Norjan ja Suomen liikenneministerit kohtaavat mahdollisen Jäämerenradan pääteasemalla Kirkkoniemessä

Kirkkoniemi-konferenssissa 20.-22.2. juhlistetaan jo 25 vuotta jatkunutta Barentsin yhteistyötä.

Olli Miettunen
Norjan ja Suomen liikenneministerit kohtaavat mahdollisen Jäämerenradan pääteasemalla Kirkkoniemessä

Etelä-Varangin kunnanjohtaja Rune Rafaelsen ja ministeri Monica Mæland avaavat konferenssin.

Olli Miettunen

Suomi on totuttua vahvemmin esillä ensi viikolla Norjan Kirkkoniemessä, jossa järjestetään perinteinen Barentsin aluetta koskeva konferenssi. Tilaisuudessa odotetaan Suomen liikenneministeriltä Anne Berneriltä ja Norjan liikenne- ja viestintäministeri Ketil Solvik-Olsenilta tuoretta tietoa muun muassa Jäämeren rautatiestä.

–Se, että saamme sekä Bernerin että Olsenin keskustelemaan visioistaan sitoumuksista pohjoisessa, on uskomattoman jännittävää, konferenssin puheenjohtaja Guro Brandshaug sanoo.

Keskustelu mahdollisesta Rovaniemen ja Kirkkoniemen välisestä rautatieyhteydestä on voimistunut niin, että Brandshaug uskoo konferenssista tulevan tänä vuonna entistä tärkeämpi suomalaisille osallistujille. Tapahtuma on päivän pidempi kuin ennen.

–Meillä on monia haasteita saada varmistettua modernit ja tehokkaat infrastruktuuriratkaisut pohjoisten rajojen yli, Brandshaug toteaa.

Braunshaugin mukaan Finnmarkin liike-elämä toivoo tiiviimpää yhteistyötä, jotta voitaisiin edistää yhteistä kasvua Barentsin alueella. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä kun Barentsin yhteistyö aloitettiin ja aihe kantava teema konferenssissa.

Barentsin yhteyksistä puhuvat muun muassa Suomen suurlähettiläs Norjassa Erik Lundberg, saamelaisneuvoston arktisen ja ympäristöyksikön päällikkö Gunn-Britt Retter, EU:n arktisten alueitten suurlähettiläs Marie-Anne Coninsx ja Murmanskin alueen varakuvernööri Aleksei Tjukavin.

Norjasta konferenssissa on mukana myös ulkoministeri Ine Eriksen Søreide, joka osallistuu poliittiseen kyselytuntiin. Siinä teemana on, miten Norja, Suomi ja Venäjä voivat tehdä läheisempää yhteistyötä kasvun aikaansaamiseksi pohjoisessa.

–Inarin, Sodankylän ja Utsjoen kuntien edustajat osallistuvat konferenssiin, Inarin kansainvälisten asioitten koordinaattori Eila Rimpiläinen kertoo.

Norjan kunta- ja modernisaatioministeri Monica Mæland ja Etelä-Varangin kunnanjohtaja Rune Rafaelsen avaavat konferenssin. Kunta järjestää tapahtuman Barentsin sihteeristön, Kirkenes Næringshage -liikelaitoksen ja Norjan ulkoasiainministeriön kanssa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös