Konkurssi kaatoi Luosto Classicin — konkarisäveltäjän sydän vuotaa verta ja yhdistyksen puheenjohtaja syyttää Sodankylän kuntaa

Luosto Classicia järjestävän yhdistyksen rahat eivät riitä laskuihin. Puheenjohtaja syyttää kunnanhallituksen puheenjohtajaa Sodankylän klassisen musiikin tapahtuman kaatumisesta.

Jouni Porsanger
Konkurssi kaatoi Luosto Classicin — konkarisäveltäjän sydän vuotaa verta ja yhdistyksen puheenjohtaja syyttää Sodankylän kuntaa

Yksi Luosto Classicin esiintymislavoista sijaitsi keskellä Ahvenlampea.

Elina Melamies

Klassisen musiikin syystapahtuma Sodankylässä, Luosto Classic, näyttää tulleen tiensä päähän.

Luosto Classic ry:n hallitus haki yhdistyksen konkurssiin Lapin käräjäoikeudessa torstaina, koska se ei selviydy maksamattomista laskuistaan.

Konkurssiin hakeutuessa yhdistyksellä oli velkaa noin 58 500 euroa. Yhdistyksen tilillä oli rahaa 652,06 euroa.

Festivaalilta saatavia perivät tapahtumassa viime syksyn esiintyjät. Yhdistys on eniten velkaa Elorytmi Oy:lle: 23 800 euroa. Oulun kaupunginorkesterille on maksamatta 7135 euroa ja Ylioppilaskunnan Laulajille 7135 euroa. Velkojia on kaikkiaan noin 20, joiden joukossa ovat myös Pyhätunturin Ravintolat Oy 4718 eurolla ja Hotelli Luostotunturi 3019 eurolla.

Jouni Porsanger
Viime syksynä Luosto Classicissa esiintyneet eivät ole saaneet palkkojaan. Viime vuoden festivaalin esiintyjiin kuului muun muassa Ylioppilaskunnan Laulajat.

Viime syksynä Luosto Classicissa esiintyneet eivät ole saaneet palkkojaan. Viime vuoden festivaalin esiintyjiin kuului muun muassa Ylioppilaskunnan Laulajat.

Luosto Classic ry:n hallituksen puheenjohtajan Jari Haaviston mielestä lopullisen niitin tapahtuman kaatumiseen antoivat Sodankylän kunnanhallituksen ja Suomen Kulttuurirahaston kielteiset avustuspäätökset.

Sodankylän kunnanhallitus suostui syksyllä antamaan yhdistykselle 25 000 euron avustuksen, kun alun perin kielteisestä päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus. Tuki myönnettiin tiukan äänestyksen jälkeen. Joulukuussa kunnanhallitus poisti talousarviosta 40 000 euron vuosiavustuksen yhdistykselle. Sodankylän kunnanvaltuusto palautti tuen talousarviokokouksessaan äänestyksen jälkeen.

Suomen Kulttuurirahastolta tuli tapahtumalle kielteinen avustuspäätös 30. tammikuuta. Haavisto kuvailee olevansa hyvin pettynyt.

–Meillä oli selkeä suunnitelma tervehdyttämiseen ja talouden saattamiseksi tasapainoon kahden—kolmen vuoden kuluessa. Oli muun muassa päätetty, miten toimintoja supistetaan ja karsitaan esimerkiksi esityspaikkoja.

Haaviston mukaan ensi elokuun tapahtuman järjestäminen oli jo pitkällä. Esiintymään oli tulossa Münchenin kamariorkesteri ja Lapin kamariorkesteri.

PEKKA AHO
Luostosinfonian säveltäjä Kalevi Aho ja taiteellisena johtajana useana vuonna toiminut John Storgårds Luostolla vuonna 2013.

Luostosinfonian säveltäjä Kalevi Aho ja taiteellisena johtajana useana vuonna toiminut John Storgårds Luostolla vuonna 2013.

Tapahtumassa joka vuosi mukana ollut ja sille viisi teosta säveltänyt Kalevi Aho kuvailee Luosto Classicia Suomen persoonallisimmaksi ja ainutlaatuisimmaksi festivaaliksi, joka herättää maailmanlaajuista kiinnostusta.

–Sydän vuotaa verta nyt, voi sanoa, Aho kuvailee tunnetta konkurssiuutisen jälkeen.

Hänen mukaan tulevat viikot näyttävät, onko festivaali todella kohdannut loppunsa.

–Kyllä sitä on hyvin vaikea enää nostaa tästä pystyyn, Aho kuvailee.

–Luosto Classicilla olisi ollut potentiaalia kehittyä keskieurooppalaista yleisöä ja matkanjärjestäjiä kiinnostavaksi tapahtumaksi. On surullista, että Sodankylä päästi tapahtuman kaatumaan. Festivaali haluttiin ehdoin tahdoin tuhota, Kalevi Aho sanoo

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Mikko Pyhäjärvi (kesk.) vastaa arvosteluun sanomalla, että "faktat olivat pöydällä".

–Yhdistyksellä oli noin paljon velkaa, vaikka kunta antoi tapahtumalle pelkästään viime vuonna 90 000 euroa rahaa. Puhumattakaan välillisestä tuesta, jota tapahtuma on saanut muun muassa Sodankylän matkailuneuvonnalta, joka on hoitanut tapahtuman lipunmyyntiä.

Mikko Pyhäjärven mukaan tapahtuman talous on ollut huono jo useampia vuosia, eikä tilanne ole parantunut.

–Ongelma on ollut lupauksia lupausten perään ja mikään ei toteudu. Tilanteen piti parantua syksyllä kunnan 25 000 euron avustuksen jälkeen, ja sitten kulttuurirahaston tuen jälkeen, mitä ei sitten tullutkaan. Tähän negatiivinen kritiikkini perustuu.

–Tämä on valitettavaa. Olen kulttuuri-ihminen samalla tavalla kuin moni muukin. On tilanteesta kuitenkin seurannut jotain hyvääkin. Kuntaan saatiin uusi kriteeristö kaikkiin kunnan avustuksiin, jotta kaikkia kohdellaan tasapuolisesti.

Lisätty 15.2. kello 15.30: Sodankylän kunnanvaltuusto palautti tuen talousarviokokouksessa äänestyksen jälkeen. Marko Ylönen oli festivaalin taiteellinen johtaja viime vuonna. Ensi elokuun tapahtumaa taiteellisena johtajana on valmistellut John Storgårds.

Luosto Classic

16-vuotias klassisen musiikin syystapahtuma Sodankylässä Luoston tunturikeskuksessa.

Ideana on ollut tarjota yleisölle korkeatasoista klassista musiikkia ruskaan valmistautuvan luonnon keskellä.

Festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Kohokohta oli Kalevi Ahon säveltämän Luostosinfonian ensiesitys. Tapahtuma sai heti TV1:n Vuoden Valopilkku -palkinnon.

Tapahtuman pitkäaikainen taiteellinen johtaja on ollut viulisti-kapellimestari John Storgårds. Tehtävää hoiti muutaman vuoden viime elokuuhun saakka sellisti-kapellimestari Marko Ylönen.

Esiintymässä ovat käyneet muun muassa Suomen merkittävimmät sinfoniaorkesterit. 10. vuotta juhlisti BBC Philharmonic Orchestra.

Pääesiintymispaikat ovat Ukko-Luosto ja Aittakuru.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Vähän turhaa syyttää Sodankylän kuntaa konkurssista. Kunta rahoittanut sadoilla tuhansilla euroilla ja viime vuonnakin 90000 eurolla. Lippuja lunastettu jotain 1300. Montako turistia tästä on tullut, kun samat ihmiset ostavat useita lippuja? Olisiko 300? Tapahtuma ei todellakaan ole ollut kultakaivos edes Luoston yrityksille. Halvemmalla olisi päästy maksamalla rahaa suoraan yritysten tilille.
    Perussyy konkurssiin on se, että on tuotu liian isoja/kalliita orkestereja. Menot olisi pitänyt suhteuttaa tuloihin ajat sitten. Kulttuuriväelle se vaan taitaa olla mahdoton tehtävä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös