Lapin Kansa 90

Me teemme Lapin Kansaa – tutustu 90-vuotiaan maakuntalehden väkeen!

Lehden tekemiseen tarvitaan laaja joukko eri alojen ammattilaisia. Lapinkansalaiset kertovat työstään ja siitä, miksi juuri sitä omaa hommaa on mukava tehdä.

Pekka Aho

Niina Lavia

Grafiikka ja taitto

Huumori ja heittäytyminen ruokkivat luovuutta. Monen juttukokonaisuuden ulkoasu syntyy graafikko Miila Kankaanrannan ja taittaja Sammeli Harven yhteistyöllä, jossa kumpikin kantaa osaamisellaan toista kohti parempaa lopputulosta.

Valokuvaajat

Lehtikuvaajan työ on ympäröivän yhteiskunnan tulkintaa ja peilaamista takaisin valokuvan muodossa.

–Äärimmäinen kiire ja monesti tarpeellinen verkkaisuus rytmittävät lehtikuvan tuottamista, jossa napin painaminen on vain murto-osa työstä, sanovat Jussi Leinonen, Pekka Aho ja Jouni Porsanger.

Uutistoimitus

Uutistoimituksessa työskentelevät Katja Kärki, Niina Lavia, Milla Sallinen, Anna-Reetta Kytölahti, Armi Auvinen ja Sinikka Pylkkänen.

–Toimittajan työ on uteliaan ihmisen unelmaduuni: siinä tapaa sellaisia ihmisiä ja pääsee sellaisiin paikkoihin, joihin ei tulisi normiarjessa tutustuneeksi, kiteyttää Armi Auvinen. Niina Lavia pitää työssään siitä, että saa esittää tärkeille ihmisille tyhmiä kysymyksiä.

–Toimittajan työ on kasvattanut minut eroon ujoudesta, sanoo Lavia.

Anna-Reetta Kytölahti toimii myös Lapin Kansan nuortenpalstan tuottajana.

–Parasta on, kun pääsee tekemään töitä yhdessä sekä alan konkareiden että vasta ammatillisia ensiaskeliaan ottavien nuorten kanssa. Molemmilta oppii niin paljon.

Sinikka Pylkkänen tekee sijaisuuksia Lapin Kansassa ja Lännen Median yhteistoimituksessa.

–Juttuaiheisiin mahtuu lähestulkoon koko elämän kirjo. Parasta on, kun toisinaan saan tilaisuuden kuunnella ja kertoa jonkun lappilaisen ihmisen tarinan kaikessa rauhassa.

Urheilutoimitus

Toimittajat Jaarli Pirkkiö, Kari Pyykkö ja Mikko Kinisjärvi seuraavat tiiviisti lappilaisurheilijoiden ja seurojen otteita. Monipuolinen lajikirjo on Lapin vahvuus, ja juttuja pääsee kirjoittamaan useista eri aiheista.

Erikoistoimitukset

Viikonvaihdeliite Lupon toimittaja Risto Pyykkö kohtaa työssään tarinoita ja ihmisiä, joista haluaa kertoa muillekin.

–Lappi on kulttuuritoimittajan näkökulmasta mielenkiintoinen maakunta, sanoo kulttuuritoimittaja Seija Lappalainen.

Lännen Media

Riku Lavia, Elina Melamies ja Pekka Mauno.

–En ole tavannut juuri ketään työkavereistani, joita istuu esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kokkolassa, Seinäjoella ja Oulussa. Työyhteisö on silti tullut läheiseksi joka-aamuisessa videopalaverissa. Tässä palveluammatissa yhdistyvät ääripäät: saa kohdata ihmisiä ja toisaalta vetäytyä paketoimaan ajatuksia lukijoille. Näppäimistöllä näkyy tunteikas maailmanparantaja ja yliasiallinen pilkunviilaaja, kertoo toimittaja Elina Melamies.

–Lappi on luontonsa puolesta kaunis, vuodenajoiltaan vaihteleva ja elinkeinoiltaan monipuolinen maakunta, jonka asioista myös muualla Suomessa asuvien on hyvä tietää, sanoo toimittaja Pekka Mauno.

Verkkotoimitus

Eero Leppänen, Jaana Niemelä ja Anne Torvinen.

–Verkossa tuotan uutisia ja viihdyttävämpääkin materiaalia Lapin Kansan tilaajille ja mietin uusia kerrontatapoja, viimeisimpänä tuotteena Viikkoraati-podcast. Kolumnistinakin olen toiminut jo vuosia. On mukavaa, kun työssään saa tehdä ja pohtia monenlaista, Eero Leppänen sanoo. –Verkkotoimittajan nopeatempoinen ja monenlaisiin ilmaisumuotoihin taipuva työ on innostavaa. Erityisen kiinnostavaksi työn tekee se, että käytössämme on dataa, joka kertoo nopeasti kiinnostaako julkaistu juttu tai video ihmisiä, sanoo verkkotoimittaja Anne Torvinen.

Toimituksen johto

Päätoimittaja Antti Kokkonen (oik.) sekä pääkirjoitustoimittajat Pekka Rytkönen ja Petteri Holma muotoilevat lehden kannan päivittäin pääkirjoituksissa. Linjauksena on keskittyä ensi sijassa Lappia koskeviin aiheisiin, ei syleillä maailmaa. Lisäksi pääkirjoitustoimitus vastaa mielipideaineiston toimittamisesta.

Uutisjohto

Uutispäällikkö Anitta Salmi, toimituspalveluiden esimies Lea Seppänen ja uutispäällikkö Taru Salo.

–Vaikka tässä hommassa ei pääse ulos kuin lounastauolla, niin säpinää sisällä toimituksessa riittää yllin kyllin, sanoo Anitta Salmi.

–Uutispäällikkönä on hienointa olla silloin kun oikeasti tapahtuu. Silloin oma pulssi tihenee, ja koko tekemisen rytmi toimituksessa nopeutuu. Ison uutisen tekemiseen irrotetaan nopeasti ryhmä, johon voi kuulua pari, kolme toimittajaa, graafikko ja kuvaaja, kertoo Taru Salo.

Lea Seppänen on jokapaikan höylä. Seppäsen puoleen käännytään erityisesti työvuoro- ja henkilöstöasioissa.

–On kiva tehdä töitä, kun on mukava työyhteisö.

Toimitussihteerit

Lapin Kansan toimitussihteereinä työskentelevät Jorma Kilpeläinen, Johanna Sarriola, Vesa-Pekka Hiltunen ja Veera Syväjärvi.

– Tykkään muuttuvista uutistilanteista, joissa pitää reagoida nopeasti, kertoo Johanna Sarriola.

Kemin toimitus

Lapin Kansan Kemin väki. Uutistoimittaja Henripekka Kallio, jakeluesimies Sari Nisula, myyntipäällikkö Tarja Oljakka, mainossihteeri Erja Sipola, toimittaja Jussi Saarela ja myyntipäällikkö Tarja Kähkönen.

–Paikallistoimittajana sitä on näköalapaikalla oman kotiseutunsa asioihin. Ensi vuonna siirryn kuitenkin muutamaksi kuukaudeksi lehden tekijöistä lukijoiden joukkoon ja lastenhoidon pariin, paljastaa Henripekka Kallio.

–On kiva olla töissä nuorekkaassa (90 v.) ja vauhdikkaassa Lapin Kansassa, koska voimme suunnitella yrityksille mainontaa useisiin eri kanaviin ja jokainen päivä on taatusti erilainen, Tarja Kähkönen kertoo.

– Mielenkiintoisessa ja monipuolisessa työssä päivät kuluvat nopeasti mm. varauksia tehdessä lehteen ja nettiin. Asiakkaat tuovat oman mukavan lisän työhön, sanoo Erja Sipola.

Tornion toimitus

Toimittaja Sari Pelttari-Heikka, myyntipäällikkö Anne Vanninen, Hilkka Petäsnoro asiakaspelvelusta, urheilutoimittaja Juha Lampela ja myyntipäällikkö Seija Salomäki.

– Tornionlaaksossa, tässä rajaseudulla saa elää ihmisten kanssa kahden maan ainutlaatuisessa arjessa, Sari Pelttari-Heikka sanoo.

–Parasta työssäni on kohtaamiset paikallisten ihmisten kanssa. Meillä on tilaajien kanssa pitkä yhteinen historia, kertoo Hilkka Petäsnoro, joka työskentelee sekä Tornion että Kemin asiakaspalvelussa.

Ivalon aluetoimitus

Aluetoimittaja Olli Miettunen.

–On etuoikeus saada kokea ja kertoa lukijoille maailman ja Lapin elämästä, aiheista laidasta laitaan. Täytyy vain olla valppaana, lomallakin 24/7 ja BINGO.

Vakituiset avustajat: Reino Hämeenniemi toimii avustajana Ranuan ja Posion alueella, ja Katja Palmqvist Itä-Lapissa.

Asiakaspalvelu ja levikki

Tervetuloa Lapin Kansan Rovakadun asiakaspalveluun! Tilausmyynnissä sinua palvelee myyntipäällikkö Kaisa Orajärvi, asiakaspalvelussa Helena Tuulaniemi, Niina Pääkkö, Raili Raudaskoski ja Jatta Piekkari. Jakeluasioissa auttaa jakeluesimies Mika Ranta.

Myynti ja markkinointi

Kaleva Median Lapin yrityspalveluiden tehtävänä on suunnitella mainostaja-asiakkailleen toimivia ja tilanteisiin sopivia monikanavaisia mainosratkaisuja eri medioihin. Ryhmä sai syksyllä tarjontaansa myös some-mainosratkaisut, joten mainostaja saa nyt tutulta media-asiantuntijaltaan entistä parempaa kokonaispalvelua.

Kuvassa myyntipäällikkö Tiina Hiltunen, myyntijohtaja Henri Mattinen, myyntisihteeri Riitta Suhonen, myyntipäällikkö Juho Tuhkala, sisältömarkkinoinnin tuottaja Ida Lohela-Park ja mainostuotannon esimies Tarja Autti.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Vähän härskin kuvan olette ottanut jossa miestoimittaja on toisen selässä kesken työpäivän.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös