Liikenne

Autoilija, varo liukasta tietä loppusyksyn aikana – kuurainen tuulilasi varoittaa ajokelistä jo ennen lähtöä

Katja Lehto
Autoilija, varo liukasta tietä loppusyksyn aikana – kuurainen tuulilasi varoittaa ajokelistä jo ennen lähtöä

Kuura ikkunassa varoittaa liukkaasta ajokelistä.

Niina Niemelä

Loppusyksystä ajo-olosuhteet voivat muuttua haastaviksi. Pimeällä tienpinnasta on vaikea arvioida, onko se märkä vai jäinen. Yllättävä liukkaus aiheuttaa monelle autoilijalle ongelmia etenkin risteyksissä ja katvealueilla.

–Lunta edeltävä musta jää on autoilijoiden kannalta vaarallisempi kuin lumikerros, sanoo toimitusjohtaja Esa Huhta Mikkelin Autoklinikalta.

Erityisen suuri riski suistua tieltä on hallayön jälkeen töihin kiirehtiessä. Peltivahinkoja sattuu eniten, kun talvikausi alkaa odotettua aiemmin tai myöhemmin. Ikä ja ajokokemus eivät vaikuta liukkaalla ajamisen taitoon. Tuntuma jäähän ehtii unohtua kesän ja alkusyksyn aikana.

Huurre ikkunassa kertoo liukkaasta tiestä

Toinen merkittävä riski on huono näkyvyys. Tie näyttää ennen lumipeitteen saapumista poikkeuksellisen synkältä. Jäiset tai lehtien peittämät ikkunat, peilit ja valot pitää puhdistaa ennen ratin taakse istumista.

–Auton ikkunoiden puutteellisesta puhdistuksesta voi saada rikesakon tai joutua jopa ajokieltoon liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, aluejohtaja Johannes Marttila Autoklinikalta muistuttaa.

Huurre ja kuura ikkunoissa on kätevä nyrkkisääntö: jos joudut raaputtamaan tuulilasin, tie on todennäköisesti liukas.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös