Liki tonni enemmän palkkaa käteen ja jo alkaa työvoimapula helpottaa Lapissa? – Ryhmä kansanedustajia vaatii pohjoiseen verokannustinta

Palkansaajalle jäisi rahaa vuodessa 840–970 euroa nykyistä enemmän. Aloitteen tekijöiden mukaan pohjoisessa on huonommat valtion palvelut, joten olisi oikeudenmukaista, että verojakin maksettaisiin vähemmän.

Jussi Leinonen
Liki tonni enemmän palkkaa käteen ja jo alkaa työvoimapula helpottaa Lapissa? – Ryhmä kansanedustajia vaatii pohjoiseen verokannustinta

Lapissa muun muassa kasvava matkailu tarvitsee lisää uutta työvoimaa. Auttaisiko työvoimapulaan se, että palkasta jäisi enemmän käteen verojen jälkeen?

Vesa-Pekka Hiltunen

Ryhmä kansanedustajia on jättänyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan työtulovähennyksen korottamista Lapin, Kainuun, Pohjois-Karjalan maakuntien sekä Koillismaan ja Vaalan alueella.

Aloitteen mukaan korotus merkitsisi työntekijöille matalampaa työn verotusta.

Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan palkansaajan nettotulo kasvaisi keskimäärin noin 70 eurolla kuussa ja yhteensä 840 eurolla vuodessa.

Mediaanituloisen, noin 3 000 euroa kuussa tienaavan kuukausittainen nettotulo nousisi 81 eurolla kuussa, eli noin 970 eurolla vuodessa.

Veroteknisesti kyse on siitä, että työtulovähennyksen enimmäismäärä nousisi 1540 eurosta 2540 euroon alueilla, joilla verokannustin tulisi käyttöön.

Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja on lappilaiskansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.). Aloitteen allekirjoittajien joukossa on kansanedustajia muun muassa Oulusta ja Itä-Suomesta.

Vastaavan tyyppinen malli on käytössä Norjan pohjoisilla alueilla, joilla palkansaajat maksavat 3,5 prosenttia alempaa valtion tuloveroa kuin muualla Norjassa.

Kansanedustajien mukaan aluksi tulisi säätää viiden vuoden kokeilulaki, jossa nähtäisiin, millaisia vaikutuksia kannustimella on.

Kansanedustajat perustelevat aloitetta sillä, että alueet kärsivät työvoimapulasta eikä niillä ole riittävästi työntekijäreserviä. Yrityksillä on ollut vaikeuksia esimerkiksi lääkäreiden, sairaanhoitajien sekä matkailu- ja ravintola-alan osaajien rekrytoinnissa.

–Kokeilulle on vahvat perusteet jo senkin takia, että näillä alueilla on muita heikommat valtion palvelut ja etäisyys niihin on yleensä pitkä. Ihmiset siis maksaisivat veroa suhteessa saataviin palveluihin. Pidämme tätä oikeudenmukaisena, Kärnä toteaa.

11 kansanedustajan lakialoite

Aloitteen ovat koonneet keskustan kansanedustajat Mikko Kärnä ja Marisanna Jarva.

Allekirjoittajien joukossa on lappilaiskansanedustajista myös Markus Lohi (kesk.), Katri Kulmuni (kesk.) ja Markus Mustajärvi (vas.).

Muut allekirjoittajat ovat Hannu Hoskonen (kesk.), Niilo Keränen (kesk.), Krista Mikkonen (vihr.), Ulla Parviainen (kesk.), Antti Rantakangas (kesk.) ja Eero Reijonen (kesk.).


Kommentit (15)

  • Sitoutumaton ateisti

    Herrraisä! Mitä tonnilla on merkitystä, jos henkinen ilmapiiri on ahdas ja suvaitsematon!
    Lapin maakunnassa se on.

  • Kokeillaan

    Mitä vähemmän pohjois-suomessa on elämisen edellytyksiä, sitä korkeammat on Helsingin vuokrat.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös