Lapissa lähes joka kolmas lapsi jää ohjatun varhaiskasvatuksen ulkopuolelle

Markku Tanni = MT
Lapissa lähes joka kolmas lapsi jää ohjatun varhaiskasvatuksen ulkopuolelle

Lapin alueella asuu noin kolme prosenttia kaikista Suomen 1–6-vuotiaista.

Niina Lavia

Lapin 1−6-vuotiaista lapsista 71,9 prosenttia osallistuu ohjattuun ja tavoitteelliseen varhaiskasvatukseen.

Luku on pienempi kuin Suomessa keskimäärin: koko maassa varhaiskasvatuksen piiriin kuuluu 76,4 prosenttia lapsista. Maaseudulla lapsia hoidetaan kotona useammin kuin kaupungeissa.

Lapissa syntyneiden lasten lukumäärä on vähentynyt vuodesta 2011 alkaen voimakkaasti nuorempia ikäluokkia kohden niin, että vuonna 2017 yksivuotiaita oli 21,3 prosenttia vähemmän kuin kuusivuotiaita.

Varhaiskasvatuspalvelujen tarve tulee tästä syystä vähenemään tulevaisuudessa kaikkialla muualla paitsi kasvukeskuksissa. Varhaiskasvatuspalvelujen lähitulevaisuuden näkymiä tarkastellaan kuntakohtaisesti, sillä lasten määrä vaihtelee paljon kunnittain.

Lapin aluehallintoviraston alueella oli vuoden 2017 lopussa yhteensä 10 574 1–6-vuotiasta lasta, mikä on noin kolme prosenttia koko Manner-Suomen 1–6-vuotiaista lapsista.

Saamenkielisissä palveluissa 270 lasta

Yksityinen palvelutuotanto on kasvanut myös Lapissa viimeisten vuosien aikana. Valta-osa Lapin alueen lapsista on kuitenkin edelleen kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.

Noin 81 prosenttia lappilaisista lapsista osallistui kunnalliseen varhaiskasvatukseen ja vain vajaa viidennes oli yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen piirissä. Suhdeluku on sama kuin muualla Suomessa.

Saamenkielisten palvelujen piirissä oli Lapissa 270 lasta. Saamenkielisten palveluiden saaminen vaatii aina erityisjärjestelyjä erityisesti saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella, missä saamenkielisistä lapsista asuu jo yli puolet.

Tiedot käyvät ilmi tänään julkaistusta aluehallintovirastojen peruspalvelujen arviointiraportista.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös