"Ihmiset hukkuvat jäihin välinpitämättömyyttään" – Jäihin kuollut jo ainakin 12 ihmistä tänä talvena

Pekka Aho
"Ihmiset hukkuvat jäihin välinpitämättömyyttään" – Jäihin kuollut jo ainakin 12 ihmistä tänä talvena

Ulkoilemaan kannattaa tällä hetkellä suunnata jonnekin muualle kuin jäälle, ohjeistaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto.

Vesa-Pekka Hiltunen

Jäihin hukkuu joka talvi noin 10–30 ihmistä. Suurin osa näistä kuolemista olisi vältettävissä oikealla varustautumisella ja välttämällä heikoille jäille menoa, muistuttaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH).

Liiton ennakkotilastojen mukaan tänä talvena on tämän ja viime vuoden puolella menehtynyt jäihin jo ainakin 12 ihmistä.

–Viime viikkoina on uutisoitu lähes päivittäin kävely-, pilkki- tai moottorikelkkareissulla jäihin vajonneista, eikä kuolonuhreiltakaan ole vältytty. Samaan aikaan muun muassa pelastusviranomaiset varoittavat heikoista jäistä ja pyytävät ihmisiä välttämään jäällä liikkumista, ainakaan ilman asianmukaisia varusteita, kertaa SUH:n hengenpelastuksen koulutussuunnittelija Anne Hiltunen tiedotteessa.

–Välillä tuntuukin, että ihmiset hukkuvat jäihin välinpitämättömyyttään. Ajatellaan, ettei onnettomuus satu omalle kohdalle ja matkaan lähdetään ilman minkäänlaisia varusteita tai tietämystä vallitsevista olosuhteista. 

Lue lisää:Jäät ovat tällä hetkellä tavanomaista heikompia ympäri Lappia. Kestävän teräsjään paksuus vaihtelee enimmäkseen 20–30 senttimetrin välillä.

Aurinko ja lämpö heikentävät jäätä vauhdilla. Keväällä paksukin jää voi pettää täysin varoittamatta. Tällä hetkellä jäät ovat sekä rannikolla että monin paikoin myös sisävesillä petollisen heikkoja. Vielä aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puolen päivän aikaan olla hengenvaarallisen heikkoa.

–Ulkoilemaan kannattaa tällä hetkellä suunnata jonnekin muualle kuin jäälle. Jos jäälle kuitenkin jostain syystä aikoo, niin on ehdottomasti varustauduttava kunnolla: vähintään kuivapuku päälle ja naskalit kaulalle. Lisäksi puhelin on syytä pakata mukaan vesitiiviisti ja kertoa jollekin läheiselle, mihin on matkalla ja milloin aikoo palata. Jäihin vajoamisesta on myös aina hyvä ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka omin neuvoin pelastautuisikin. Näin vältetään mahdolliset turhat hälytykset ja etsinnät, SUH vinkkaa.

Näin pelastaudut jäistä

Jos jää pettää, säilytä mielesi rauhallisena ja toimi harkiten:

Huuda heti apua tai puhalla pilliin.

Käänny siihen suuntaan, josta olit tulossa.

Riko jäätä edeltäsi niin pitkälle kuin se käsin ja vartalolla särkyy.

Kohota itsesi uintipotkuilla vaaka-asentoon jäänaskaleita apuna käyttäen, ja ponnista jään päälle.

Kieri, ryömi ja konttaa kunnes varmasti olet kestävällä jäällä.

Hakeudu nopeasti lämpimään.

Jos joku toinen tarvitsee apuasi:

Hälytä lisäapua, soita numeroon 112.

Toimi ripeästi, mutta siten, että et joudu itse uhriksi.

Etsi mukaasi sopiva apuväline kättä pidemmäksi. Sellaiseksi sopii köysi, riuku, oksa, airo tai oma takki.

Lähesty pelastettavaa vahvan jään suunnasta eli siitä suunnasta, josta pudonnut on liikkunut. Konttaa ja ryömi viimeiset metrit. Auttaessasi levitä painon tasaamiseksi jalkasi.

Auta autettavaa hakeutumaan nopeasti lämpimään tai toimita autettu jatkohoitoon.

Lähde: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Ihan turhaa lehdistön hehkuttaa retkiluistelua ja jäillä liikkumista. Lenkkeillä voi maan kamaralla, ja luisteleminen on hauskaa keinojäällä. Ajatteleva ihminen ei vaaranna itseään ja muita (jotka pyrkivät auttamaan).

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös