Henripekka KallioPosio

Marjatta Ylisirniö kävi maanantaina Posion terveyskeskuksen laboratoriossa antamassa verinäytteen polven tähystysleikkausta varten.

Vuodenvaihteen jälkeen Ylisirniö aikoo mennä samaan paikkaan uuteen verikokeeseen. Silloin posiolaiset kutsutaan tarkkaan verianalyysiin, joka paljastaa sydänsairauksien ja diabeteksen riskejä.

–Osallistun ilman muuta. Sukuni on sydänsairasta sekä isäni että äitini puolelta, Ylisirniö perustelee.

Posiolaisia kannustetaan kampanjalla parantamaan elintapojaan ja huolehtimaan terveydestään. Ylisirniön mukaan hänen sukunsa sydänvaivoja selittänevät perimän lisäksi tupakointi ja epäterveellinen ruokavalio.

–Itse syön aika terveellisesti, tykkään kasviksista ja marjoista. Minusta tuntuu, että oma terveys kiinnostaa naisia enemmän kuin miehiä, Ylisirniö arvelee.

Posiolla alkava kampanja on monella tavoin poikkeuksellinen.

Vapaaehtoiseen verianalyysiin kutsutaan kaikki täysi-ikäiset. Osallistuminen on maksutonta, sillä kulut maksaa terveyspalveluyritys Coronaria, jolle Posio on ulkoistanut kaikki sosiaali- ja terveyspalvelunsa viranomaistehtäviä lukuun ottamatta.

Aivan uutta kampanjassa on verianalyysin menetelmä. Sen taustalla on kotimainen terveysteknologiayritys Nightingale.

Nightingale Helath Oy:n toimitusjohtajan Teemu Sunan mukaan menetelmä antaa nykyisin käytössä olevia testejä tarkemman ja monipuolisemman kuvan sairastumisriskeistä.

Nightingalen menetelmässä verinäyte pannaan korkeataajuuksiseen magneettikenttään, jossa molekyylit tunnistetaan niiden värähtelyn perusteella.

Magneettikuvantamiseen perustuva tekniikka on tunnettu jo pitempään, mutta Nightingale on kehittänyt ohjelmiston, joka kääntää monimutkaisessa spektrimuodossa olevat tulokset muotoon, jossa lääkärit voivat käyttää niitä arkityössään potilaiden kanssa.

–Lääkäreille voidaan tuoda ensi kertaa työkalu, jolla voi arvioida toimivatko juuri kyseisille yksilöille annetut ohjeet, Suna kertoo.

Kun sairastumisriskiä päästään mittaamaan molekyylitasolla, ihmisille voidaan räätälöidä juuri heille sopivia terveysratkaisuja.

Esimerkiksi kala on yleisesti ottaen terveellistä, mutta veren parametreista nähdään, kuinka tarpeen kalan syönti on juuri kyseisen ihmisen kohdalla. Sama pätee esimerkiksi liikuntaan.

Suna uskoo, että ihmisten motivaatio parantaa elintapojaan kasvaa, kun he saavat tarkkaa tietoa oman kehonsa tilasta yleisten kansanterveydellisten periaatteiden sijaan.

Menetelmä on tarkka, monipuolinen ja kustannustehokas: sen hinta voidaan painaa noin 5–10 euroon. Nightingalen tavoitteena on tuoda se maailmanlaajuisesti terveydenhuollon käyttöön.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Tämän jälkeen saa luokitella surutta a ja b kansalaisiin vakuutusyhtiöitten korvausvelvotteille.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös