Elokuva: Teit meistä kauniinSuomi 2016, K7, 1 h 50 min.

Ohjaus: Tuukka Temonen

Käsikirjoitus: Niisku Haapala

Näyttelijöitä: Tatu Sinisalo, Roope Salminen, Teppo Manner, Iiro Panula, Mimosa Willamo, Laura Malmivaara, Tommi Taurula

Seuraava näytös: To 15.9. klo 18 ja klo 20.20 BioRexissä, www.biorex.fi.

Karin kouluarvosana: 7½

Apulannalla on suurin piirtein neljännesvuosisata bändiuraa takana. Lukuisten hittien ja esiintymisten jälkeen yhtye on edelleen iskussa, kuten taannoinen Rovaniemen keikka osoitti.

Bändin jäsenet ovat päätelleet, että nyt on jonkinlaisen välitilinpäätöksen aika. Heinolan oma bändi on perustanut itseensä keskittyvän Apulandia-museon. Alkuvaiheessa basistina toiminut, sittemmin elokuvaohjaajaksi ryhtynyt Tuukka Temonen on ohjannut nyt ensi-iltaan tulleen Teit meistä kauniin -leffan.

Sekä museo että elokuva on näyttävästi noteerattu mediassa. Markkinointi pelaa.

Ajallisesti Temosen elokuva keskittyy Apulannan alkuvaiheisiin. Suomi elää lamassa, markka devalvoidaan ja Temosen isä ( Tommi Taurula ) ajautuu konkurssiin. Temonen ( Iiro Panula ) kipuilee väkivaltaisesti. Toni Wirtanen ( Tatu Sinisalo ) kamppailee bändin ja tyttöystävän välisessä ristiriidassa. Sipe Santapukki ( Teppo Manner ) ujostelee Apulannan ensimmäisen basistin, Mandyn ( Mimosa Willamo ) kanssa. Alkuperäisjäsen Antti Lautala ( Roope Salminen ) elää punk-aatteen voimalla.

Leffassa seurataan kaikkien bändin jäsenten elämää perheitä myöten. Pääasiat tulevat selviksi, mutta leffa ei keskity mihinkään kunnolla. Elokuva haakuroi lama-Suomen kysymyksiä, perhesuhteita, ensirakkauksia, bändin vaiheita ja Heinolaa. Oikeastaan houkuttaa ajatella, että kaikista aineksista olisi saanut aikaiseksi tv-sarjan, joka olisi voinut olla elokuvaa täyteläisempi. Tyylillisesti elokuva liikkuu tyypillisestä teini-elokuvasta Disney-hempeilyjen kautta vakavampaan draamaan.

Edellämainitusta huolimatta tykkäsin katsoa Temosen leffaa. Elokuvallisesti mitään ihmeellistä ei ole tarjolla, mutta elokuvan kerronnassa on irtonaisuutta.

Elokuvan nuoret näyttelijät hoitavat hommansa ihmisläheisesti. Se on elokuvassa parasta.

Tatu Sinisalo on kerrassaan mainio Toni Wirtasena puhetapaa myöten. Muut nuoret eivät jää juuri jälkeen. Dialogi hoituu vaivattomasti etenkin silloin, kun ei heittäydytä vakaviksi.

Elokuvassa kuultavat parit kuorosovitukset Apulannan biiseistä ovat varmasti joidenkin mielestä pyhäinhäväistys, mutta toimivat ne noinkin. Apulannan tuotannosta löytyy helmiä, jotka kestävät monenlaiset tulkinnat.

Kari Kellokumpu


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös