Podcast

Kuuntele Lappi-rap puhuu: Stepa Sodankylästä tahtoo ihmisille hyvää

Tapio Nykänen
Vaikkei Lapissa enää asukaan, Stepa pitää itseään edelleen vahvasti sodankyläläisenä.

Vaikkei Lapissa enää asukaan, Stepa pitää itseään edelleen vahvasti sodankyläläisenä.

Tapio Nykänen

Lapin Kansan Lappi-rap puhuu -podcast-sarjan toisen osan pääroolissa on sodankyläläislähtöinen Joni Stenberg alias Stepa. Yhdeksi Suomen suosituimmista rap-muusikoista viime vuosina noussut Stepa räppää elämän sivupoluista ja pohtii ihmissuhteiden ongelmia, mutta ennen kaikkea hän tuntuu tahtovan ihmisille hyvää. Varsinkin edellinen levy Henget huokui myönteisen hetkessä elämisen ja toisista välittämisen ilosanomaa.

Stepa on asunut Oulussa viitisen vuotta, mutta pitää itseään edelleen vahvasti myös sodankyläläisenä. Myös Etelä-Suomessa hänet tunnetaan nimenomaan lappilaisena.

– Siitä saa kuulla aina sen maininnan, että sinä olet sieltä Lapista, olet Lappi-räppäri. Ehkä se on medialle jotenkin helppo tiivistää. Mutta tottahan se on, Lapistahan minä olen!

Juttu perustuu podcastiin, jonka voit kuunnella kokonaisuudessaan tästä:

Sodankylä ja Rooperante

Kotiseutu soi vahvasti myös Stepan musiikissa. Vastikään hän julkaisi esimerkiksi sodankyläläisen Rooperante -baarin mukaan nimetyn kappaleen.

– Tuntui siltä, että en ole pitkään aikaan sanonut kotiseudulle mitään, joten ajattelin, että ehkä meikä tekee Rooperantesta biisin. Siellä on aina hauskaa, näkee kavereita ja on siistiä meininkiä.

– Toivottavasti biisi yhdistää vähän Sodankylässäkin. Oon huomannut, että Sodankylän kyläitsetunto on vähän heikko. Ei välttämättä esimerkiksi osallistuta, kun joku järjestää jotain, eli kyläläiset eivät osaa niin hyvin pitää yhtä ja sanotaan, että ei täällä mitään tapahdu.

Stepa ajattelee, että yhteisö kyllä on elinvoimainen, jos sen jäsenet tekevät yhteisen päämäärän eteen töitä.

– Aivan samalla tavalla täällä Oulussa minun täytyy ite lähteä keikoille ja ite mennä harrastuksiin, jos haluan. Toivon, että sodankyläläiset huomaavat, että kylä on elinvoimainen ja vielä elinvoimaisempi se on, mitä enemmän on yhteisöllisyyttä.

Toisaalta Stepa nostaa esille sen, että kunnat voivat vaikuttaa suuresti asukkaidensa kokemukseen alueen elämästä. Stepan omaankin musiikkiuraan vaikutti ratkaisevasti Sodankylän kunnan tuki.

– Meidän ikäluokka oli jotenkin spesiaalissa paikassa. Me perustettiin sellainen Sonu ry eli Sodankylän nuoret ry. Sitä oli vetämässä Salmisen Jouni nuorisotoimelta. Kokoonnuttiin siellä ja alettiin järkkäämään keikkoja, eli aika nuoressa vaiheessa minäkin pääsin näkemään, mitä keikkojen järjestäminen on. Nuorisotiloilla oli myös paikat harrastaa musiikkia ja edelleen on.

Elämänmyönteinen räppäri

Stepan tuore EP Unelmien teatteri yhdistelee iskelmää ja räppiä. Stepa lauloi jo aiemmalla Henget-levyllä, mutta sanoo silti, että laulaminen jännitti. Esimerkkinä hän mainitsee Alla tähtien ja auringon -kappaleen.

– Siinä voi kuulla, että meikä ei laula kovin rohkeasti. Enkä ole edelleenkään kovin hyvä laulamaan. Mutta mulla on tämä minun ääni ja käytän sitä niin hyvin kuin minä pystyn ja olen ylpeä siitä!

– Silloin kun me Sodankylässä tehtiin eka kertaa musiikkia, niin ei me mietitty mitään rahaa tai sitä, saako tämä radiosoittoa. Me vaan haluttiin mennä tyyppien kanssa studiolle ja tehdä musiikkia. On siistiä huomata, että edelleenkin minun ei tarvi miettiä mitään muuta kuin sitä, että mulla on hauskaa ja minä nautin siitä. Uskon, että sillä tavalla ainoastaan ihmisetkin voi siitä saada samanlaisen nautinnon.

Kaunista ja hyvää –musiikkivideo löytyy tästä

Alla tähtien ja auringon Spotifyssä:

Podcast-sarjamme edellisen osan löydät tästä:

Matkailusta jalkapallon kautta Lappi-rapiin: Tunnetko jo Lapin Kansan seitsemän podcast-sarjaa? – Löydät ne kaikki tästä

Stepa alias Joni Stenberg

Syntynyt vuonna 1987.

Syntynyt ja kasvanut Sodankylässä, asuu Oulussa.

Levyjä mm. Made in Sodankylä (2010) ja Henget (2017).

Uusi EP Unelmien teatteri yhdistelee iskelmää ja räppiä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös