Suomi 100

Leena Fofonoff tekee kolttakulttuuria tutuksi – Linnaan kutsuttiin jokaisesta maakunnasta kaksi ansioitunutta nuorta

Pekka Aho
Leena Fofonoff tekee kolttakulttuuria tutuksi – Linnaan kutsuttiin jokaisesta maakunnasta kaksi ansioitunutta nuorta

Leena Fofonoffin sisko auttoi kolttapukuun kuuluvan hameen ompelussa.

Johanna Sarriola

Tänä vuonna presidenttipari on kutsunut juhlavastaanotolle jokaisesta maakunnasta kaksi ansioitunutta nuorta. Leena Fofonoff on toinen lappilaisista kutsun saajista.

–Eräänä perjantaina tulin väsyneenä kotiin, ja huomasin tärkeän näköisen kirjekuoren. Olenkin tosi otettu tästä kunniasta.

Ennen juhlia Fofonoff sai Linnan konkareilta neuvoja, mitä kannattaa muistaa.

–Tasavallassa ei niiata, kättelyssä esitellään itsensä ja noutopöydästä kannattaa lautanen ottaa kerralla täyteen, ettei tarvitse heti jonottaa uudelleen, Fofonoff kertaa saamiaan vinkkejä.

Niiden avulla Fofonoff onkin voinut levollisin mielin nauttia juhlahumusta. Eikä hänen yksin ole tarvinnut olla, sillä juttukavereita kyllä löytyy.

Sevettijärveltä Inarista kotoisin oleva Fofonoff on kolttasaamelainen. Monen suomalaisen korvaan eksoottiselta kuulostava nimi herättääkin usein kysymyksiä siitä, mistä hän on kotoisin.

–Mielelläni kerron saamelaisuudesta sekä kulttuurista ja kielestämme.

Fofonoff on etenkin saamelaislapsille tuttu Unna Junná -ohjelmasta.

22-vuotias Fofonoff työskentelee lastenhoitajana Rovaniemellä päiväkoti Touhula Vekaravaarassa. Hän on pitänyt myös työssään lapsille pieniä tuokioita saamelaisuudesta.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös