Kemijärvi on tulvasuojelun ässäkortti, jota on käytetty tasan kerran historiassa – lupaa säännöstelyrajan ylitykselle haetaan taas

Jos vahinkoraja alkaa lähestyä Rovaniemellä, Kemijärvellä nostetaan veden pintaa yli säännöstelyrajan.

Eero Leppänen
Kemijärvi on tulvasuojelun ässäkortti, jota on käytetty tasan kerran historiassa – lupaa säännöstelyrajan ylitykselle haetaan taas

Ennusteen mukaan tulvavesi nousee Rovaniemellä ainakin keskiviikkoon saakka.

Vesa-Pekka Hiltunen

Rovaniemellä vedenkorkeuden ennustetaan nousevan noin 40–100 senttiä keskiviikkoon mennessä. Vahinkorajaan on vielä 65 senttiä.

Tulvaviranomainen eli Lapin ely-keskus hakee Lapin aluehallintovirastolta lupaa, että Kemijärven säännöstelyraja voidaan ylittää, jos Rovaniemellä tulvatilanne pahee lähelle vahinkorajaa.

–Me emme ota ylitystä käyttöön, ellei tulvaviranomainen näin määrää, kertoo Ismo Heikkilä, Kemijoki oy:n toimintaedellytykset ja omaisuuden hallinta -vastuualueen johtaja.

Kemijärvi on jo nyt "aika voimakkaasti kallellaan".

–Virtaama on aika kova, mutta siellä on vielä metrin verran tilaa säännöstelyrajaan, Heikkilä kertoo.

Lupaa haetaan säännöstelyrajan ylittämiseksi 75 sentillä. Kemijärvellä olisi sen jälkeen varaa nostaa veden pintaa 1,75 metrillä tämänhetkisestä. Ely-keskuksen mukaan vahingot Kemijärvellä jäisivät vähäiseksi.

Jos lupaa joudutaan käyttämään, se tarkoittaa käytännössä sitä, että Seitakorvan voimalaitoksella vedetään luukkuja kiinni.

–Sitä kautta Kemijokeen juoksutettavan veden määrä leikkautuu.

Jos Kemijärvellä on vielä metrin verran tilaa jo pelkästään säännöstelyrajan puitteissa, miksi Seitakorvaa ei lyödä jo nyt kiinni, ettei Rovaniemen vedenpinta enää nousisi ainakaan Kemijoen vesien takia?

–Kannattaa odottaa hetkeä, kun lähestytään vahinkorajaa Rovaniemellä ja ajoittaa silloin Kemijärven täyttö. Ei kannata syödä eväitä liian aikaisin. Keinon voi käyttää vain kerran.

Poikkeuslupaa säännöstelyrajan ylitykselle on haettu useita kertoja, mutta vain kerran historiassa lupaa on jouduttu käyttämään. Se tapahtui vuonna 1981. Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen pitää epätodennäköisenä, että poikkeuslupaa jouduttaisiin käyttämään tänäkään vuonna.

–Lupa on silti tärkeä olla takataskussa, jos tulee kova sade, Vehviläinen sanoo

Lue lisää:Tulvavedet haaste Rovaniemen jätevedenpuhdistamolle.

Porttipahta kiinni, monessa voimalassa luukkuja on auki

Kemijoki Oy:n pohjoisimmassa vesivoimalaitoksessa Porttipahdassa virtaamaa rajoitetaan.

–Siellä pidetään tähän aikaan luukut visusti kiinni, ettei turhaa lisätä virtaamaa uomassa, Heikkilä kertoo.

Ohijuoksutusta on muutoin koko Kemijoen pääuomalla.

Kemijoki oy seuraa tulvaennusteita ja on valmiina toimimaan.

–Seuraamme ennusteita, joita Syke tuottaa.

Kitisellä oli viikonloppuna kaivinkoneet valmiudessa

Kitisen alueella virtaama nousi reilusti viikonloppuna. Kemijoki oy varasi kalustoa, jotta se voisi tehdä väliaikaisia korotuksia ja suojata rakennuksia, jos olisi tullut tarve.

Kalustoa ei tarvinnut käyttää, ja valmius on jo purettu.

Toistaiseksi Kemijoki oy ei ole nyt nähnyt tarvetta varata kalustoa valmiuteen muualla Kitisellä tai Kemijoella.

Juttua päivitetty 14.5. kello 16. Rovaniemellä vahinkorajaan on noin 65 senttiä, ei 1,65 metriä.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Allas-uskovaiset voisivat käydä katsomassa “tulvaa” Valajaisella ja miettiä sen jälkeen, mistä tulvat Saarenkylässä johtuu… Olisiko aika ruopata pullonkaulaa?

  • Nimetön

    Eiköhän Kempassa riitä yksi ympäristökatastrofi, tämä H1N1. Turha aluetta on vielä veden nostolla rasittaa. Annetaan tulvan huutoa liiemmät allasajatukset Saarenkylästä. Eiköhän se myötämielisyys tulvapenkereille näin löydy.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös