Niina Lavia

Maitotilayrittäjä Juha Selkälän tilipussi laihtuu yli 7 000 eurolla vuodessa. Syynä on Valion päätös laskea tuottajahintoja 2,5 sentillä maitolitralta.

Selkälän mukaan oli järkytys, kun litrahinta tippui toukokuun alussa 38 sentistä 35,5 senttiin.

–Ennemminkin odotimme, että hinta olisi noussut 40 sentin korville. Kaikilla muilla aloilla palkkoja nostetaan, mutta meillä vain lasketaan.

Myös maatiloilla kustannukset kasvavat jatkuvasti. Selkälän mukaan tiloilla on nyt "kaikki rempallaan, ja kaikki ajavat vanhoilla vehkeillä". Maitotilayrittäjät eivät voi lakkoilla, koska eläimet on hoidettava ja lypsettävä joka tapauksessa.

Selkälä ihmettelee, miksei esimerkiksi Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto (MTK) ole nostanut tuottajahintojen laskusta suurempaa meteliä.

–Siellä vain sanotaan, että ei näille mitään voi. Mutta kyllä etujärjestön pitäisi edes pitää meteliä ja tuoda julki, että tämä ei ole oikein.

–Jos litrahinta saataisiin 45 senttiin, tässä hommassa alkaisi olla jotain järkeä.

312 maitotilaa

Lapissa oli viime vuonna 312 maitotilaa, joissa oli yhteensä 10 440 lypsylehmää. Tilat tuottivat yhteensä 91,5 miljoonaa litraa maitoa.

Koko maassa oli tammikuussa 2017 yhteensä 7 284 maidontuottajaa. Määrä väheni edellisvuodesta seitsemän prosenttia.

Suomalaisella maitotilalla oli vuonna 2017 keskimäärin 39,5 lypsylehmää. Vuonna 2016 lypsylehmien määrä laski 1,2 prosenttia edellisvuodesta.

Lapin maitotilojen määrä vähenee vauhdilla. Läänineläinlääkäri Harri Rinteen mukaan tilojen määrä noin puolittuu kymmenessä vuodessa.

Vuonna 2016 maitotuotteiden kulutuksen kotimaisuusaste oli 67 prosenttia.

Tuottajien saamaan litrahintaan lisätään valtion maksama tuotantotuki. Sitä maksetaan Pohjois- ja Itä-Suomessa alueesta riippuen 7,3–30,2 senttiä litralta. Korkeinta tukea maksetaan pohjoisimmassa Lapissa.

Valio, Arla ja Kuusamon osuusmeijeri ostavat maitoa lappilaisilta tiloilta. Valio on näistä ylivoimaisesti suurin.

Lähteet: Luke ja MTK

Maataloustuottajain Lapin liiton toiminnanjohtajan Kaija Kinnusen mukaan tuottajahinnan laskua selittää maailmanmarkkinatilanne.

EU lakkautti maitokiintiöjärjestelmän kaikissa jäsenmaissaan keväällä 2015. Sen seurauksena maidontuotanto lisääntyi selvästi muun muassa Hollannissa, Belgiassa ja Irlannissa, ja maidosta oli ylitarjontaa.

Ongelma ratkaistiin hetkeksi lisäämällä maitojauheen tuotantoa. Nyt EU myy jauhevarastoja pois historiallisen halvalla.

Osasyy tuottajahintojen laskulle on myös Venäjä: maa lopetti maitotuotteiden tuonnin EU:sta vuonna 2014 vastatoimena sille asetetuille pakotteille.

Kinnunen sanoo ymmärtävänsä tuottajan harmin, mutta muistuttaa, että tuottajahinnan lasku ei ole Valion syytä.

–EU sotkee päätöksillään markkinaa. Suomalaisella elintarvikeyrittäjällä ei ole nyt, mistä maksaa.

Juha Selkälä syyttää myös kauppaketjuja, jotka jatkuvasti mainostavat hintojen halpuuttamista.

–Halvempia hintoja ei revitä kauppojen katteesta, vaan niihin päästään kovalla kilpailuttamisella. Alkutuotanto joutuu aina maksajaksi.

Kinnusen mukaan tavallisille kuluttajille yritetään nyt korostaa, miten tärkeää olisi ostaa kotimaisia elintarvikkeita. Usein hinta kuitenkin ratkaisee. Tällä hetkellä jo yli puolet Suomessa myytävistä juustoista tuodaan ulkomailta.

Juha Selkälän mukaan Valion tuottajahinnan lasku oli viimeinen niitti monelle jatkamista pohtineelle lappilaistilalle.

–Tiedän eripuolilta Lappia seitsemän tilaa, jotka lopettavat tänä keväänä. Syynä on rehupula ja tämä nykyinen hinta.

MTK:n Kinnunen ei vahvista lukuja. Hänkin sanoo silti aistineensa, että lopettajia on tänä keväänä poikkeuksellisen paljon.

–Moni on sanonut, että tehdään nyt tähän kesään asti. Toki osa lopettavista on sellaisia, jotka jäävät eläkkeelle, eikä tilalle ole jatkajaa.

Lapissa Valion maidonhankinnasta vastaavan osuuskunta Pohjolan Maidon toimitusjohtaja Marko Puhto sanoo, ettei voi kommentoida maidon hintaa koskevia asioita. Hän vetoaa kilpailulakiin, joka kieltää hintasignaloinnin. Lapin Kansa ei tavoittanut Arlan edustajaa kommentoimaan tuottajahintoja.

Jouni Porsanger
Tuottajahinnan laskusta huolimatta Juha Selkälä aikoo jatkaa maatilan pitoa niin kauan kuin terveys kestää.

Tuottajahinnan laskusta huolimatta Juha Selkälä aikoo jatkaa maatilan pitoa niin kauan kuin terveys kestää.

Kuusamossa tuottajahinta nousee

Kuusamon Osuusmeijeri ilmoitti tällä viikolla nostavansa maidon tuottajahintaa 2,5 sentillä litralta – siis saman verran kuin Valio laski hintaansa.

Hinnan nostolla hamutaan osuusmeijerin maidon jalostavalle Kuusamon Juusto Oy:lle lisää raaka-ainetta. Lisämaito on tarkoitus hankkia nykyisen keräysreitin varrelta suhteellisen pienillä lisäkustannuksilla.

Kuusamon Osuusmeijeri maksaa tuottajalle maitolitrasta 37 senttiä. Sen päälle maksetaan nyt lisämaidosta 2,5 sentin extrakorvausta nykyisille ja uusille tuottajille kahden ensimmäisen vuoden ajan.

Kaksi kemijärveläistilaa on jo tarttunut tarjoukseen. Tämä lisää kuusamolaismeijerin maitomäärää noin 800 000 litraa eli viitisen prosenttia.

Kemijärveläistuottajat ovat paluumuuttajia: ne lähtivät Kuusamon Osuusmeijeriltä Arlan tytäryhtiölle Ranuan Meijerille runsas kaksi vuotta sitten, kun Kuusamossa oli vaikeuksia maksaa maitotilejä sovitussa aikataulussa. Nyt Kuusamossa menee taas paremmin, ja tälle vuodelle tavoitella kymmenen prosentin myynnin kasvua.

–Kävimme kemijärveläisten kanssa pitkät neuvottelut. He kerkesivät tehdä ratkaisunsa jo ennen kuin Valiolla ilmoitettiin tuottajahinnan alentamisesta, Kuusamon Osuusmeijerin toimitusjohtaja Jouni Määttä sanoo.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

 • Mikä on ongelma?

  Myy maidon sille, joka maksaa eniten. Ketterä toimija saa jopa kymmenientuhansien lisän liikevaihtoonsa näin.
  Maitotilojen lopettaminen ei taas liity mitenkään maidon hintaan, tai tukipolitiikkaan. Tuo toimiala ei vain ole suosittu sitovuutensa takia. Vaatii myös lujaa luonnetta ottaa vastaan kaikki se yhteiskunnan tukiraha ja siitä seuraava kirjoittelu, joka maatalouteen kohdistuu. Ala ei ole heikkoluontoisille sopiva.

 • Nimetön

  Lypsylehmiä varmasti tuottajahintoja enemmän kiusaa ja vaivaa se, että eivät ole ulkona, vaikka säiden puolesta se olisi mahdollista.
  Jos olisin tuottaja, niin päästäisin lypsävät heti ulkoilemaan kun olisi mahdollista. Kesälaitumet Suomen ankarissa sääoloissa ja parsinavetoissa ovat lehmien ainoa mahdollisuus edes liikkua ja olla osana laumaa. Muutenhan lypsylehmien elämä maitotalouden pelinappuloina ei käy kateeksi, Palkkioksi uurastuksetaan päätyvät maidontuotannon ehdyttyä teurastamolle n 5-6 vuoden iässä, eli hädin tuskin täysi-ikäisinä.

  Onneksi voi ostaa ja syödä elintarvikkeita, joiden valmistamiseen ei käytetä eläinperäisiä tuotteita.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös