Discoprinsessaa ei ikä paina: Eini on ihan liekeissä – juhlavuosi päättyy konserttiin Pellossa

40 vuotta viihdemaailman huipulla ei ole saanut Pellon Orajärven tytön kimallusta himmenemään. Juhlavuosi päättyy konserttiin Pellossa.

Iana Avdeeva
Discoprinsessaa ei ikä paina: Eini on ihan liekeissä – juhlavuosi päättyy konserttiin Pellossa

40 vuoden ajan on Eini pysynyt uskollisena disco-minälleen- poikkeuksena vain 1990- luvun tanssimusiikkiaika.

Terhi Vanha

–Seison konserttilavalla ja kuulen nuoren Einin laulavan 80-luvun hittejä. Ääneni on tummempi, tulkinta ja laulamistapa on hioutunut matkan varrella varmemmaksi, mutta siellä se jossain on. Se nuori tyttö, joka jännitti esiintymisiä ja halusi laulaa selin, koska jännitti niin paljon.

–Sama tyttö, joka jossain vaiheessa kääntyi rohkeasti yleisöön päin ja oppi nauttimaan työstä, jota tehdään yleisön kanssa ja yleisön ehdoilla, kuvailee laulaja Eini Pajumäki tunnelmia lavoilta 40-vuotisen uransa juhlavuodelta.

Pitkä tie ei aina ole ollut helppo. Paikasta viihdemaailman huipulla on saanut taistella, on pitänyt kehittyä, pysyä ajan hermolla, palvella yleisöä ja kantaa vastuuta bändistä.

–Mutta nyt on voittajafiilis. Erityisen onnellinen olen siitä, että olen säilyttänyt oman herkkyyteni ja uskon ihmisiin. Oma minäkuva on säilynyt.

–Juuret ovat vahvasti Lapin maaperässä. Se on valtava voimavara, sanoo Eini Pajumäki.

Hän uskoo, että pohjoisen ihmisillä on kyky pitää jalat maassa myös silloin, kun menestys pyörittää.

Veljen tuuraaja

Einistä ei pitänyt tulla laulajaa. 14-vuotiaana hän kuitenkin tuurasi äänenmurroksen kourissa ollutta veljeään bändin solistina. Yhtye keikkaili Lapissa, ja keikalle sattui myös musiikkivaikuttaja Toivo Kärjen tuttava, joka bongasi Einin.

Eini lähetti Kärjelle laulunäytteen C-kasetilla ja hänet kutsuttiin koelauluihin Helsinkiin. Kärki otti Einin suojiinsa. Alaikäisen Einin äiti suostui sillä ehdolla, että Kärki järjestää tytölle myös oikeita töitä. Niinpä Einistä tuli hammashoitaja.

Juhlavuoden huipentumia oli ainutlaatuinen ensiesiintyminen espanjalaisen Baccara-duon kanssa Savoy-teatterin lavalla. Baccara levitti discokuumeen ympäri maailmaa 1970–80 -luvuilla ja heidän kappaleensa Yes Sir I Can Boogie oli se, jonka suomennoksella Einin nousi koko kansan tietoisuuteen vain 17-vuotiaana.

Alkaa polttaa

Einin veli kuuli Ruotsissa töissä ollessaan tuon Baccaran kappaleen ja lähetti hankkimansa singlen Einille, joka ihastui siihen heti. Kun Eini esitti Kärjelle ajatuksensa esittää kappale suomeksi, oli vastaus tyrmäävä. Lapin tyttö ei tämmöistä läähätystä laula.

Baccara levitti Suomeen discokuumeen. Albumit myivät kultaa ja platinaa.

Kun kappaleesta tuli hitti Suomessakin, siitä tehtiin suomenkielinen käännös, Yes Sir, alkaa polttaa.

–Kuulin sen ihan ensimmäisen kerran radiosta itseni esittämänä, kun olin hammashoitajan työssäni. Pidin imuputkea käsi täristen ja punastuin. Hammaslääkäri selitti tilanteen potilaalle. Hammashoitaja laulaa nyt radiossa.

Odotetut keikat

Viimeiset 15 vuotta Einin mielessä on pyörinyt Baccaran tapaaminen ja yhteisesiintyminen. Marraskuun lopussa haave vihdoin toteutui ainutlaatuisena yhteisesiintymisenä Savoy-teatterissa.

–Se oli huikeaa, jännitin aivan hirveästi heidän tapaamistaan. Alkuperäisestä Baccarasta, joka hajosi vuonna 1982 mukana oli juuri Mayte Meteos, Baccaran ääni, jota olen aina ihaillut. Duossa toisena on Paloma Blanco.

Tulevana lauantaina Eini nousee lavalle Pellon Rohki Hallilla yhdessä Tarja Ylitalon kanssa.

–Yhtä kovasti kuin halusin esiintyä tänä juhlavuotenani Baccaran kanssa, haluan esiintyä Tarja Ylitalon kanssa. Olemme kiertäneet samoilla keikkapaikoilla, harjoitelleet samoilla treenikämpillä ja tehneet paljon yhteistyötä.

Aina hyvät bileet

–Pello ja Orajärvi ovat lapsuuteni ja nuoruuteni maisemat. Siellä ovat ne ihmiset, sukulaiset, ystävät ja kylänmiehet ja naiset, jotka ovat aina olleet vankkumaton tuki urani eri vaiheissa. Orajärvi on kotikyläni, josta olen saanut eväät maailmalle ja opin siitä, että leijumaan ei kannata lähteä, vaikka maailma kuinka pyörittää.

Omassa kotikylässä esiintymisessä on aina omanlainen lataus.

–Juuret, Pello ja Orajärvi, ne ihmiset siellä. Olette tosi rakkaita ja tärkeitä. Mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän omat juuret merkitsevät, ne kaikki eväät, mitä Tornionlaaksosta on mukaansa maailmalle saanut.

–Pellossa on aina ollut huikeat bileet. Yleisön läsnäolo on aivan omaa luokkaansa. Se on uskomaton tunne.

Discoprinsessa jaksaa

57-vuotiaasta Einistä ei uskoisi mitenkään, että hän on 57-vuotias. Discoprinsessan energisyys on kaikki tallella.

–En osaa kuvitellakaan, että nyt lopettaisin. Miksi ihmeessä? Tämä on minun kutsumustyö ja ammatti. Olen saanut pysyä terveenä ja tehdä työtä, jota rakastan. Juna ei ole vielä pysähtynyt. Täältä tullaan ja vauhdilla, nauraa Eini.

Eini on solminut sopimuksen Sony Musicin kanssa. Uutta musiikkia ilmestyy tiiviiseen tahtiin. Syksyllä ilmestyi single Iho iholla sekä Yhteistä aikaa.

Juhlavuoden päätöskonsertti Pellon Rohkihallissa 9. joulukuuta kello 19.

Eini

Eini Pajumäki, omaa sukua Orajärvi.

Syntyi Pellon Orajärvellä 29.9. 1960.

Naimisissa Lars Pajumäen kanssa, kaksi aikuista lasta.

Yes Sir, alkaa polttaa -hitti nosti 17-vuotiaan Einin koko kansan tietoisuuteen 40 vuotta sitten.

Esikoisalbumi Eini ilmestyi huhtikuussa 1978.

Yhteensä 13 albumia ja lukuisia kokoelmia.

Kaksi kultaa ja platinaa, Iskelmä-Finlandia -ehdokas 2005, Finnhits-kiertue 2011, euroviisuehdokkuus 2016.

Pellon Rohkihallin konsertin järjestää Länsirajan kennelkerho, liput 25 euroa, yli 10 hengen ryhmille vitosen alennus per lippu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös