Lapin pianoseura haluaa näkyä ja kuulua poronhoitoalueella

Koko vuoden kestävä Arctic Piano Fest käynnistyy Laura Mikkolan resitaalilla. Pianovuosi päättyy toiseen huippuvierailuun ja piano-oppilaiden kansainväliseen katselmukseen.

Anssi Jokiranta
Lapin pianoseura haluaa näkyä ja kuulua poronhoitoalueella

Katri Säkö-Arias, Maria Ala-Hannula ja Maiju Roine perustivat Lapin pianoseuran. Jäseneksi voi ilmoittautua vaikkapa tulevassa Laura Mikkolan konsertissa.

Seija Lappalainen

Pianohiljaisuus loppuu nyt poronhoitoalueella.

Kolme Lapin musiikkiopiston pianonsoiton opettajaa perusti viime vuoden lokakuussa Lapin pianoseuran.

Jäseniä on tullut sittemmin lisää, mutta toimeen tarttuivat tuolloin Katri Säkö-Arias, Maiju Roine ja Maria Ala-Hannula.

Siitä lähtien heillä kolmella on pitänyt kiirettä.

Muhkea pianovuoden aloitus koetaan maanantaina 19. helmikuuta, jolloin Pariisista käsin kansainvälistä uraa tekevä pianotaiteilija Laura Mikkola konsertoi Rovaniemellä.

–Pitää perustaa pianoseura, jos halutaan toimintaa. Oulussa perustettiin äskettäin pianoseura. Pianoaura on jo tehnyt pitkään työtä Turun seudulla. Tampereen seuran meriittinä on pianokilpailu, perustelee Lapin pianoseuran hallituksen puheenjohtaja Katri Säkö-Arias.

Ensimmäinen toimintavuosi tarjoaa toisenkin resitaalin, kun Rovaniemelle saapuu joulukuussa konsertoimaan ensimmäisen kansainvälisen Maj Lind -kilpailun italialainen voittaja, Alberto Nosè.

Opettajien tapaaminen

Lapin pianoseuran tavoitteena on luoda yhteistyötä alueen pianopedagogien kesken, tarjota piano-oppilaille mahdollisuuksia kohdata toisiaan ja soittaa isoissa saleissa sekä tarjota yleisölle huippukonsertteja.

Huhtikuun 7. päivänä Rovaniemellä järjestetään opettajien ensimmäinen tapaaminen yhteistyössä Lapin musiikkiopiston kanssa. Rovaniemi-keskeisyys ei kuitenkaan ole tavoitteena.

–Lapin pianoseuran toimintaa halutaan kaikkialle Lappiin ja muuallekin poronhoitoalueelle, Maiju Roine sanoo.

Kainuulaislähtöisenä hän aikoo innostaa mukaan myös Kuusamon ja Ylä-Kainuun pianonsoiton opettajia ja pianotaiteen ystäviä.

Piano on suosittu ja kenties tunnetuin instrumenteista. Pelkästään Lapin musiikkiopistossa on 141 piano-oppilasta. Lisäksi Lapin alueella annetaan piano-opetusta Länsi-Pohjan musiikkiopistossa Kemissä, Koillis-Lapin musiikkiopistossa Kemijärvellä sekä kansalaisopistoissa eri puolilla maakuntaa.

Tähän nähden pianokonsertteja on vain harvoin tarjolla.

Katselmus oppilaille

–Piano on monelle ensimmäinen soitinvalinta, koska se on tunnettu soitin, ja siitä saa myös helposti tuotettua äänen, Maria Ala-Hannula pohtii.

Instrumentin etuihin on laskettava sekin, ettei säestäviä soittimia tarvita, vaan pianisti hallitsee yksin sekä melodiaa että säestystä. Pianon soittaminen ja varsinkin soiton opetteleminen on kuitenkin yksinäistä puuhaa.

Lapista käsin on matkaa Etelä-Suomessa järjestettäviin pianotapahtumiin. Viimeksi marraskuussa kymmenen piano-oppilasta Lapin musiikkiopistosta opettajineen osallistui Helsingin konservatorion järjestämään Chopin-katselmukseen.

Lappilaisten osuus kiinnitti huomiota pääkaupungissa, sillä koko tapahtumaan osallistui kaikkiaan 48 nuorta pianistia.

–Meidän oppilaamme pääsevät harvoin soittamaan suuressa salissa ja tähän kiinnitetään myös palautteissa huomiota, Roine muistuttaa.

Tähän tulee nyt parannus kuluvan vuoden syyskaudella, jolloin Korundissa järjestetään ensimmäinen pianokatselmus 30.11.–2.12. Kansainvälistä väriä tulee mukaan Lapin pianoseuran hallituksen jäsenten kansainvälisten kytkösten kautta.

–Meillä on täällä omaa osaamista ja asiantuntemusta, mutta se jää hieman varjoon, koska valtakunnallinen näkyvyys on etelässä parempi, Säkö-Arias pohtii.

Arctic Piano Fest, Laura Mikkola Korundissa 19.2. kello 19.

Rautavaaran "oma" pianisti

Arctic Piano Fest saa lentävän lähdön maanantaina, kun Einojuhani Rautavaaran koko soolopianotuotannon levyttänyt Laura Mikkola konsertoi Rovaniemellä.

Näkymätön käsi lienee ohjannut suunnittelua, sillä Mikkola esittää yhden Rautavaaran tunnetuimmista teoksista, Cantus Arcticuksen, joka sopii erinomaisen hyvin napapiirille ja Arctic Design -viikon alkuun.

Rautavaaran teos on alun perin ’konsertto linnuille ja orkesterille’ (1972) mutta Peter Lönnqvist on tehnyt siitä sovituksen linnuille ja pianolle - sovituksen tilaajana oli luonnollisesti Laura Mikkola, jolle säveltäjä omisti lukuisia teoksia.

Konsertissa ei kuitenkaan tulla näkemään lintuja, vaan niiden äänet kuullaan taustanauhalta, jonka kanssa Mikkola soittaa kolmiosaisen teoksen. Osat ovat nimeltään Suo, Melankolia ja Joutsenet muuttavat.

Cantus Arcticuksen lisäksi Mikkola soittaa myös F. Chopinin, C. Debussyn. M. Ravelin ja E. Griegin pianomusiikkia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös