Lapissa kaivataan lisää työvoimaa matkailuun – Ministeri: "On ilahduttavaa, että kehitys alueilla on saatu kääntymään"

Yhä useammalla alueella ollaan huolissaan osaavan työvoiman saatavuudesta. Lapissa se uhkaa useilla aloilla yritysten kasvua ja kehitystä.

Jouko Hanninen
Lapissa kaivataan lisää työvoimaa matkailuun – Ministeri: "On ilahduttavaa, että kehitys alueilla on saatu kääntymään"

elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kehui kehysriihipakettejaan, sillä se helpottaa myös työvoiman saantia Lapissa.

STT

Talouden ja työllisyyden myönteisen kehityksen ennakoidaan jatkuvan lähitulevaisuudessa ympäri Suomen, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön alueellisten kehitysnäkymien raportista. Myös aiemmin rakennemuutoksista kärsineet alueet ovat päässeet kasvu-uralle.

Työttömyys on vähentynyt kaikilla alueilla, ja kehityksen odotetaan jatkuvan. Myös pitkäaikaistyöttömyyden ja nuorten työttömyyden ennakoidaan helpottuvan.

Samalla kuitenkin yhä useammalla alueella ollaan huolissaan osaavan työvoiman saatavuudesta. Suurinta työvoimapula on Lapissa, jossa työvoimaa kaivataan etenkin matkailualalla. Myös Kainuussa ja Satakunnassa on huomattava työvoimapula.

–  On ilahduttavaa, että kehitys alueilla on saatu kääntymään. Samalla on etsittävä uusia keinoja siihen, miten saamme tekijät ja työn entistä paremmin kohtaamaan. Sen vuoksi kokosimme kehysriihessä työllisyyspakettiin joukon nopeasti vaikuttavia toimia osaamisen päivittämisen ja uranvaihdostilanteiden tueksi, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.

Lintilä sanoi tiedotustilaisuudessa, että vaikka Suomi on hyötynyt maailmantalouden kasvusta, myös hallituksen aluepolitiikka on ilmeisesti ollut hyvin onnistunutta.

–  Hallituksen kärkihankkeet olivat erittäin hyvä kokonaisuus.

Lintilä nosti esiin yhtenä onnistuneena päätöksenä Terrafamen kaivostoiminnan pitämisen pystyssä.

–  Kyllä sillä on aika myönteinen vaikutus ollut Kainuun tilanteelle. Ja se oli myönteinen signaali koko kaivostoiminnalle.

Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan osalta tilanne nähdään koko Suomessa parempana kuin vuosi sitten. Vain Turunmaalla tilanne on heikentynyt vuoden takaisesta.

Pohjois-Suomessa odotetaan kaivosteollisuuden ja biotalouden investointien sekä matkailun kasvun aiheuttavan kasvuloikan elinkeinoelämässä.

–Elinkeinoelämän myönteinen kehitys sekä vireillä olevat investointi- ja rakennushankkeet heijastuvat työvoiman kysyntänä ja työllisyystilanteen paranemisena. Työvoiman kysynnän kasvu on voimistanut työvoiman rekrytointi- ja saatavuusongelmia, jotka nähdään useilla aloilla uhkana yritysten kasvulle ja kehittymiselle sekä uusien yritysten sijoittumiselle alueelle. Nyt tarvitaan ennakkoluulottomia uusia lähestymistapoja rekrytointiin, sanoo johtava toimiala-asiantuntija Heino Vasara Lapin ely-keskuksesta.

Matkailun kasvua on etenkin Lapissa, Helsingin seudulla ja Saimaan alueella. Lounais-Suomessa puolestaan kasvun kärkenä on auto- ja meriteollisuus.

Suurimmaksi huolenaiheeksi Suomen kannalta Lintilä mainitsi uhkan kauppasodasta, josta vientiin suuntautunut maa kärsisi suuresti.


Kommentit (1)

  • Etelämmies

    Jatkuvasti törmää uutisiin työntekijöiden ja avoimien työpaikkojen kohtaamattomuudesta. Monia työtehtäviä voi tehdä myös etänä, eli pohjoissuomalaiset firmat voivat löytää itselleen työntekijöitä täältä etelästä esim jobventures.fi palvelun kaltaisten uusien nettialustojen kautta. Toki etätyö ei kaikilla aloilla toimi, mutta ainahan voi yrittää löytää ja houkutella työvoimaa oman alueensa ulkopuoleltakin. Uskoisin, että jossain vaiheessa muuttoliike kääntyy, ja maaseudulta kaupunkeihin muuttaneet haluavat takaisin rauhallisemmille alueille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös