Myöhään valvojille katseluvinkki: Seuraa Trumpin ja Niinistön lehdistötilaisuutta suorana

Niinistön ja Trumpin lehdistötilaisuutta pääsee seuraamaan suorana. Ohessa muutamia tärppejä keskustelussa mahdollisesti nouseviksi aiheiksi.

Matti PosioWashington D.C.

Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tänään kello 15.15 Washingtonissa. (Suomen aikaa 22.15). Jokainen voi seurata presidenttien yhteistä lehdistötilaisuutta suorana. Lehdistötilaisuus alkaa kello 16.20 paikallista aikaa, eli Suomessa kello 23.20. Lehdistötilaisuutta pääsee seuraamaan täältä

Tapaamisen asialistasta on tihkunut tietoa poikkeuksellisen vähän. Syynä voi olla Trumpin lyhyeksi tiedetty huomiosykli tai asioiden arkaluonteisuus.

Virkamiestyötä on tehty molemmin puolin puheenaiheiden valmistelemiseksi. Esiin luultavimmin nousevia asioita on mahdollista päätellä myös Niinistön ja Trumpin aiemmista esiintymisistä.

Paikalla on Matti Posio Lännen Mediasta:

Seuraavassa joitakin tärppejä illalla esiin nouseviksi asioiksi.

1. Hirmumyrsky Harvey.

Amerikkalainen media käyttää varmasti oman kysymyksensä tähän lehdistötilaisuudessa, jos se toteutuu suunnitellusti. Trump ei ole vielä julkisuudessa itse kommentoinut nopeaa lähtöään Texasiin. Myös pelastustöiden etenemisestä hän haluaa varmasti puhua medialle omin sanoin.

2 Venäjä.

Niinistö tapasi Vladimir Putinin heinäkuun lopussa, kun tämä vieraili Suomessa. Vierailu EU-maahan oli harvinainen pakoteaikoina. Niinistö on keskustellut Venäjään ja Ukrainaan liittyvistä asioista usein myös EU-liittolaisten, kuten Angela Merkelin kanssa. Suomen sijainti Itämeren alueen kiristyneessä sotilaallisessa ympäristössä ei jää Trumpilta huomaamatta. Lisäksi Itämerellä on alkamassa syyskuussa kaksi suurta sotaharjoitusta, Venäjän mittava Zapad (”Länsi”) ja ruotsalaisvetoinen Aurora, johon myös USA:n ja Suomen joukkoja osallistuu.

3. Noen poistaminen arktisilta alueilta.

Niinistö otti ilmastonmuutokseen liittyvän tärkeän ja konkreettisen asian esiin Putinin kanssa kuvaten sitä ”tarjoukseksi, josta ei voi kieltäytyä”. Mustan hiilen vähentäminen olisi ymmärrettävä ilmastoteko, jolla Yhdysvallat voisi osallistua ilmastotalkoisiin pohjoisessa. Kyse olisi ennen muuta soihdutuksen eli kaasukentillä tapahtuman ylijäämäkaasun polttamisen lopettamisesta. Soihdutus on luonnonvarojen tuhlausta ja aiheuttaa tuntuvan osan arktisen alueen ilmaston lämpenemisestä. Trump vahvisti alkukesästä maansa vetäytyvän Pariisin ilmastosopimuksesta, mikä on tuonut presidentille arvosteluryöpyn ulkomailla ja myös kotimaassa. Muiden muassa Trumpin tytär Ivanka on ilmastonmuutoksen vastustaja.

4. Afganistan.

Trump esitteli Afganistan-politiikkaansa viime viikolla ja yllätti yleisön lähinnä sillä, että Afganistan-politiikassa ei ole tulossa yllätyksiä. Yhdysvallat sitoutuu jatkamaan sotilaallista läsnäoloa ja maan hallinnon tukemista. Se odottaa samaa kumppanimailta. Suomella on 30 sotilasta mukana YK:n valtuuttamassa kriisinhallintaoperaatiossa Afganistanissa. Lisäksi toukokuussa Kabulissa siepattiin kansainväliselle avustusjärjestölle töitä tehnyt suomalainen nainen, josta on tullut internetiin sieppaajilta videoita.

5. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla.

Putin jätti Suomessa onnittelematta suomalaisia täysin selkein sanoin itsenäisyyden johdosta. Hän huomioi asian puheessaan muulla tavalla ja tervehti suomalaisia kansalaisia vilkuttamalla. Yhdysvalloilta Suomi saa reilut onnittelut varmasti. Lisäksi supervalta antoi Suomelle vastikään lahjaksi puoli miljoonaa dollaria koulutusyhteistyön tukemiseen Fulbright Suomi -säätiön kautta. Suomalainen koulu on Yhdysvalloissa jatkuva ihailun ja kadehdinnan kohde.

6. Maahanmuutto ja terrorismi.

Yhdysvalloissa on uutisoitu tarkoin Turun terroririkoksesta ja kerrottu epäillyn vaiheista. Trump saattaa käyttää tuoreita uutisia hyväkseen ja korostaa turvapaikanhakijoiden aiempaa tarkemman seulonnan tärkeyttä myös Yhdysvalloissa. Trump käyttää mielellään sanayhdistelmää radikaali islamilainen terrorismi. Väkivallan tuomitsemisessa Yhdysvallat ja Suomi ovat tietenkin yhtä mieltä.

7. Yllätys?

Kun kyseessä on presidentti Trump, esiin voi nousta myös jotakin aivan muuta. Trump ottaa Niinistön vastaan Valkoisessa talossa arviolta iltakymmeneltä Suomen aikaa. Yhteisen lehdistötilaisuuden pitäisi alkaa, kun noin tunnin mittainen tapaaminen on ohi.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös