Tiia Haapakangas

Dokumenttiprojekti: Aktivisti

★★★★ Kukaan ei puolusta kyläläisiä, mietitään kerniliinan ääressä kahvipöydässä Sodankylän Kersilössä.

–Ei muut ko Riikka! toteaa Tekla-mummo lujasti.

Riikka Karppinen oli 15-vuotias, kun hän otti kotimaisiin ja kansainvälisiin medioihin yhteyttä ja kysyi, miksi kukaan ei pidä ääntä siitä, että meidän suojelulle ja ainutlaatuiselle Viiankiaavalle suunnitellaan kaivosta.

Karppinen ei ollut ainoa, jonka mielestä suon puolestapuhuja puuttui julkisuudesta, ja niinpä hän itse päätyi täyttämään tuon aukon.

Karppisesta tuli Viiankiaavan äänitorvi, ja sitten myös muun muassa vihreä kuntapoliitikko ja kysytty esiintyjä.

Karppinen kasvoi rooliinsa aktivistina, ja hänen identiteettipohdinnalleen annetaan mukavasti sijaa. Eräs mielenkiintoinen kasvutarinaan liittyvä kysymys kuitenkin hieman ohitetaan: Mihin Riikka Karppinen olisi suunnannut tarmonsa, jos kaivosyhtiö Anglo American ei olisi tullut kotitalon nurkille malmitutkimuksiin?

Dokumentti on valoisa kertomus nuoresta vaikuttajasta. Karppisen persoona tulee hyvin esiin samoin kuin hänen kotoaan saama tuki.

Riikan tarinan rinnalla dokumentissa kerrotaan kaivostyöläisisän uran vaiheista samoin kuin Sodankylässä toimivien kaivosyhtiöiden kuulumisista.

Kerronta on rauhallista ja ytimekästä, ja siinä pysyy mukana, vaikka Viiankiaavan tapaus ei olisi ennestään tuttu. Lisäksi materiaalin kuvaukseen on selvästi käytetty aikaa.

Isän ammatti tuo uskottavuutta. Kukaan ei voi väittää, etteikö aktivisti tietäisi, mistä puhuu.

Aktivistin pohjimmainen mielipide jää kertomatta. Olisiko maailma hyvä ilman kaivoksia?

TV1 maanantai 14.5. klo 21.30


Kommentit (4)

  • pajut ne kasvaa läpi betoninkin, ainakin Tšernobylin vahinkoalueella.....

    Tietokoneet, puhelimet, jalometallit, kaivosjätteiden ja pilaantuneiden vesistöjen kunnostus, pörssikurssi voitot, ulkominen halpa (ilmainen) työvoima, “puhallus”, kulutus. Kenen vastuulla ja kenen voitoilla, entä tappioilla. Ollakko vai ei, siinä kysymys meille kaikille. Tosin luonto selviää aina, me ihmiset harvemmin kun meitä on vähemmin. Nimimerkillä raha vai rakkaus, vai sittenkin luonto. Kiitos ja kumarrus Lapin kansalle.

  • masa

    On se helppo touhuta helsinkiläistyneen vihreän kun ei tarvi ihmisten toimeentulosta kantaa huolta.Kunhan joskus lomilla käy hilloja poimimassa. Vielä kun eduskuntaan se äänestetään niin on helsinkiläinen lopullisesti unohtanu että peräkylälläkin on joskus saatava lapset vaatteisiin ja kouluun.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös