Bold Questissa ammutaan kovilla Rovajärvellä – Testaustapahtumassa on osallistujia 14 maasta

Thomas Litchfield
 Ampuvia joukkoja on Suomen lisäksi Belgiasta ja Ruotsista, tulenjohtoryhmiä muun muassa Yhdysvalloista ja Ranskasta. Arkistokuva

Ampuvia joukkoja on Suomen lisäksi Belgiasta ja Ruotsista, tulenjohtoryhmiä muun muassa Yhdysvalloista ja Ranskasta. Arkistokuva

NIILO SIMOJOKI, STT Rovajärvi

Bold Quest 19.1 -harjoitukseen liittyvät kovapanosammunnat alkavat tänään Rovajärvellä Lapissa. Ampuvia joukkoja on Suomen lisäksi Belgiasta ja Ruotsista, tulenjohtoryhmiä muun muassa Yhdysvalloista ja Ranskasta.

Suomen ja Yhdysvaltain yhdessä johtamassa Bold Questissa testataan eri maiden johtamis- ja tulenjohtojärjestelmien yhteensopivuutta. Aiemmin keväällä eri puolella Suomea alkaneeseen testaus- ja todentamistapahtumaan osallistuu yli 2 000 sotilasta 14 maasta. Suomalaisia mukana on noin 700.

Suomi johtaa harjoituksen yhdessä Yhdysvaltain asevoimien yleisesikunnan kanssa. Tapahtuman kustannukset Suomelle, noin 4,5 miljoonaa euroa, koostuvat huomattavalta osin Pohjois-Suomeen rakennettavista viestiyhteyksistä. Ne jäävät Puolustusvoimien käyttöön myös harjoituksen jälkeen.

Yhdysvallat alkoi järjestää Bold Quest -tapahtumia 2000-luvun alussa. Tämä vuosi on vasta kolmas kerta, kun tapahtuma järjestetään jossain muualla. Vaikka kyse on Yhdysvaltain asevoimien ”omistamasta” harjoituksesta, Puolustusvoimilla on komento-oikeus kaikkeen toimintaan Suomessa. Näin varmistetaan muun muassa se, että kaikki tapahtuu Suomen lakien ja määräysten mukaan.


Kommentit (1)

  • Itsenäinen Suomi

    Onko komento oikeasti suomalaisilla harjoituksissa? Media kohu harjoituksen johtajista eli USA armeijalla Suomessa on niin kuuma peruna että kirjoitetaan että meillä olisi komennus omassa puolueettomassa maassa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös