Lukemisto

Nainen Etelä-Afrikasta koki ikimuistoisen hetken öisen Menesjärven jäällä – sen jälkeen hotellinpitäjä Anne Harju on jaksanut muistuttaa, että meille arkiset asiat voivat olla matkailijoille luksusta

Tilaajalle
Jussi Leinonen
Nainen Etelä-Afrikasta koki ikimuistoisen hetken öisen Menesjärven jäällä – sen jälkeen hotellinpitäjä Anne Harju on jaksanut muistuttaa, että meille arkiset asiat voivat olla matkailijoille luksusta

Lähiaikoina Anne Harju majoittaa hotelliinsa ulkomaalaisia, jotka tulevat pohjoiseen linturetkelle. – Sitä puolta ei ole Lapissa liikaa tuotteistettu. Pelkästään Englannissa on miljoona rekisteröitynyttä bongaria.

Risto Pyykkö

Brittilehti The Guardian listasi äskettäin marjanpoiminnan Lapissa yhdeksi Pohjolan kesämatkailun parhaista houkuttimista.

Inarilaisen hotelli Korpikartanon omistajaa Anne Harjua suositus ei yllätä – ei ollenkaan.

– Ulkomaiset vieraamme ovat tavattoman kiinnostuneita siitä mitä meillä kasvaa, Harju sanoo punaisen hotellinsa portailla Menesjärven rannalla, vanhalla kyläkoululla.

Kyse ei ole vain marjoista, vaan yhtä lailla sienistä, yrteistä ja luonnonkasveista.

Ja oikeastaan paljon laajemmasta trendistä kuin pelkästä superfoodista, Anne Harju huomauttaa.

– Matkailijat haluavat nähdä, miten missäkin eletään, ja olla siinä itsekin mukana.

– Tulijoita kiinnostavat äärimmäisen aidot ja arkiset asiat, poiminnan lisäksi vaikka vierailut kyläläisten kotona.

Se, että menestyvään matkailuun "ei aina tarvita jotain pärisevää ja satasella alkavaa hintalappua", kuten Harju kuvailee, sopii hyvin hotellinpitäjän omaan ajatteluun.

– Haluan myydä tulijoille aikaani.

Se tarkoittaa vaikkapa sitä, että Harju neuvoo tulijoita pihametsässä kädestä pitäen, mikä on puolukka ja mikä juolukka, tai minkä sienen voi laittaa ruuaksi ja mitä ei.

Marjaretken jälkeen saaliista tehdään yhdessä herkkuja.

Sisällä hotellinpitäjä kertoo rakennuksen historiasta Menesjärven vanhana kyläkouluna, jonne ei ollut 1950-luvulla muuta tietä kuin metsä- ja vesireitti.

Nämä asiat ovat paloja Korpikartanon kokonaisuudesta, josta tulijat ovat valmiita maksamaan.

– Haluamme palvella heitä hyvin ja saada tuntemaan olonsa kotoisaksi ja kiireettömäksi. Kun onnistumme siinä, voimme hinnoitella tuotteemme oikein, tarvitsematta kilpailla hinnalla.

Jussi Leinonen
Anne Harjun johdolla Menesjärven vanhasta kyläkoulusta on tullut menestyvä hotelli. Seinällä on kookas laskutikku muistona koulunpidosta.

Anne Harjun johdolla Menesjärven vanhasta kyläkoulusta on tullut menestyvä hotelli. Seinällä on kookas laskutikku muistona koulunpidosta.

Anne Harju aloitti vuonna 2010 Korpikartanonsa Menesjärvellä, yli 30 kilometriä sivussa Inarin kirkonkylältä.

Kansainväliset asiakkaat löysivät 55 vuodepaikan hotellin nopeasti. Nyt Korpikartano täyttyy talvisin erityisesti italialaisista, mutta myös briteistä, saksalaisista, australialaisista ja japanilaisista asiakkaista.

Tosin Harju ei puhu asiakkaista vaan vieraista, eikä korosta sitäkään, että 55 sängyn majoituspaikka on oikeasti hotelli.

– Olemme vähän kuin mökin ja hotellin välimuoto, Harju siteeraa yhtä matkailijaa.

Toinen kiitteli lähtiessään työntekijöitä siitä, että nämä olivat kutsuneet hänet "kotiinsa".

– Lappiin mahtuu ketjuhotellejakin, mutta me haluamme olla kodikas ja tuntea jokaisen vieraan nimeltä, kuten he meidät.

Korpikartanon tyypillinen majoittuja viettää kotonaan arkea kiireessä ja usein isoissa puitteissa, suurkaupungeissa ja lentokentillä.

Inarilla on tarjota jotain muuta.

– Maailmalla on kasvava asiakasryhmä, joka on valmis maksamaan pienestä, Harju sanoo.

– Meidän pitää vain huomata asiat, jotka ovat täällä itsestään selvyyksiä, antaa niille arvoa ja kertoa niistä matkailijoille. Heille samat kokemukset ovat usein täysin ainutlaatuisia.

Harju kertoo eteläafrikkalaisesta naisesta, joka seisoi aamuyöstä yksin Menesjärven jäällä.

– Hän kertoi kokeneensa silloin ensi kertaa elämässään olevansa turvassa pimeässä. Kotimaassaan hän joutuu lukitsemaan ovet pysähtyessään autolla liikennevaloihin ja pelkäämään silti.

Anne Harju

Syntynyt Helsingissä 1964, asuu Inarissa avomiehensä kanssa.

Menesjärven rannalla sijaitsevan Hotelli Korpikartanon yrittäjä vuodesta 2010. Paikka oli kyläkouluna 1954–2005.

Omisti aiemmin matkanjärjestäjä Inari Event Laplandin, joka tarjosi matkailupalveluja Inarin kirkonkylällä ja järjesti muun muassa transfermatkoja linja-autolla Jäämerelle, lähinnä Kirkkoniemeen.

Vetänyt useita matkailuprojekteja muun muassa Inarissa, ollut suunnittelemassa ja järjestämässä Lapissa pidettyjä EU-tason kokouksia ja asunut kuudessa maassa hoitaessaan kansainvälisiä tehtäviä.

Valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta 1990, pääaineenaan folkloristiikka.

Puhuu viittä vierasta kieltä (ruotsi, englanti, saksa, ranska, espanja) ja hallitsee alkeet vielä kahdesta muusta (portugali ja venäjä).

Harrastaa muun muassa lukemista, luontoa, mäyräkoiria, neulomista ja kirjoittamista.

Motto: ”Enemmän elämää vuosiin kuin vain vuosia elämään."


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös