Lapin sote

Lapin sote-selvittäjä Manninen: Selvitys ei mennyt kokonaan hukkaan

Esitys Lapin erikoissairaanhoidosta järjestämisestä ei hallitukselle kelvannut, mutta keskustelu jatkuu.

Pekka Aho
Lapin sote-selvittäjä Manninen: Selvitys ei mennyt kokonaan hukkaan

Sote-uudistuksen valmistelu jatkuu.

Pekka Rytkönen

Lapin erikoissairaanhoidon organisoimisessa päädyttiin tammikuussa pattitilanteeseen, josta ulospääsy on yhä arvoitus. Kasvatustieteen tohtori Maija Raskin (sd.) ja kaupunkineuvos Hannes Mannisen (kesk.) esitys ei hallitukselle sellaisenaan kelvannut, mutta kokonaan syrjään esityksiä ei ole heitetty.

Raskin mukaan hallituspuolueista nimenomaan kokoomus oli selvitysmiesten esitystä vastaan. Keskustalle ja myös sinisille esitys kahdesta Lapin ympärivuorokautisesta yhteispäivystyksestä olisi kelvannut.

Manninen kuitenkin uskoo, ettei selvitys mennyt kokonaan hukkaan. Työ on antaa kokonaiskuvan Lapin tilanteesta ja sitä voidaan hyödyntää sote-uudistuksen jatkovalmistelun yhteydessä.

Mannisen mukaan keskeiset esitykset ratkaistaan vasta syksyllä 2019, kun terveydenhuoltolain uudistamisesta päätetään. Käytännössä lain ja sen 50 pykälän muuttaminen siirtyy seuraavan hallituksen ratkaistavaksi.

Terveydenhuoltolakia uudistetaan sote-uudistuksen yhteydessä ja tässä yhteydessä ratkaistaan, minkä tasoista sairaanhoitoa eri toimipisteissä annetaan. Esimerkiksi leikkausten keskittämisestä päätetään jo aiemmin.

Meri-Lapin kuntien päätös ostaa erikoissairaanhoidon palvelut Mehiläiseltä ei turvaa esimerkiksi synnytysten jatkumista Kemissä. Synnytyksiä ei voida jatkaa, jos siihen ei saada poikkeuslupaa.

Rask ja Manninen jättivät tammikuun lopulla esityksenä siitä, millä tavalla erikoissairaanhoito pitäisi Lapissa järjestää. He esittivät, että Kemissä ja Rovaniemellä säilyy ympärivuorokautinen päivystys, mutta hallinnollisesti ne toimivat saman katon alla. Selvityksessä esitettiin myös sitä, että jokaisessa Lapin kunnassa on oma sote-keskus.

Samanlainen ongelma kuin Lapissa on myös Pohjamaalla ja Savossa. Tämän arvioidaan olevan yksi syy siihen, ettei hallituksessa ole halua taipua Lapista tehtyyn esitykseen.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös