Lapin matkailu

Kesäretkelle autiotuvalle? Pohjoisen erämaat kolunnut retkikirjailija Jouni Laaksonen poimi seitsemän suosikkiaan Lapin laajasta tupatarjonnasta

Jouni Laaksonen
Kesäretkelle autiotuvalle? Pohjoisen erämaat kolunnut retkikirjailija Jouni Laaksonen poimi seitsemän suosikkiaan Lapin laajasta tupatarjonnasta

Anterinmukan autiotuvalla on myös sauna.

Risto Pyykkö

Jouni Laaksonen on kolunnut pohjoisen merkittävämmät erämaat useampaan kertaan ja nukkunut satoja öitä niiden tuvissa.

Retkeilyyn erikoistunut kirjailija ja toimittaja tunnustaa yhä hurmaantuvansa monenkirjavasta historiasta, jota Metsähallituksen ylläpitämä tupaverkosto kantaa mukanaan.

– Osa tuvista on rakennettu alkujaankin retkeilyn tarpeisiin, mutta vain osa. Autiotupina on muun muassa vanhoja kalakämppiä, porokämppiä, palovartijan majoja ja kultakämppiä, Laaksonen sanoo.

– Ajatus esimerkiksi siitä, että samassa paikassa on yöpynyt vaskoolia käytellyt kullankaivaja tai luonnonniityllä huhkinut heinäntekijä, on kiehtova ja antaa retkeilyyn mahtavasti väriä.

Laaksoselta on ilmestymässä aihepiiristä jo 14. kirja, yhdessä Joel Aholan kanssa kirjoitettu Suomen autiotuvat.

Siksi hän on sopiva ihminen antamaan kesälehden lukijoille vinkkejä yö- ja taukopaikoista Lapin monipuolisissa retkeilymaastoissa. Kohteita löytyy niin pitkille vaellukselle kuin yhden päivän tai yön perheretkille.

– Kulkijoille avoin autiotupa ei ole pelkästään suomalainen ilmiö, mutta kattavuudessaan tupaverkostomme on ainutlaatuinen, Laaksonen arvioi.

Anterinmukka, Sodankylä

14 hengen autiotupa Urho Kekkosen kansallispuistossa, keskellä erämaata. Tuvalle tulee polkuja eri suunnista, joskaan ei merkittyä reittiä perille.

"Yksi koko maan komeimmista autiotuvista jo rakennuksena. Tehty valtavista keloista pieteetillä. Tunturit vieressä joka puolella. Sauna Anterijoen rannassa kruunaa kokonaisuuden. Useamman päivän eräretken kohokohtia."

Jouni Laaksonen
Artan autiotupa rakennettiin palanneen tilalle talkoilla.

Artan autiotupa rakennettiin palanneen tilalle talkoilla.

Artta, Inari

Kolmen hengen autiotupa Tsarmitunturin erämaa-alueella, Pienestä Arttajärvestä pohjoiseen. Poluton paikka, jonne päästäkseen pitää osata lukea karttaa ja suunnistaa. Lähimmältä metsäautotieltä on kuitenkin matkaa vain muutama kilometri, joten sopii yhdenkin yön retkelle.

"Mahtava osoitus talkooperinteestä. Karhumoroston autiotupa oli samalla paikalla, ennen kuin paloi 2001. Vuonna 2013 paikalliset "metsäveljet" rakensivat uuden, talkoilla ja taidolla! Upeita lähteitä kämppäkumpareen juurella."

Jouni Laaksonen
Ivalojoen Kultala henkii 150-vuotiasta kultahistoriaa.

Ivalojoen Kultala henkii 150-vuotiasta kultahistoriaa.

Ivalojoen kultala, Inari

Kahdeksan hengen autiotupa Hammastunturin erämaa-alueella. Merkittyä reittiä 12 kilometriä, varustauduttava erämaahan.

"Äärimmäisen vaikuttava historia. Paikalle rakennettiin vuoden 1870 kultaryntäyksen aikaan Ivalojoen Kultalan Kruunun Stationi, joka on nykyään kaikille avoin museokämppä. Siinä ei saa yöpyä, mutta pihapiirissä on uudempi autiotupa, ja lisätilaa löytyy Ivalojoen Kultalan vuokra- ja varaustuvista."

Jouni Laaksonen
Saanajärven tupa käy päiväretkikohteeksi Kilpisjärveltä.

Saanajärven tupa käy päiväretkikohteeksi Kilpisjärveltä.

Saanajärvi, Enontekiö

Kilpisjärveltä lähtevän Saanan ympärysreitin (10 km) varressa. Päivätupa, jossa ei ole lavereita yöpymiseen, mutta sopii mainiosti päiväretkellä esimerkiksi lounaspaikaksi.

"Tuhannet ja taas tuhannet ovat käyneet Saanan huipulla, mutta harvemmat Saanan takana. Tämä päivätupa on dramaattisen komealla paikalla puuttomassa paljakassa, tunturijärven rannalla, Saanan pahtaseinämän katveessa."

Ari Savikko
Punainenhiekka on nimensä veroinen kohde.

Punainenhiekka on nimensä veroinen kohde.

Punainenhiekka, Kittilä

Neljän hengen autiotupa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, Kittilän ja Muonion rajamailla. Alle puoli kilometriä patikointia metsätieltä, joten tavoitettavissa hyvin myös lasten kanssa.

"Hieno maisema Pallaksen keroille yli Pallasjärven, monelle uusi kuvakulma. Hiekkaranta, joka punertaa kauniisti."

Jouni Laaksonen
Kivalon autiotupa on rakkakivikoiden keskellä.

Kivalon autiotupa on rakkakivikoiden keskellä.

Kivalo, Keminmaa

Neljän hengen autiotupa Martimon soidensuojelualueen kupeessa. Noin 1,5 kilometriä merkittyä reittiä tieltä. Reitti kulkee rakkakivikoissa, eikä siksi sovellu huonojalkaiselle.

"Yksi Lapin monista autiotuvista, jotka on rakennettu alkujaan palovartijan majaksi. Sen myötä pihapiirissä on myös näkötorni. Sieltä aukeaa huikeat maisemat Martimoaavalle."

Jouni Laaksonen
Riisitunturin autiotuvalle vievä reitti on helppo.

Riisitunturin autiotuvalle vievä reitti on helppo.

Riisitunturi, Posio

Kuuden hengen autiotupa Riisitunturin kansallispuistossa. Vain pari kilometriä merkittyä patikkareittiä, joten hyvin tavoitettavissa lapsiperheellekin.

"Riisitunturi tunnetaan ehkä parhaiten talven tykkymetsistään, mutta hieno paikka myös kesällä kuusikoineen ja rinnesoineen. Kun kapuaa huipulle saakka, siellä paljastuu palkitseva näkymä Kitkajärvelle ja Rukalle saakka."

Jouni Laaksonen

Retkeilyyn erikoistunut tietokirjailija ja vapaa toimittaja, koulutukseltaan diplomi-insinööri ja eräopas.

Syntyisin pääkaupunkiseudulta. Muutti eräoppaaksi valmistuttuaan Kainuuseen. Asuu Kuhmossa.

Jouni Laaksonen

Kolunnut useaan kertaan pohjoisen merkittävimmät erämaat ja retkikohteet. Kaikkiaan noin 100 vaellusta, kestoltaan muutamasta päivästä kahteen kuukauteen.

Laaksoselta ilmestyy kesäkuussa alalta jo 14:s kirja, yhdessä Joel Aholan kanssa tehty Suomen autiotuvat. Se on päivitetty versio loppuunmyydystä kirjasta Retkeilijän autiotuvat (2012), joka esittelee kattavasti Pohjois-Suomen autiotuvat. Uudessa kirjassa on lisänä eteläisemmästäkin Suomesta satakunta tupaa.

Palkittiin 2016 Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnolla.

Tupia moneen lähtöön

Autiotupa

Yleisin tupatyyppi. Maksuton ja avoin. Voi tarjota yösijan 1–2 yöksi.

Päivätupa

Niinikään maksuton ja avoin, mutta ei yökäyttöön. Sopii päiväretkien taukopaikaksi. Usein matkailukeskusten läheisyydessä.

Varaustupa

Käytettävissä, jos on varannut etukäteen maksullisen yösijan. Lukollinen ja yhtä aikaa mahdollisesti useamman käytössä. Usein samassa rakennuksessa kuin autiotupa.

Vuokratupa

Varattavissa kokonaan omaan käyttöön maksua vastaan, yhdeksi tai useammaksi yöksi.

Erityisesti sesonkiaikoina ja suosituimmilla retkeilyalueilla autiotupa on kesällä usein täynnä. Silloin varaus- tai vuokratupa on varmin ratkaisu.

www.luontoon.fi


Kommentit (2)

  • jounitapani

    Käyttäjille myös tiedoksi: autiotupa on tarkoitettu vain yhden yön yöpymiseen. Viimeiselle tulijalle on löydyttävä sijaa, ensiksi tullut ensiksi lähtee…

  • Lunqvisti

    Kivalon kämppä on rakennettu n. 10 v vuotta sitten. Paikalla oli vanha parakki joka oli alkuperäinen palovartijan kämppä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös