Hei nulkkaa ratsu reima Siidan keskellä Inarissa! – keppiporojen rata on uusi saamelaismuseon kesähitti

Nuoriso teki radan keppiporoille ja -hepoille saamelaismuseon pihalle.

Olli Miettunen
Hei nulkkaa ratsu reima Siidan keskellä Inarissa! – keppiporojen rata on uusi saamelaismuseon kesähitti

Siidan kepparitallissa odottaa pääsyä leikkiin muutama heponen, jos oma olisi sattunut jäämään kotiin. Museonjohtaja Sari Valkosen mukaan kylän nuorison keksimä idea toimii ja vetää.

Olli Miettunen

Kylän nuoret keppiporo- ja hevosharrastajat esittivät Inarissa saamelaismuseo ja luontokeskus Siidalle, että keppailua voisi tarjota turisteille museon alueella.

Ideahan tärppäsi heti ja rata rakennettiin aukealle, jossa talvisin toimii maailmankuulu Skabmagovien lumiteatteri. Keppailusta tuli kesän hitti.

–Noissa esteissä voi nostaa korkeutta 80 senttiin asti. Tämä toimii oikeasti, museonjohtaja Sari Valkonen esittelee keppariporukan talkoilemaa kepparikokoista rataa, jonka ovat suunnitelleet inarilaiset Hilda Musta ja Ella Kämäräinen.

–Tämä on nyt tämmöinen alkusoitto, Valkonen toteaa ja pohtii, josko vaikkapa saamen keppiporomestaruuksista vielä joskus kisailtaisiin paikalla.

–Tämä vaatii aika paljon kuntoakin.

Rakentajat itse eivät nyt päässeet paikalle. Olisivatko olleet parhaillaan vaikkapa salapoliisileirillä, jonka kaltaisesta lasten loma-ajan kesäohjelmasta kylän vanhemmat ovat hyvin, hyvin iloisia. Turisteille taas Siidan ulkomuseon toiminnalliset touhut ovat mieluisia. Valkosen mukaan tarjonta on ollut tosi suosittua.

–Tämä on riemastuttanut kovasti kävijöitä.

–Ala-asteikäiset tytöt ovat netistä kaivaneet malleja ja tuoneet ne tänne. Tuolla on tuommoinen tiiliestekin.

–Vesiestettä ei ole, mutta saa nähdä jos ensi vuonna olisi.

Keppariradalle pääsee ostamalla pääsylippu Siidan ulkomuseon alueelle. Paikka on auki silloin kun Siidakin. Museon rakennuksia on kunnostettu, lahoja hirsiä vaihdettu uusiin ja kattoja uusittu vanhoin menetelmin, joten kiinnostavaa katsottavaa riittää.

Olli Miettunen
Ulkomuseon alueella tapahtuu kaikenlaista, kuten karhunloukun veistoa. Kirvestä heiluttaa Tuomas Venäläinen.

Ulkomuseon alueella tapahtuu kaikenlaista, kuten karhunloukun veistoa. Kirvestä heiluttaa Tuomas Venäläinen.

Kun pikkuväki keppailee, isommat voivat vieressä vaikkapa yrittää osua suopungilla poronsarviin. Sen luulisi olevan helppoa, kun irtosarvet ovat paikoillaan - mutta yritäpä itse. Lisää katseltavaa löytyy vaikkapa karhuansaa kirveellä veistävän Tuomas Venäläisen askareesta - siinä saa kyselläkin.

–Aikamoinen osa työajasta menee siihen, että vastailee kysymyksiin, museonjohtaja selittää myhäillen, kun vanhat asiat vielä kiinnostavat nykyajan kiireistä taivaltajaa.

Loukuntekijänkin on tuolloin tällöin istahdettava rankakasan päälle ja otettava tuumaustauko. Pitää viedä itsensä satojen vuosien taakse, asettauduttava paikallisen karhunjahtaajan asemaan ja keksittävä, miten loukku tuohon aikaan tehtiin pelkällä kirveellä. Kyllä siinä tovi jos toinenkin menee, kun ainoina oppaina ovat kansatieteilijöiden muistiinpanot, piirrokset ja kenties vähät valokuvat.

Olli Miettunen
Vanhempi väki voi vaikkapa yrittää osua suopungilla poronsarviin, kun pikkuväki temmeltää keppariradalla.

Vanhempi väki voi vaikkapa yrittää osua suopungilla poronsarviin, kun pikkuväki temmeltää keppariradalla.

Keppiporojen valmistus sen sijaan käyttää kätevästi, kun poro ja siihen liittyvä kulttuuri on paikalliselle nuorisolle tuttua ja mielikuvitustakin voi käyttää varustelussa vapaasti hyväksi. Valtakunnan tasolla huimaan suosioon nousseet keppihevosetkin osataan tehdä, sillä hevonen on myös inarilaisessa maisemassa tuttu. Keppihevosten SM-kisat pidettiin äskettäin Seinäjoella.

–Me ollaan ajan hermolla ja vastataan asiakaspalautteeseen näin, museonjohtaja toteaa.

Kepparikentällä on matkailijoita varten tallissa odottamassa muutama kaupasta ostettu hepo, jos oma olisi sattunut jäämään kotiin - omia voi aivan vapaasti tuoda leikkiin. Paikallisten heposet pidetään yleensä kotitalleissa, sillä Siidan kentälle pykätty ja omin käsin maalattu talli ei anna suojaa oikein rankoilta sateilta.

–He tekevät itse kaikki, suitset ja muut. Siinä samalla käsityöharrastus kasvaa.

–Vanhemmat, äidit ja mummot ovat myös tehneet niitä.

Keppihevosharrastajien yhdistys


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös