Kemijärvelle suunniteltu puuhotelli ei sytytä Suomen suurimpia hotelliketjuja: Scandicille liian pieni, S-ryhmä vetäytyy alalta

Ulkomaisia investoijia etsivä taho antaa hyvää palautetta.

Jussi Leinonen
Kemijärvelle suunniteltu puuhotelli ei sytytä Suomen suurimpia hotelliketjuja: Scandicille liian pieni, S-ryhmä vetäytyy alalta

Kemijärvelle on suunniteltu komea puuhotelli upealle paikalle järvenrantamaisemaan. Investoijan ja hotellinpyörittäjän etsintä on käynnissä.

Outi Keränen

Kemijärvellä syyskuussa julkistetut suunnitelmat rakentaa Suomen ensimmäinen puuhotelli kaupungin komeimmalle paikalle ei ole saanut Suomen suurimpia hotelliketjuja syttymään. Ne eivät ole näillä näkymin valmiita satsaamaan hankkeeseen.

Kemijärveläisten ajatus on, että arkkitehdin laatimat hotelli-ravintolan piirustukset ja tontti ovat valmiina. Palapelistä puuttuu sijoittaja, hotellitoiminnan pyörittäjä ja tietysti tukku rahaa. Puuhotellin rakentaminen kalustuksineen tulisi maksamaan noin 15 miljoonaa euroa.

Suurimmista hotelliketjuista Scandic, S-ryhmän Arina tai Koillismaan alueosuuskauppa eivät ole valmiita laittamaan rahojaan Kemijärven kohteeseen.

Lappi on jakaantunut niin, että S-ryhmään kuuluva osuuskauppa Arina huolehtii Oulun seudun ja Länsi-Lapin hotellien omistamisesta pyörittämisestä.

Kuusamolainen Koillismaan Osuuskauppa vastaa Koillismaan lisäksi Itä-Lapin hotellikohteiden operoinnista ja omistamisesta. Nyt tällaisia kohteita alueosuuskaupalla ei Itä-Lapissa ole. Kemijärvellä Koillismaan Osuuskauppa lopetti hotellitoiminnan 2000-luvun alkupuolella.

Koillismaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Henrik Karvonen sanoo, etteivät he ole lähdössä puuhotellihankkeeseen mukaan. Heitä ei ole tosin Kemijärveltä lähestyttykään tässä asiassa, mutta alueosuuskauppa on jo aiemmin ilmoittanut haluttomuutensa hotelli- ja ravintola-alaan.

Karvosen mukaan he ovat tyystin vetäytyneet matkailu- ja ravintolapalvelujen toimialalta (Mara) ja keskittyvät ydinliiketoimintaansa vähittäiskauppaan.

– Yleisellä tasolla voi todeta, että hotelleja on aina helppo rakentaa ja hinnoitella, mutta erittäin tärkeää on, että esiselvitystyö tehdään tarkasti. On laskettava, miten iso asiakasmäärä hotelliin on mahdollista saada, sillä volyymia pitää olla.

– Minusta Kemijärveltä puuttuu kapasiteettia juuri nyt. Tosin paikkakunnalle tehtävien suurten investointien myötä kysyntää voi tulla.

Henrik Karvosella on sympatiaa Kemijärvelle. Hän toivoo sydämestään, että hotellitoimintaa pyörittävä taho löytyy.

– Se olisi Kemijärvelle hieno asia!

Jussi Leinonen
Elinkeinoneuvoja Soile Materolla on kova tausta hotellialalta. Hänen uskonsa puuhotellin menestykseen on vahva.

Elinkeinoneuvoja Soile Materolla on kova tausta hotellialalta. Hänen uskonsa puuhotellin menestykseen on vahva.

Scandic-ketju kalastelee isoja huonemääriä. Pohjoismaiden johtavalla hotelliketjulla on nyt kädet täynnä työtä, sillä se ilmoitti kesällä ostavansa Suomen suurimman hotelli- ja ravintolaketjun Restelin. Jos kauppa onnistuu, Scandic nousee Suomen ylivoimaisesti suurimmaksi hotellioperaattoriksi.

Scandic Hotelsin Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkö sanoo, ettei heille ole Kemijärven kohdetta markkinoitu.

– Kemijärvi ei ole tutkaruudullamme nyt, mutta tottakai meillä on kiinnostusta Lappiin. Maakunta kehittyy ja voimistuu koko ajan.

Käyhkö pitää Kemijärven sadan huoneen puuhotellia kuitenkin aavistuksen liian pienenä.

– Meillä minimivaatimus on 150 huonetta. Tuolla määrällä pystymme kannattavasti hotellia pyörittämään.

Käyhkö ei pidä Kemijärven kohdetta huonona vaihtoehtona verrattuna tavalliseen hotelliin.

– Mutta, onko esimerkiksi hotellin ekologisuus sellainen asia, että se viehättäisi suuria turistimääriä, hän pohtii.

Kemijärven kaupungin elinkeinoneuvoja Soile Matero sanoo uskovansa hankkeeseen. Yhtään halukasta hotelliyrittäjää ei ole ilmoittautunut, mutta Kemijärvi on saanut hotelliketjuilta positiivisen vastaanoton.

– Olemme lähestyneet sellaisia tahoja ja toimijoita, joilla voisi olla kiinnostusta asiaan. En odottanutkaan, että heti tulee iso operaattori joka "panee haisemaan". Nämä ovat suuria hankkeita, jotka sisältävät monia vaiheita, hän korostaa.

– Tiedämme S-ryhmän ja Scandicin strategian.

Positiivista palautetta on antanut myös Suomeen kohdistuvien investointien edistäjä Invest in Finland. Se on elinkeinoelämän ja valtionhallinnon yhteisen vienninedistämisorganisaation Finpron yksikkö.

Materon mukaan Invest in Finlandin päällikkö Hanna Lankin pitää kaupunkimaista majoitusympäristöä villin luonnon välittömässä läheisyydessä erittäin sopivana kansainväliselle matkailulle.

– Lankinista myös toimintojen yhdistäminen hotellin lähellä oleviin kulttuurikeskukseen ja veistosgalleriaan on positiivista ja taloudellisesti järkevää. Lankin kehuu myös hotellin sijaintia.

Outi Keränen
Koillismaan Osuuskauppa pyöritti aikanaan hotellia ja ravintolaa Kemijärvellä. Ex-Koilliskunnan tilat ovat nyt venäläisomistuksessa, mutta hotellikäytössä edelleen.

Koillismaan Osuuskauppa pyöritti aikanaan hotellia ja ravintolaa Kemijärvellä. Ex-Koilliskunnan tilat ovat nyt venäläisomistuksessa, mutta hotellikäytössä edelleen.

Matero muistuttaa, että jos Kemijärvelle suunnitteilla oleva biosellutehdas saa tammikuussa myönteisen päätöksen, sillä on iso merkitys myös hotellihankkeelle. Hän hotellialan ammattilaisena satsaisi puuhotelliin itse, jos vakuudet vain riittäisivät.

Hän arvioi Lapin kovan hypetyksen vaikutusten ulottuvan myös Kemijärvelle, joka on kahden matkailukeskuksen keskellä ja hyvin saavutettavissa niin junalla kuin lentoteitse. Kuusamon ja Rovaniemen kentille on noin tunnin matka.

– Itselläni on vahva usko siihen mitä teen. Uskon paikalliseen kulttuuriin, vieraanvaraiseen palveluun, luontoon ja paikallisiin tuotteisiin. Haasteena on saada oikea taho näkemään tässä bisnesmahdollisuus, Soile Matero toteaa.

Tarjolla hotelli huippupaikalla

Kemijärvi tuli tämän vuoden syyskuussa julki puuhotellin kanssa.

Entiset ja nykyiset kemijärveläiset matkailualan osaajat ja arkkitehtuurin taitaja pistivät päänsä yhteen ja miettivät ekologisen täkyn markkinoille: se on erikoinen puuhotelli kaupungin upeimmalla paikalla järven rannalla keskustassa.

Hotellisijoittajalle on tarjolla tarkat arkkitehtiluonnokset. Hotellin rakentaminen maksaisi 14 miljoonaa euroa ja kalustus toista miljoonaa. Huoneiden määrä on noin sata ja ravintolapaikkoja 200.

Tavoiteliikevaihto on 4 miljoonaa euroa. Suunnitelmissa on kaavailtu niin, että hotelli olisi valmis vuonna 2020.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös