Norjassa havaittiin Suomeen ulottuva gps-paikannushäiriö – varoitusta ei nähdä tarpeelliseksi Suomessa

Tarkkaa häiriöaluetta ei toistaiseksi tiedetä, mutta ilmailuvaroituksen yhteydessä hahmoteltu alue ulottuu Suomen puolella Sevettijärvelle saakka.

Gorm Kallestad
Viimeksi gps-häirintää havaittiin Naton sotaharjoituksen aikaan marraskuussa. Nyt ilmenneen häiriön tahallisuudesta ei ole tietoa.

Viimeksi gps-häirintää havaittiin Naton sotaharjoituksen aikaan marraskuussa. Nyt ilmenneen häiriön tahallisuudesta ei ole tietoa.

Jami Jokinen

Suomen viranomainen ei katso tarpeelliseksi varoittaa satelliittipaikannuksen häiriöistä.

– ANS (Air Navigation Services) Finland on ilmoittanut, että meillä ei ole tietoja, jonka pohjalta Suomen olisi tarpeen antaa vastaavaa varoitusta, liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoo.

Norjan Venäjän-vastaiselle rajalle annettiin torstaina varoitus satelliittipaikannuksen häiriöistä. Varoituksen yhteyteen hahmoteltu alue ulottuu myös Suomen puolelle.

Gps-signaalin häiriöitä koskeva notam-ilmailuvaroitus annettiin ensin alueella lentäneestä lentokoneesta, ja myöhemmin tilanteen varmistivat myös Norjan ilmailuviranomaiset.

Tarkkaa häiriöaluetta ei toistaiseksi tiedetä, mutta varoituksen yhteydessä hahmoteltu alue ulottuu notaminfo-verkkosivuston mukaan Suomen puolella ainakin Koillis-Lapin Sevettijärvelle saakka.

Paikannusjärjestelmän häiriöistä uutisoi ensimmäisenä norjalainen Barents Observer.

Poliisi lehdelle: Tilanne on hyvin huolestuttava

Paikannussignaalin häiriöt eivät norjalaisviranomaisten mukaan uhkaa matkustuslentojen turvallisuutta, sillä lentokoneiden käytössä on gps:n ohella muita suunnistusmenetelmiä.

Maanpinnan tasolla häiriöitä ei ole ainakaan toistaiseksi havaittu.

Barents Observerin haastattelemien pelastusviranomaisten mukaan esimerkiksi poliisin ja meripelastuksen hälytystehtävät voivat kuitenkin vaikeutua. Pahimmillaan esimerkiksi lumimyrskyyn tai -vyöryyn joutuneiden ihmisten paikantaminen kestää huomattavasti kauemmin kuin normaalisti.

– Tilanne on hyvin huolestuttava ja saattaa vaarantaa yleisen turvallisuuden, toteaa Finnmarkin poliisin päällikkö Ellen Katrine Hætta lehdelle.

Pohjois-Norjassa ja Lapissa gps-häiriöitä havaittiin edellisen kerran marraskuussa.

Tuolloin häiriöiden todettiin olleen tahallisia. Niin Suomi kuin Norjakin syyttivät häirinnästä Venäjää, joka on kiistänyt osuutensa asiaan.

Edit 10.1. kello 18.30 lisätty Traficomin ilmailujohtajan kommentti, päivitetty otsikkoa ja poistettu lause siitä että uutta tietoa Traficomilta olisi tulossa aiheesta tänään.


Kommentit (1)

  • N. Iinistö

    Siinä saattaa gps-ohjattu ohjus eksyä pahasti. Vaikka lentää ilmavoimien Lemmenjoen majaan vahingossa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös