Keitele Forest rakentaa Kemijärvelle kahden miljoonan euron pellettitehtaan

Yhtiö paransi tulostaan ja käynnistää elokuussa uuden tuotantolinjan Alajärvelle.

Jouni Porsanger
Keitele Forest rakentaa Kemijärvelle kahden miljoonan euron pellettitehtaan

Kemijärven tehtaan tavoitteena on päästä tänä vuonna jo lähelle maksimituotantoa, eli noin 300 000 kuutiometriin, sanoo Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio.

Jorma Kilpeläinen

Keitele Forest -konserni laajentaa Kemijärven sahatavaratehtaan tuotantoaan ja rakentaa tehdasalueelle pellettitehtaan. Keväällä käynnistyvän investoinnin arvo on noin kaksi miljoonaa euroa. Tuotannossa tehdas on jo syksyllä.

–Kutteripurua ja lastua tulee jalostuksen sivutuotteena jo niin paljon, että me kohta hukumme siihen, sanoo Keitele Groupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Kylävainio.

Tehtaan sivutuotteista yhtiö alkaa valmistaa lämmityskäyttöön pellettiä noin 20 000 tonnia vuodessa. Pelletti on kotimaisesta ja uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettua tasalaatuista biopolttoainetta. Pelletin markkina-alueina Kylävainio näkee Lapin ja Pohjois-Suomen lisäksi koko kalottialueen Ruotsia ja Norjaa myöten.

Uusia työpaikkoja pellettitehdas tuo 2-3 nykyisten noin sadan työntekijän päälle.

Tuotanto lähes maksimiin

Kemijärven sahan osalta Keitele-konsernin tavoite on nostaa tuotanto tämän vuoden aikana lähelle tehtaan maksimia, eli 300 000 kuutioon. Siitä noin puolet menee oman liimapuutehtaan jatkojalostuksen raaka-aineeksi.

–Isojen investointien, rautatien rakentamisen, sen sähköistyksen ja kahteen työvuoroon siirtymisen jälkeen Kemijärven saha ja liimapuutehdas ovat päässeet suunnitelmien mukaiseen täyteen vauhtiin, Kylävainio iloitsee.

Merkittävänä investointina Kylävainio pitää myös Patokankaan mittavan raakapuuterminaalin valmistumista reilu vuosi sitten. Sen myötä Itä-Lapin kuitupuulle tuli aidosti lisää kantohintaa ja tukkipuulle uusi osoite.

Kylävainio odottaa muiden lappilaisten tapaan naapuritontille suunnitellun Boreal Biorefin biosellutehtaan lopullista rakentamispäätöstä. Se olisi yhtiön sivutuotteiden, hakkeen, sahapurun, kuoren, kutterilastun ja kuivamurskeen jatkokäytölle ihanteellinen ratkaisu.

–Toimittaisimme varmaan noin 25 prosenttia biotehtaan raaka-aineesta. Uskomme, että myönteinen rakennuspäätös tulee helmi-maaliskuussa, Kylävainio sanoo.

Sivutuotteet ja niiden kuljetussektori ovat merkittävä työllistäjä Kemijärven tehtaan tuotannossa. Kylävainio laskee, että joka päivä tehtaalta lähtee 24 sivutuotteilla lastattua rekkaa, siis yksi rekka joka tunti.

Konsernilla vahvaa kasvua

Keitele-konserni jatkoi elokuussa päättyneellä tilikaudella vahvaa kasvuaan. Liikevaihto nousi 17 prosenttia 237:ään miljoonaan euroon. Liikevoittoa siitä kertyi runsaat 19 miljoonaa euroa, mikä on 8,1 prosenttia liikevaihdosta. Kannattavuutta paransivat yhtiön kapasiteetin korkeampi käyttöaste, tuottavuuden nousu sekä jalostetun puun korkeampi hinta.

Yhtiön sahatavarasta vientiin menee 93 prosenttia ja jalostustuotannosta lähes kaikki. Aasian suunnalla kasvu on edelleen vahvinta ja sieltä tulee yli 80 prosenttia yhtiön liikevaihdosta.

Kovista kasvuluvuista huolimatta Kylävainio pitää sahamarkkinoiden toimintaympäristöä vähintäänkin haasteellisena. Pitkät etäisyydet pitävät rahtikulut korkeina ja hallituksen kaavailut dieselin ja sähköveron korottamisesta iskisivät nekin rajusti yhtiön toimintaan.

–Hallituksen toimet ja mm. energiaratkaisut ovat olleet pitkään kilpailukykyä heikentäviä. Esimerkiksi Sodankylän varuskunta lämpenee venäläisellä metsähakkeella. Ei se kovin isänmaalliselta kuulosta.

–Olemme edelleen takamatkalla lähimpiin kilpailijoihin Ruotsiin ja Venäjään nähden, Kylävainio huomauttaa.

Keitele Group

Vuonna1981 perustettu perheyritys.

Suomen viidenneksi suurin sahatavaran tuottaja ja Suomen suurin mekaanisen puunjalostuksen toimija.

Tuotantolaitokset Keiteleellä (saha, jatkojalostus, pellettitehdas), Alajärvellä (saha) sekä Kemijärvellä (saha ja jatkojalostus)

Alajärvelle valmistuu elokuussa Kemijärvi-konseptin mukainen jatkojalostuslinja sahan yhteyteen.

Konsernin liikevaihto 237 miljoonaa euroa.

Työntekijöitä noin 450, heistä Kemijärvellä noin sata.

Tuotanto 735 000 kuutiometriä sahatavaraa ja 284 000 kuutiometriä jatkojalostettuja puutuotteita.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös