Miksi laskiaista vietetään? Miksi syödään hernekeitto? Miksi syödään laskiaispullaa?

Toimituksessa tuli puhetta laskiaisen merkityksestä. Löysimme arkistosta tämän jutun vuodelta 2012

Eriika Ahopelto
Miksi laskiaista vietetään? Miksi syödään hernekeitto? Miksi syödään laskiaispullaa?

Nykyihmiselle laskiainen merkitsee usein laskiaispullaa.

Outi Tornberg

Laskiaisena on ollut tapana iloita. Suomessa päivään liittyy monia perinteitä, ja muualla maailmassa laskiaisena järjestetään karnevaaleja.

Hernekeitto ja herkuttelu kuuluvat laskiaiseen. Kermavaahdosta ja mantelimassasta saa reilusti kaloreita, mutta mistä nämä perinteet tulevat?

Miksi laskiaista vietetään, pastori ja tutkija Timo-Matti Haapiainen?

- Laskiaisena laskeudutaan paastoon ennen pääsiäistä. Se on kristillinen perinne, jota vietetään ympäri maailmaa. Laskiaisperinteissä on myös paikallista omaleimaisuutta.

- Katolisissa maissa laskiaisena järjestetään karnevaaleja. Sana karnevaali tarkoittaa "lihalle hyvästit". Kristillinen paasto ei tarkoita vain sitä, että syödään vähemmän, vaan se on myös keskittymistä olennaisiin ja tärkeisiin asioihin.

Miksi on olemassa erikseen laskiaissunnuntai ja laskiaistiistai?

- Laskiaissunnuntain messu on seurakunnan viimeinen sunnuntainen messu ennen paaston alkamista. Siinä suuntaudutaan tulevaan paastoon.

- Laskiaistiistai on puolestaan viimeinen päivä ennen tuhkakeskiviikosta alkavaa paastoa. Laskiaistiistai ei ole erityinen kirkollinen pyhä, toisin kuin tuhkakeskiviikko. Laskiaistiistaita vietetään 40 arkipäivää ennen pääsiäistä.

Laskiaisena syödään hernekeittoa ja pullaa. Mistä perinne tulee?

- Hernekeitto on voimakas ruoka, jota on syöty ennen paastoa. Se liittyy muuhunkin kuin laskiaiseen.

- Paastonaikojen lisäksi on vietetty viikkopaastopäiviä, keskiviikkoa ja perjantaita. Siksi myös torstaisin on syöty hernekeittoa.

- Laskiaispulla on juhlava pulla, jolla on juhlittu laskiaista. Taustalla on ravinnon ajatus. Ennen paastoa syödään tukevasti.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös