Itsenäisyyspäivä alkoi surullisesti: Pääministeri ja puolustusministeri ilmaisivat osanottonsa sotaharjoituksessa kuolleen omaisille

Pääministeri ja puolustusministeri ilmaisivat osanottonsa

Anssi Jokiranta
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) esitti tuoreeltaan surunvalittelut onnettomuuden johdosta. Niinistö vieraili Rovajärvellä Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa kaksi vuotta sitten.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) esitti tuoreeltaan surunvalittelut onnettomuuden johdosta. Niinistö vieraili Rovajärvellä Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa kaksi vuotta sitten.

PERTTI MATTILA, SANNA RAITA-AHO, STT Helsinki

Ministerit ovat esittäneet julkiset surunvalittelunsa itsenäisyyspäivän aamuna sotaharjoituksessa kuolleen varussotilaan omaisille ja läheisille.

Kainuun prikaatin varussotilas kuoli ajoneuvoturmassa Arctic Shield 18 -harjoituksessa Kemijärvellä Lapissa, kun hänen kuljettamansa maastomönkijä kaatui liukkaassa rinteessä ja hän jäi sen alle. Mönkijässä ei ollut muita kyydissä.

Puolustusvoimat ja poliisi ilmoittivat aamupäivällä, että varusmiehen omaiset on tavoitettu.

Tarkempia tietoja menehtyneestä miehestä, kuten kotipaikkaa, ei toistaiseksi julkisteta, kertoi Kainuun prikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Jarmo Keskinen STT:lle ennen puoltapäivää.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) julkaisi päivällä tviitin, jossa hän ilmaisi syvän osanottonsa menehtyneen omaisille. Myös puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) esitti Twitterissä osanottonsa varusmiehen omaisille ja läheisille.

Rovajärven sotaharjoitusta ei everstiluutnantti Keskisen mukaan keskeytetä varusmiehen kuoleman takia. Harjoitukseen tuli aamupäivällä tauko, mutta harjoitus jatkuu pääosin alkuperäisen suunnitelman mukaan.

– Paikalla olleille on järjestetty kriisitukea, Keskinen lisäsi.

Tämän tyyppiset kuolemantapaukset varusmiespalveluksessa ovat everstiluutnantti Keskisen mukaan todella harvinaisia.

– Tämä on 30 vuoden sotilasurallani ensimmäinen tällainen tapaus.

Suomessa on kuitenkin sattunut viime vuosina muunlaisia varusmiesten kuolemiin johtaneita onnettomuuksia.

Kolme varusmiestä ja kiskobussin matkustaja kuolivat, kun kiskobussi ja armeijan maastokuorma-auto törmäsivät Skogbyn tasoristeyksessä Raaseporissa lokakuussa 2017.

Joulukuussa 2015 upseerioppilas kuoli Merivoimien reserviupseerikurssin pimeäammuntaharjoituksissa Hangon Syndalenissa. Upseerioppilas sai osuman rynnäkkökiväärin luodista ja kuoli tapahtumapaikalla.

Rovajärvellä pidetyssä sotaharjoituksessa tapahtui myös joulukuun alussa 2005 hengen menetykseen johtanut onnettomuus. Alueella järjestetyssä tykistön harjoituksessa sattui kranaatinheitinturma, jossa kuoli yksi varusmies ja viisi loukkaantui vakavasti.

Hallitus esitti syyskuussa varusmiesten ja siviilipalvelusta suorittavien tapaturma- ja kuolemantapauksissa maksettavien korvauksien nostamista. Kuolemantapauksissa suuruus olisi kuolleen puolisolle 200 000 euroa ja lapselle 40 000 euroa. Jos puolisoa tai lapsia ei ole, kuolleen vanhemmilla olisi oikeus 20 000 euron korvaukseen.

Lue myös muut juttumme aiheesta:

Varussotilas kuoli ajoneuvoturmassa sotaharjoituksessa Rovajärvellä

Rovajärven sotaharjoitusta ei keskeytetä kuolemantapauksen vuoksi

Mönkijäturmassa menehtynyt varusmies oli palveluksessaan loppusuoralla – "Hän olisi kotiutunut aivan joulun alla"

Yhteisharjoitus

Maavoimat kertoo nettisivuillaan, että Arctic Shield 18 -harjoitukseen osallistuu eri vaiheissa noin 4 800 henkeä.

Osallistujat ovat pääasiassa Kainuun prikaatista, Jääkäriprikaatista ja Porin prikaatista.

Lisäksi mukana on ollut noin 200 sotilaan joukko Ruotsin maavoimista Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyöhön liittyen.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää Maavoimien suorituskykyä Pohjois-Suomen alueella.

Rovajärven leiri on samalla usean joukko-osaston varusmiesten loppusotaharjoitus.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Valitettava tapaus. Voimia omaisille. Mielestäni lehti kuitenkin loukkaa vainajan muistoa kirjoittamalla jostain oudosta, epävirallisesta varushenkilö termistä. Kyllä kuollut oli suorittamassa lain velvoittamaa varusmiespalvelusta, eli hän oli varusmies.

  • Aapo81

    Halpa on ihmisen henki suamenmaassa

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös