Liikenne

Kysely: Rattijuopumukseen syyllistyviä paheksutaan, mutta silti moni ajaa maistissa

Pekka Aho
Kysely: Rattijuopumukseen syyllistyviä paheksutaan, mutta silti moni ajaa maistissa

Moni suomalainen on ajanut maistissa, eli alle 0,5 promillen humalassa, selviää Liikenneturvan kyselystä.

Niina Niemelä

Lähes kaikki paheksuvat rattijuopumukseen syyllistyneitä henkilöitä, mutta silti moni on ajanut maistissa, selviää Liikenneturvan kyselystä.

Kyselyyn vastanneista suomalaisista lähes puolet kertoo ajaneensa maistissa eli alle rangaistavan määrän alkoholia nauttineena, mutta siitä huolimatta melkein jokainen pitää rattijuopumusta vakavana liikennerikkomuksena. Kannabiksen vaikutuksen alaisena ajamiseen vastaajat suhtautuvat hieman suopeammin.

Kovempien huumeiden vaikutuksen alaisena ajoon suomalaiset suhtautuvat jyrkemmin kuin alkoholin vaikutuksen alaisena ajoon. 96 prosenttia vastaajista pitivät amfetamiinin vaikutuksen alaisena ajamista erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena. Alkoholin osalta vastaava prosenttiluku oli 95.

–Päihteiden vaikutuksen alaisena ajaminen on aina merkittävä riskitekijä. Kysely osoittaa, että suomalaisten mielestä huumekuski on rinnastettavissa rattijuoppoon, sanoo suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta.

Kyselyyn vastanneista 83 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan ajanut autolla humalassa. Yli 0,5 promillen humalassa ajoon on lähtenyt 17 prosenttia vastanneista, joista valtaosa harvoin.

Maistissa kertoo ajaneensa lähes joka toinen, eli 48 prosenttia.

–Maistelleiden kuljettajien osuus on hieman noussut. Alkoholi erottuu etenkin kesäliikenteessä ja nuorten onnettomuukissa, Loikkanen sanoo.

Kantar TNS Gallup Oy keräsi Liikenneturvan toimeksiannosta tutkimuksen aineiston toukokuussa. Vastaajia oli 1 035 henkilöää, joista autoilevia oli 79 prosenttia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös