Kittilä

Kittilässä tulva lähtee laskuun – mutta jos loppuviikon hurjat sateet toteutuvat, on uusi huoli päällä

Olli Pekka Autonen
Kittilässä tulva lähtee laskuun – mutta jos loppuviikon hurjat sateet toteutuvat, on uusi huoli päällä

Vesi nousi tielle Ounasjoen sillan kohdalla Sodankyläntiellä. Autoilla voi yhä ajaa.

Vesa-Pekka Hiltunen

Tulvakeskuksen tietojen mukaan vedennousu on pysähtynyt Kittilän pohjoispuolella.

–Laskua ei ole vielä mitattu virallisesti, mutta pitäisi lähteä laskemaan jo tänään, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Arvioiden mukaan vesi voi myös nousta Kittilässä vielä, ja vesi voi pysyä korkealla useiden päivien ajan. Hyvin paljon ratkeaa sateista. Ilmatieteenlaitos ennustaa alkuviikolle vähäisiä sateita ja loppuviikolle mahdollisesti suurempia sateita.

–Jos tulee 20 millin sade, kuten hurjin ennuste on, niin se olisi aika kova. Onneksi veden korkeus ehtii laskea ennen sateita. Aina sateiden kanssa on vähän pelkäämistä, Vehviläinen sanoo.

Jos sade olisi ennustettu tälle päivälle, myös tulvaennusteet olisivat synkemmät.

Ei evakuointeja

Kittilässä Pääskylänniemen aluetta on suojattu tulvalta vallilla. Toistaiseksi ei ole ryhdytty evakuoimaan Pääskylänniemen palvelutaloja ja rivitaloja. Tilannetta ja evakuoinnin tarvetta arvioidaan uudelleen myöhemmin tänään.

Kittilän kunnan johtoryhmä kokoontuu maanantaina illalla ja saa tilannekatsauksen Tulvakeskuksen asiantuntijoilta. Sen jälkeen tiedotetaan kunnan osalta tilanteesta.

Vesi nousi tielle, mutta autoilla voi ajaa

Lapin ely-keskuksen ja Lapin pelastuslaitoksen tietojen mukaan Sodankyläntie Kittilän sillan kohdalta (kantatie 80) ja Muoniontie Sirkan jälkeen (kantatie 79) ovat toistaiseksi käytössä, vaikka teille on noussut vettä. Sodankyläntiellä vettä on molemmilla kaistoilla ja liikennettä tarkkaillaan.

Kittilän koulukuljetukset toimivat normaalisti.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös