Ikea-miljardööri Kamprad jätti puolet rahoistaan Pohjois-Ruotsin kehittämiseen

hand-out
Ikea-miljardööri Kamprad jätti puolet rahoistaan Pohjois-Ruotsin kehittämiseen
STTTukholma

Huonekalujätti Ikean perustaja Ingvar Kamprad on määrännyt testamentissaan puolet omaisuudestaan säätiölle, joka tukee koulutusta ja tutkimusta Ruotsin Norlannissa.

Toinen puolikas menee Kampradin lapsille. Rintaperillisiä ovat pojat Peter, Jonas ja Mathias Kamprad sekä adoptoitu tytär Annika Kihlbom.

Rahat ohjataan vuonna 2011 perustetun Familjen Kamprad -säätiön kautta, jolle on jo entuudestaan kerrytetty 4,7 miljardin kruunun (noin 470 miljoonan euron) pääoma.

Kampradin testamentista kertoi Dagens Nyheter. Tarkkoja summia ei paljastettu. Kamprad ohjasi jo elinaikanaan suurimman osan Ikea-omistuksiaan kahdelle säätiölle.

Ingvar Kamprad kuoli tammikuun lopulla 91 vuoden ikäisenä. Hän oli kotoisin Etelä-Ruotsin Smoolannista ja tunnettu kotiseutuhengestään, mutta kiinnostui myös Pohjois-Ruotsin asioista.

–  Kamprad oli aina kiinnostunut Norlannissa ja vieraili siellä usein. Hän halusi, että nuoret ihmiset voisivat elää siellä eivätkä joutuisi muuttamaan pois, sanoi Ikea Foundation -säätiön johtaja Per Heggenes.


Kommentit (6)

  • Kaustin

    Suomessa ryöstetään perintöveroilla eli miksi kukaan enää mitään rosvoille lahjoittaisikaan. Ruotsissa ei ole perintöveroa joten siellä onkin oikein että omistaja saa päättää minne perintönsä jättää, ettei valtion haaskalinnut eli verottaja ole välissä.

  • Tomi

    Onhan meilläkin näitä hyväntekijöitä ollut. Vaikkapa menestynyt viipurilainen liikemies Juho Lallukka, jonka peruja Helsingissä on vieläkin Lallukan taiteilijakoti. Enemmänkin vois toki olla hyväntekijöitä 🙂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös