei laajenneta koko Meri-Lappiin?Ei punkit välitä kuntarajoista ja kyllä punkkeja löytyy kauempaakin rannikosta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös