Ketunnahka roikkui männyssä Ivalossa - Kettu on kesäaikaan rauhoitettu

Tuija Sorjanen
Ketunnahka roikkui männyssä Ivalossa - Kettu on kesäaikaan rauhoitettu

Ketunnahka oli ripustettu ihmisen pään korkeudelle puuhun Ivalossa.

Tuija Sorjanen

Ivalon pohjoispuolelta löytyi tiistai-iltana ketunnahka roikkumasta männystä. Nahka oli ehjä, vain ketun hännästä puolet oli pudonnut maahan. Paikka, johon ketunnahka on ripustettu, on hyvin näkösällä ja puussa roikkuvan ketun saattoi nähdä Nelostielle saakka.

Kettu on Lapissa rauhoitettu toukokuun alusta heinäkuun loppuun. Ketun tappaminen rauhoitusaikana voi tuoda tekijälle sakkotuomion.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan vastoin metsästyslakia tapetusta ketusta tulisi maksaa valtiolle sata euroa.

Maa- ja metsätalousministeriön erätalousyksikön erityisasiantuntija Jussi Laanikari sanoo, että ketunnahkojen ripustelu näkösälle on harvinaista ja että hän ei ainakaan ole uransa aikana kuullut vastaavasta.

–Tämä voi olla huonoa pilaa, hän sanoo.

Lapin Kansa ei tavoittanut poliisia kommentoimaan asiaa.

Epäonnistunut nyljentä?

Puuhun ripustetusta ketusta on vaikea päätellä, milloin se on kuollut.

Inarin riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Pertti Vikeväkorva arvelee kuvauksen ketusta kuultuaan, että jollakin aloittelevalla pienpetopyytäjällä on ehkä eläimen nylkeminen epäonnistunut, minkä seurauksena kettu on jostain syystä ripustettu puuhun.

Mäntyyn ripustetussa ketussa ei ollut nahan lisäksi mitään jäljellä. Käpälät vaikuttivat viilletyn auki pituussuunnassa. Nahka oli muuten ehjä. Ketut nyljetään usein niin sanotusti tuppeen, eli niiden nahka vedetään ruhon päältä kokonaisena.

Ketunnahkojen ripustelu puuhun on Vikeväkorvan mukaan moitittavaa toimintaa.

–Se ei anna hyvää kuvaa metsästäjistä.

Parempi tapa olisi jättää pieleen mennyt nahka vaikka kivenkoloon, jos ketussa ei ole ollut tauteja.

Tuija Sorjanen

Kettu on tehokas pienpeto – supikoira tulossa samoille apajille

Kettu on metsästäjän näkökulmasta tuholainen, Vikeväkorva sanoo. Se syö lintujen munia ja poikasia. Kettua pyydetään myös sen turkin takia.

Inarin alueella on Vikeväkorvan mukaan runsaasti kettuja. Metsästäjät ovat saaneet jalkanaruilla useita satoja yksilöitä Ivalon ympäriltä.

–Seurauksena ketuilla jossakin vaiheessa yleinen kapi on vähentynyt, Vikeväkorva kertoo.

Kapisen ketun raato tulee Vikeväkorvan mukaan polttaa, jotta loinen tuhoutuu.

–Samanlainen tuholainen on supikoira, joka on tulossa Inarin alueelle etelästä. Supikoira on Suomessa vieraslaji. Muutamia supia on saatu kiinni jo Inarissakin, Vikeväkorva kertoo.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • Tuulenhenki

    Tuolla ei empatiaa tunneta eläimiä kohtaan, raakalaisten maa. Kaunis maa ja julmia ihmissiä, sama jatkuu vuodesta toiseen, en suosittele.

  • Aakenus

    Kettua saa metsasätää Lapissa hhuhtikuun loppuun.

    Tuo onntalvikarvassa oleva nahka.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös