Länsi-Pohja haluaa olla mukana yhteistyössä Oulun sairaalan kanssa, vaikka ei kaikilta osin pääsekään siihen mukaan

Sairaanhoitopiiri pääsee jäseneksi Oulun yliopistollisen sairaalan Erva-osuuskuntaan, mutta ei kaikkiin sen tytäryhtiöihin.

Nina Susi
Länsi-Pohjassa täytyy noudattaa erikoissairaanhoidon työnjakoasetuksessa määriteltyjä vähimmäisleikkausmääriä, mutta ilman yhteistä potilaiden ohjausta.

Länsi-Pohjassa täytyy noudattaa erikoissairaanhoidon työnjakoasetuksessa määriteltyjä vähimmäisleikkausmääriä, mutta ilman yhteistä potilaiden ohjausta.

Matti Nikkilä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on osallistumassa Oulun yliopistollisen sairaalan Erva-osuuskuntaan, vaikka ei pystykään osallistumaan siihen jokaisella osa-alueella. Osuuskuntaa ollaan perustamassa siksi, että sillä pystyttäisiin turvaamaan lääkäripalveluita OYS:in erityisvastuualueella (Erva).

Osuuskunnassa lääkärit voisivat käyttää osan työajastaan osuuskunnan tytäryhtiöissä. Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että Oulun yliopistollisen sairaalan lääkäri voisi käydä yhden päivän viikossa työskentelemässä toisessa alueen sairaalassa.

Länsi-Pohjalla on osuuskunnassa on kuitenkin erityislaatuinen asema sairaanhoitopiirissä tehdyn ulkoistamisen vuoksi. Länsi-Pohja ei voi osallistua osuuskunnan tytäryhtiöihin niiltä osin, mitä nyt hoitaa yhteisyritys Mehiläinen Länsi-Pohja.

– Mutta esimerkiksi psykiatrian osalta lääkäripalveluiden järjestelemiseen on mahdollista osallistua, kertoo sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Martti Ruotsalainen.

Ruotsalainen korostaa, että Erva-alueella on merkittävä rooli Länsi-Pohjalle ja yhteistyö on tärkeää.

– Yhteistyö Mehiläisen kanssa ei estä järkevää yhteistyötä muiden kanssa. Mehiläinenkinhän on meille yhteistyökumppani.

Leikattavia vaikka Oulusta

Samaan aikaan osuuskunnan valmistelun kanssa Erva-alueella on sorvattu erikoissairaanhoidon järjestämissopimusta. Sopimuksen alueellisen työnjaon mukaan Länsi-Pohjassa suoritettaisiin lonkan ja polven tekonivelkirurgiaa sekä rintasyöpäkirurgiaa.

Länsi-Pohjassa täytyy noudattaa erikoissairaanhoidon työnjakoasetuksessa määriteltyjä vähimmäisleikkausmääriä ilman yhteistä potilaiden ohjausta. Asetuksen mukaan lonkan ja polven tekonivelten osalta leikkausten määrä on yhteensä 600 vuodessa, rintasyövän osalta määrä on 150 vuodessa.

– Leikkaustoimintaa voidaan jatkaa, mikäli määrät saavutetaan ilman potilaiden ohjausta, Ruotsalainen sanoo.

Mehiläinen Länsi-Pohjan täytyy siis pystyä löytämään riittävästi potilaita sairaalaan. Tarvittaessa leikattavia potilaita voitaisiin hankkia esimerkiksi Ruotsista tai Oulun seudulta. Potilaat tulisivat Mehiläisen kautta.

Toiveita pienemmistä rajoista

Erikoissairaanhoidon työnjakoasetukseen kirjatut leikkausten vähimmäismäärät tuottavat ongelmia useammillekin sairaanhoitopiireille Suomessa. Ruotsalainen asettaakin katseensa nyt käynnissä oleviin hallitusneuvotteluihin.

– Toivottavasti hallitusohjelman tekemisen aikana saadaan aikaan päätös nykyistä pienemmistä leikkausten ohjaavista määristä.

Seuraavaksi Erva-alueen järjestämissopimusta ja Erva-osuuskunnan perustamista käsitellään yhtymävaltuustossa.


Kommentit (2)

  • Saas nähä

    Saas nähä tulleeko ministeriä ja jos tullee niin pystyykö ja alakaako heittämhän kethän ulos. Se taitaa olla siinä ns. pitkäsä kuusesa sekin asia.

  • Katri apuun

    Muut sairaanhoitopiirin selvästi yrittävät pelata meän länskää ulos. Katrista tulee ministeri ja puheenjohtaja niin hän heittää tuollaiset keskittämiset roskikseen, kuten vaaleissa lupasi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös