"Konkurssikaivoksen hyvä maine auttaa", sanoo kaivosjohtaja – hakee Ruotsin Pajalan Kaunisvaaraan kymmeniä korkeakoulutettuja ja kaikkiaan 300:aa työntekijää

Veli-Jukka Mustajärvi
"Konkurssikaivoksen hyvä maine auttaa", sanoo kaivosjohtaja – hakee Ruotsin 
Pajalan Kaunisvaaraan kymmeniä korkeakoulutettuja ja kaikkiaan 300:aa työntekijää

Geologi Jenni Hasa sulki kaivoksen portit takanaan marraskuussa 2014. Hän voisi palata Pajalan kaivokselle, mutta on saanut koulutustaan vastaavan vakituisen työpaikan Suomesta.

Pekka Mauno

Pajalan Kaunisvaaran kaivoksen paikallisjohtajalla Åsa Allanilla ei ole helppo urakka. Kesään mennessä pitäisi palkata kymmeniä korkeakoulututkinnon suorittaneita insinöörejä, geologeja ja ympäristöasiantuntijoita Ruotsin pohjoiskulman syrjäkuntaan avattavalle kaivokselle.

Hän luottaa onnistumiseen.

–Koko ajan puhelin soi. Northland Resources -yhtiön entiset työntekijät kyselevät, milloin voi tulla töihin, sanoo Åsa Allan.

Pajalassa toimi vuosina 2012–2014 moderni rautakaivos, jonka omisti Kanadan pörssissä noteerattu Northland Resources -yhtiö. Se teki Ruotsin taloushistorian suurimman konkurssin joulukuussa 2014.

Allan kertoo, että vaikka monet lähtivät konkurssin jälkeen muualle töihin, osa jäi Norrbottenin muille kaivoksille ja on kysellyt mahdollisuutta palata Pajalaan.

Åsa Allan on itsekin konkurssiin menneen kaivoksen geologi. Sen jälkeen hän oli Pajalan kunnan talousjohtaja, mutta palasi uuden kaivosyhtiön Kaunis Ironin paikallisjohtajaksi viime syksynä.

Allanin mukaan mennyt ei jättänyt pahaa makua konkurssiyhtiössä töissä olleille.

Geologi Jenni Hasa ehti olla konkurssiin menneen yhtiön malminetsintätöissä vuodesta 2007 alkaen ja jatkoi edelleen kaivoksella joulukuussa 2014 tapahtuneeseen konkurssiin saakka.

–Kaivos oli hieno työpaikka. Töissä oli osaava, nuori porukka. Palaisin itsekin sinne töihin, mutta minulla on koulutusta vastaava vakituinen työ Suomessa, hän sanoo.

Kaunis Iron ei ole tehnyt vielä virallista kaivoksen avaamispäätöstä.

Åsa Allan kuitenkin sanoo, että kesään mennessä kaivosyhtiön on tarkoitus rekrytoida 30–40 toimihenkilöä. Kun kaivoksen toiminta käynnistyy, tarvitaan 300 työntekijää, joista suurin osa on kaivoksella malminlouhintaa, kuljetuksia ja ylläpitotöitä tekevien alihankintayritysten palkkalistoilla.

Miila Kankaanranta

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös