Kaivokset

Hannukaisen kaivoksen kaavoitus etenee – Kaavaehdotukset tulevat yleisön nähtäville normaalia pitemmäksi ajaksi

Hannukaisen kaivoksen kaavoitus etenee – Kaavaehdotukset tulevat yleisön nähtäville normaalia pitemmäksi ajaksi

Tapojärvi Oy suunnittelee Hannukaisen kaivoksen uudelleenavaamista.

Vesa-Pekka Hiltunen

Kolarin Hannukaisen kylään suunnitellun avolouhoshankkeen kaavoitus etenee ehdotusvaiheeseen. Kunnanhallitus käsittelee kolmea kaivoshankkeeseen liittyvää kaavaa kokouksessaan tiistaina 20. helmikuuta, Kolarin kunta tiedottaa.

Kunnanhallitus päättää kaavaehdotusten nähtäville asettamisesta. Kunnanjohtaja Antti Määttä esittää kaavaehdotuksille pidennettyä 45 päivän nähtävilläoloaikaa.

Määtän mukaan tällä halutaan varmistaa, että kaikilla on riittävästi aikaa lausuntojen ja mielipiteiden esittämiseen, koska kyse on merkittävistä ja laaja-alaisista kaavaehdotuksista.

Nähtävilläpidon jälkeen ja saatujen lausuntojen perusteella kunnassa harkitaan, etenevätkö kaavat valtuuston hyväksymiskäsittelyihin, vai tehdäänkö johonkin tai kaikkiin kaavaehdotuksiin muutoksia, jotka edellyttävät uuden nähtävilläpidon.

Kaivoshankkeeseen liittyy kolme kaavaa: Hannukaisen kaivoshankkeen osayleiskaava, Hannukaisen kaivosteollisuusalueen asemakaava ja Rautuvaaran teollisuusalueen asemakaava.

Yhteensä osayleiskaavoitettava alue on suuruudeltaan 86,7 neliökilometriä ja se sijoittuu Kolarin Hannukaisen kylään Ylläksentien etelä- ja pohjoispuolille, Rautuvaaraan sekä Rautuvaarasta Saarenputaan pohjoisosaan, jossa suunnitellun kaivoksen purkuputki saavuttaisi Tornion-Muonionjoen. Asemakaavoitettavat alueet sijoittuvat yleiskaavoitettavan alueen sisälle.

Osayleiskaavaan on tehty kaavaluonnoksen nähtävilläpidon jälkeen muutoksia, joista merkittävin on Ylläksentien ja kaivosalueen väliin jäävän suojaviheralueen jakaminen asumiskäyttöön jääväksi alueeksi, kyläalueeksi ja suojavihrealueeksi. Muutos mahdollistaa kyläläisten asumisen alueella jatkossakin sekä kiinteistöjen korjaamisen ja kunnostamisen.

Kaivospiiripäätöksen mukaisesti kaavassa määrätään kaivostoiminta-alueet aidattaviksi.

Näin etenee

Kaivoshankkeen kaavoitus tapahtuu viidessä vaiheessa: kaavoituksen aloittaminen (2010), kaavaluonnos (2013 ja 2016), kaavaehdotus, hyväksyminen ja voimaantulo.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Näillä mennään

    Millä oikeudella Tunturipurojen Torniojoen voi saastuttaa.Pittää tehdä kansalais aloite jos ei muu auta ja valittaa brysseliin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös