Ikea-miljardööri Kamprad jätti puolet rahoistaan Pohjois-Ruotsin kehittämiseen

hand-out
Ikea-miljardööri Kamprad jätti puolet rahoistaan Pohjois-Ruotsin kehittämiseen
STTTukholma

Huonekalujätti Ikean perustaja Ingvar Kamprad on määrännyt testamentissaan puolet omaisuudestaan säätiölle, joka tukee koulutusta ja tutkimusta Ruotsin Norlannissa.

Toinen puolikas menee Kampradin lapsille. Rintaperillisiä ovat pojat Peter, Jonas ja Mathias Kamprad sekä adoptoitu tytär Annika Kihlbom.

Rahat ohjataan vuonna 2011 perustetun Familjen Kamprad -säätiön kautta, jolle on jo entuudestaan kerrytetty 4,7 miljardin kruunun (noin 470 miljoonan euron) pääoma.

Kampradin testamentista kertoi Dagens Nyheter. Tarkkoja summia ei paljastettu. Kamprad ohjasi jo elinaikanaan suurimman osan Ikea-omistuksiaan kahdelle säätiölle.

Ingvar Kamprad kuoli tammikuun lopulla 91 vuoden ikäisenä. Hän oli kotoisin Etelä-Ruotsin Smoolannista ja tunnettu kotiseutuhengestään, mutta kiinnostui myös Pohjois-Ruotsin asioista.

–  Kamprad oli aina kiinnostunut Norlannissa ja vieraili siellä usein. Hän halusi, että nuoret ihmiset voisivat elää siellä eivätkä joutuisi muuttamaan pois, sanoi Ikea Foundation -säätiön johtaja Per Heggenes.


Kommentit (7)

  • Oikeudenmukaisuutta

    IKEA on erittäin hyvin menestynyt yritys. Toisaalta täytyy kysyä myös millaisilla keinoilla suuri varallisuus on kasvanut jättimittoihin. Pohjoinen Ruotsi saa näköjään osansa mutta entäpä vaikka Suomen pohjoisessa Ajoksen tuulivoimalaitos jonka IKEA omistaa ja sitä käyttää saaden siitä miljoonia joka vuosi pelkästään veroeuroina sähkön takuuhinnan muodossa. Mökkisaarten ympärille keinosaarille rakennetut tuulivoimalat ympäröivät saarten mökkiläisten ja maanomistajien alueet joka suunnasta aiheuttaen auringonvalon välkyntää, melua, maisemahaittaa ja jopa pudottaa siipirikkoja lintuja lomasaariin. Yleensä tuulivoimalaitoksista kärsivät maanomistajat ym. saavat pienen haittakorvauksen mutta tässä tapauksessa IKEA kieltäytyy korvauksia maksamasta. Kuinka voi olla mahdollista Suomessa, että suuryritys voi pilata mökkiläisten ja maanomistajien vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ilman minkäänlaisia korvauksia. Mitähän mieltä edesmennyt Kamprad olisi ollut Suomen IKEAn päätöksistä? Tuskin olisi hyäksynyt.

  • Kaustin

    Suomessa ryöstetään perintöveroilla eli miksi kukaan enää mitään rosvoille lahjoittaisikaan. Ruotsissa ei ole perintöveroa joten siellä onkin oikein että omistaja saa päättää minne perintönsä jättää, ettei valtion haaskalinnut eli verottaja ole välissä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös