Lapin Kansa 90

Näyttelijäikoni lainasi äänensä Lapin Kansalle juhlan kunniaksi – kuuntele, mistä lehti uutisoi 90 vuotta sitten

"Sanomalehden tuoksu on ihana!" Pirjo Leppänen sanoo.

Pekka Aho
Pirjo Leppänen luki ensimmäisen Lapin Kansan kannesta kanteen.

Pirjo Leppänen luki ensimmäisen Lapin Kansan kannesta kanteen.

Katja Kärki

Näyttelijä Pirjo Leppästä jännittää. Edessä on mikrofoni ja 90 vuotta vanha Lapin Kansa, ja tehtävänä lukea aivan ensimmäinen julkaistu lehti Lapin Kansan 90-vuotissyntymäpäivän kunniaksi.

– Huh, tämä on minulle aivan uusi juttu, uutta ja erilaista. Ja onhan Lapin Kansan 90-vuotispäivät kova juttu, Leppänen huokaisee.

Jännityksestä ei ole enää tietoakaan, kun Leppänen ryhtyy lukemaan pääkirjoitusta. Pitkä kokemus näyttelemisestä näkyy ja kuuluu ja podcast valmistuu nopeasti. Ääninauhalle tallentuvat niin isot kuin pienet paikalliset uutiset kuin mainokset ja lukijailmoituksetkin.

Rovaniemen Saarenkylässä syntynyttä Leppästä voi syystä pitää lappilaisena ikonina. Hän on näytellyt jo 50 vuotta ja tullut tunnetuksi Lapin alueteatterin kiertueilta ja Päätalo-elokuvista.

Leppäsen ensimmäinen rooli ammattilaistuotannossa oli vuonna 1968 Rovaniemen teatterin Viulunsoittaja katolla -musikaalissa. Musikaalista jäi seuraamaan roolinimi Jente niin kutsumanimeksi kuin teatterityön ammattikin.

Ensi kesänä 70 vuotta täyttävällä Leppäsellä riittää edelleen intoa ja paloa näyttelemiseen.

– Ihminen on niin mielenkiintoinen tapaus! Hyvin tehty tarina kiinnostaa ja innostaa aina, hän sanoo.

Tällä hetkellä Leppänen näyttelee äitiä Rovaniemen teatterin Papin perhe -näytelmässä.

Minna Canthin teokseen pohjautuva työ on ollut hieno kokemus.

– On ollut mahdottoman ihana tehdä näytelmää, sillä sitä on tehty niin yhdessä.

Lapin Kansaan Leppäsellä on pitkä ja läheinen suhde.

– Meille on aina tullut Lapin Kansa, jo lapsuudenkotiin. Viikonloppuisin säästän lehdestä Luppo-osan sunnuntaille, sillä haluan aamupalapöydässä ehdottomasti lukea lehteni paperilta. Sanomalehtipaperin tuoksu on ihana!

Leppänen uskoo siihen, että painetulle maakuntalehdelle on tulevaisuudessakin kysyntää. Hän ei pidä siitä, miten älylaitteet ovat tulleet ihmisten väliin.

– Olen kyllä huolissani tulevaisuudesta. Tuntuu, että epäoikeudenmukaisuus kasvaa ja railo ihmisten välillä syvenee.

– On niin surkeaa katsoa, kun ihmiset eivät ole enää yhdessä. Aina mennään kovaa vauhtia jonnekin suuntaan niin kuin nyt nettiin, mutta toivon kyllä että ihmiset palaavat laitteilta takaisin olemaan toistensa kanssa.

Kuuntele tästä, kun Pirjo Leppänen lukee ensimmäistä Lapin Kansaa.


Kommentit (1)

  • Eliina

    Aivan oikein, live kohtaamiset tärkeinpiä,papin perheeseen tulemme ! Onneksi jotkut pysyvät asioissa !

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös