Suomen Kuvalehtion tehnyt tutkintapyynnön Kittilän vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin menettelystä koskien ns. Eilavaara-asiakirjojen salaamista.

Lehden mielestä Tornberg on ylittänyt toimivaltansa määräämällä asiakirjat salaisiksi. Lisäksi hänen katsotaan menetelleen julkisuuslain vastaisesti kieltäytyessään luovuttamasta niitä.

SK pyytää lisäksi Pohjois-Suomen hallinto-oikeutta kumoamaan päätöksen, jolla Tornberg on määrännyt Eilavaara-asiakirjat salaisiksi. Lehti vaatii, että Tornbergin on välittömästi luovutettava kyseiset asiakirjat sähköpostitse SK:lle.

SK pyytää poliisia myös tutkimaan, onko Tornberg virkamiehenä syyllistynyt rangaistavaan menettelyyn, koska hän lehden mielestä on jättänyt noudattamatta julkisuuslakia. Julkisuuslain noudattaminen on virkamiehen virkavelvollisuus.

Lehti nojaa vaatimuksessaan julkisuuslakiin, jonka mukaan viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, ellei laissa erikseen toisin säädetä. Lain mukaan asiakirja on julkinen viranomaisen saatua sen käyttöönsä. Poikkeuksena ovat asiakirjat, joiden julkisuudesta, salassapidosta tai muusta rajoituksesta säädetään laissa.

SK:n mielestä Eilavaara-asiakirjat ovat tulleet julkisiksi viimeistään silloin, kun valtuuston varapuheenjohtaja Markku Mäkitalo (kesk.) luovutti ne kunnalle 16. huhtikuuta.

Oikeustieteen tohtorin oppiarvon omaava Tornberg on perustellut salauspäätöstään käynnissä olevalla keskusrikospoliisin esitutkinnalla. Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on vastaavasti todennut, että kunnanjohtajalla ei ole toimivaltaa määrätä asiakirjoja salaisiksi.

Niin sanotuissa Eilavaara-asiakirjoissa on kyse oikeudellisista neuvoista, joita Lapin yliopistossakin vaikuttanut oikeustieteen lisensiaatti Pertti Eilavaara on antanut Kittilän kunnanhallituksen jäsenille, lähinnä keskustalaisille Markku Mäkitalolle ja Timo Kurulalle.

Valvotusti asiakirjoihin ovat päässeet tutustumaan eräät muutkin kunnanhallituksen jäsenet.

Suomen Kuvalehden juttu


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös