Metsäteollisuuden puunkäyttö lisääntyy ja puun hinta nousee

STTHelsinki

Metsäteollisuuden investoinnit ja korkea kapasiteetin käyttöaste nostivat viime vuonna puunkäytön lähes 70 miljoonaan kuutiometriin, kertoo Pellervon taloustutkimus PTT ennusteessaan.

PTT:n mukaan puunkäyttö lisääntyy tänä vuonna edelleen 5–7 prosentin vauhtia. Syinä ovat Metsä Groupin Äänekosken sellutehtaan tuotannon pääseminen täyteen vauhtiin ja mekaanisen metsäteollisuuden tuotannon kasvu.

Rakentaminen on vauhdissa mekaanisen metsäteollisuuden tärkeimmissä vientimaissa. PTT arvioi, että sahatavaran vienti kasvaa tänä vuonna 4–5 prosenttia ja vanerin vienti saman verran.

Suurimmat investoinnit mekaanisessa metsäteollisuudessa kohdistuvat muun muassa Alajärvelle, Äänekoskelle, Suolahdelle, Punkaharjulle ja Varkauteen.

PTT:n mukaan suomalaisten sahojen kilpailukyky on kuitenkin heikentynyt, kun euro on vahvistunut dollaria vastaan. Ruotsin kruunu on säilynyt heikkona, mikä lisää ruotsalaisten sahojen kilpailukykyä Suomeen verrattuna.

Kantorahatulot kasvavat

Puun kysynnän kasvu nostaa raakapuun hintoja. PTT ennustaa, että tukkien hinnat kohoavat tänä vuonna pystykaupoissa 4–5 prosenttia ja kuitupuun 2–4 prosenttia. Kantorahatulot yksityismetsistä nousevat 3–5 prosenttia.

Myös puukaupat ja markkinahakkuut lisääntyvät useilla prosenteilla. Puukaupan jälkeen metsäyhtiöllä on kaksi vuotta aikaa hakata puut.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös