Lapin kelkkasafareille lupeissa raskaampia kelkkoja - hallitus esittää moottorikelkan määritelmän muuttamista

Olli Miettunen
Nykyinen laki on rajoittanut muun muassa matkailuyritysten kaluston valintaa.

Nykyinen laki on rajoittanut muun muassa matkailuyritysten kaluston valintaa.

Milla Sallinen

Nykyistä suurempien moottorikelkkojen käyttö voi pian olla mahdollista tarkoitukseen soveltuvilla ja siihen erikseen osoitetuilla moottorikelkkailureiteillä. Hallitus päätti esittää ajoneuvolain, ajokorttilain, maastoliikennelain ja tieliikennelain muuttamista torstaina.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner on tyytyväinen esityksen etenemiseen.

– Lakiesitys on hyvä esimerkki siitä, miten sääntelyä keventämällä voimme helpottaa yritystoimintaa. Moottorikelkkailu on tärkeää muun muassa Lapin matkailulle, ja nykyinen sääntely rajoittaa tätä toimintaa, toteaa Berner.

Esityksessä moottorikelkan määritelmää muutettaisiin siten, että määritelmään lisättäisiin raskas moottorikelkka. Se olisi maksimissaan 0,8 tonnin painoinen eli 300 kiloa nykyistä moottorikelkkaa suurempi moottorireki, jossa voisi olla kuljettajan lisäksi tilaa enintään neljälle henkilölle. Kuljettamiseen vaadittaisiin moottorikelkan kuljettamista vastaavasti T-luokan ajo-oikeus.

Muutoksen myötä myös raskaalla moottorikelkalla saisi ajaa sellaisilla moottorikelkkailureiteillä, jotka on erikseen merkitty niille sallituiksi. Reitin soveltuvuuden arvioisi reitin pitäjä. Raskaiden moottorikelkkojen käyttö sallittaisiin moottorikelkkailureittiä osoittavan liikennemerkin yhteyteen asetettavalla lisäkilvellä.

Hallituksen nyt eduskunnalle antamasta esityksestä käydään täysistunnossa lähetekeskustelu. Lähetekeskustelun jälkeen esitys siirtyy valiokuntaan, jonka mietinnön valmistuttua asian käsittely jatkuu täysistunnossa.

Muutokset on tarkoitus saada voimaan vuoden 2019 alusta lähtien.


Kommentit (7)

  • Perusjamppa

    Yleensä kaikki, mihin Berner on tarttunut on ollut johtamassa katastrofiin. Mitä suuremmat vehkeet, sitä kovempi pärinä ja varmimmat ruumiit. No vehkeet vaan suurenee, kun veturit jyräävät kairaan… Bernerin hanke tämäkin. Kymmenkunta vuotta sitten kepun ministerit Vanhanen – Vehviläinen rahoittivat Pieksämäki – Svonlinna-rataa yli 40 miljoonalla. Ei ollut käyttöä, nyt on rata kohta kai purettu. Sipilä – Berner parivaljakko panee kohta vahinkosumman perään pari nollaa. Maksaja on varma – veronmaksaja.

  • Metsänomistaja

    Metsänomistajat saavat aivan naurettavan korvauksen kelkkareiteistä, se on rasite ikiajoiksi josta saa korvauksen kerran. Nyt pitää rakentaa entistä leveämmät reitit…luonnon raiskaamista!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös