Ivalon pelimannit laulattivat sota-ajan lauluja Tallinnassa, veteraanijuhlat järjestettiin Suomen suurlähetystön pihassa

Reino Tupits
Ivalon pelimannit laulattivat sota-ajan lauluja Tallinnassa, veteraanijuhlat järjestettiin Suomen suurlähetystön pihassa

Musikantit potretissa: Takana Pekka Mertaniemi (vas.), Petri Tanhua, Osmo Aikio ja eturivissä Jouko Muru, Erkki Harju, Ahti Similä ja Jari Similä.

Olli Miettunen

Ivalon pelimannien kuusikko ja vuotsolainen Jouko Muru soittivat ja laulattivat sota-ajan lauluja Tallinnassa Suomen puolustusvoimien 100-vuotisjuhlassa, johon kunniavieraina oli kutsuttu virolaisia Suomen-poikia, soomipoisid. Heitä oli Suomen puolustusvoimissa yhteensä 3 350 vapaaehtoista ja rintamilla jatkosodassa heistä kaatui noin 200.

Ajatus soittokeikasta Tallinnaan heräsi jo viime kesänä, kun Suomi juhli 100 vuoden itsenäisyyttään. Viro juhli samaa asiaa tänä vuonna helmikuussa.

–Sota-ajan laulut olivat teemana Ivalon pelimannipäivillä. Ajateltiin, että meidän pitäisi muistaa kun Virokin täyttää 100 vuotta, ivalolainen pelimanni Ahti Similä taustoittaa.

Similän kaikki kolme enoa kaatuivat sodissa ja hän sanoo, että veteraanien asia on hänellä lähellä sydäntä. Siksi tuli halu antaa musiikillinen panos myös Tallinnassa.

Suomen puolustusvoimain 100-vuotispäivää vietettiin kesäkuun neljäntenä sekä Suomessa että Virossa. Similälle tuttu suomalainen maailmankansalainen oli vihjannut Tallinnassa lähetystön puolustusasiamiehen avustajalle pelimanneista ja niin nämä saivat kutsun tulla soittamaan.

–Tuli tämmöinen kirje, että olette tervetulleita soittamaan Suomen-pojille, Similä esittelee kutsua.

Matkaan lähtivät Ivalosta soittopeleineen Pekka Mertaniemi, Petri Tanhua, Osmo Aikio, Erkki Harju, Ahti Similä ja hänen poikansa Jari Similä sekä Vuotson trubaduuri Jouko Muru. Musiikkia tarvittiin jo juhlalounaalla, jolloin suurlähettiläs Kirsti Narinen lauloi itsekin pelimannien säestyksellä.

–Hän on tosi hyvä laulaja.

Reino Tupits
Ahti Similän mukaan suurlähettiläs Kirsti Narinen on oikein hyvä laulaja.

Ahti Similän mukaan suurlähettiläs Kirsti Narinen on oikein hyvä laulaja.

Puolustusvoimien juhla Tallinnassa huipentui seppelenlaskuun Metsakalmistulla Suomen-poikien muistomerkillä. Suurlähetystössä Suomen-pojille ja leskille tarjottiin juhlalounas ja myöhemmin oli vielä lippujuhlapäivän vastaanotto.

–Iltapäivän juhla oli siinä lähetystön pihalla. Orkesteria varten oli teltta.

–Minä soitin tällä kaksirivisellä ja viisirivisellä. Kaksirivisen soitosta tykkäsivät, kun se on sitä vanhaa pelimannimusiikkia.

Suomen-pojat ovat jo iäkkäitä kuten Suomenkin veteraanit, mutta Similän mukaan he olivat pirteitä ja heitä tuli juhlaan yllättävän paljon. He lauloivat mukana ja heijasivat pöydissä, kun pelimannit soittivat tuttuja kappaleita.

–He kävivät myös juttelemassa meidän kanssa.

Ivalon pelimanneille käynti Virossa oli Similän mukaan varmaan tähän asti arvokkain esiintyminen. Muutoin musisoidaan Ivalossa pelimannipäivillä heinäkuisten Inariviikkojen aikaan, syksyisin Espanjassa ja toisinaan Venäjän puolella.

–Ensi vuonna on Ivalon pelimannien 45-vuotisjuhla.

Suurlähetystön uutinen juhlasta


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös